xcounter
#

Су-30СМ могли б стати безпорадним залізом, але РФ знайшла схему через Казахстан, як ремонтувати авіоніку - InformNapalm

15575
Су-30СМ могли б стати безпорадним залізом, але РФ знайшла схему через Казахстан, як ремонтувати авіоніку - InformNapalm

Це чергова історія про те, як РФ може обходити санкції, якщо їй, наприклад, необхідно поремонтувати вироби від французьких компанії, які встановлені на винищувачах Су-30СМ російського окупаційного війська

Винищувачі Су-30СМ, які російське військо експлуатує на полі бою, активно використовують авіоніку західного виробництва, переважно з Франції - і попри те, що у РФ було представлено план імпортозаміщення кожного з компонентів, питання обслуговування наявних на літаках західних пристроїв не втратило актуальності - бо інакше рашисти б не змогли використовувати ці літаки.

Разом з тим, після повномасштабного вторгнення в Україну через санкції РФ втратила можливості обслуговувати встановлені на свої Су-30СМ західні компоненти - але дослідники з InformNapalm провели розслідування, в рамках якого отримали документи, що свідчать про те, як РФ змогла обійти санкції завдяки казахстанському підряднику.

Читайте також: Спочатку Іран казав про ударні Ми-28 від РФ, тепер про транспортні Ми-26, і це все дуже цікаво
Су-30СМ
Су-30СМ, фото ілюстратвне

Але спершу про те, про які ж саме компоненти йдеться - це переважно продукція двох французьких компаній, Thales та Safran (Sagem). Список виробів та плани росіян із їхньої заміни на вітчизняні вироби виглядає наступним чином:

  • багатофункціональні дисплеї SMD55S/SMD66S від Thales росіяни замінюють на МФИ-66;
  • радіотехнічну систему корекції та посадки TLS2020 від Thales - на VIM-95;
  • радіонавігаційна система TACAN-NC12 від Thales (дані про заміну відсутні);
  • індикатори на фоні лобового скла HUD-3022 від Thales - на ИКШ-1КИ-1;
  • навігаційну систему SIGMA 95NAA від Safran - на БИНС-СП-2.

Причому росіяни дійсно працюють над заміною західних компонентів на власні, принаймні частково, зокрема в травні цього року один з російських літаків засвітився зі встановленими індикаторами ИКШ-1КИ-1 замість французьких HUD-3022.

Але, знову ж таки, питання обслуговування встановлених на Су-30СМ виробів західного виробництва своєї актуальності аж ніяк не втратило, і у РФ знайшли вихід, як же їм обійти санкції - рятівною "чарівною паличкою" для них стало ТОВ Analyst Research Consulting Group (далі - ARC Group) з Казахстану.

Це ТОВ було утворено у 2014 році та виглядає підозрілим вже з урахуванням того факту, що її засновник - Алданазар Сагинбек - у віці 16 років заснував консалтингову компанію, в статуті якої як напрямок діяльності було зафіксовано придбання та реалізацію боєприпасів, ОВТ, запасних частин тощо включно з ремонтом та сервісним обслуговуванням.

Але найголовніше - що з 2018 року казахстанська ARC Group є офіційним дистриб’ютором французької Analyst Research Consulting Group, про що прямо повідомляється на їхньому сайті:

Су-30СМ РФ санкції
Скріншот сайту казахстанської компанії ARC Group

InformNapalm

вдалося дістати документ, з якого випливає наступне - у жовтні 2021 казахстанська ARC Group

уклала з російською ООО "Росавиаспецкомплект" договір, в якому відкрито вказали про домовленості щодо ремонту обладнання французької компанії Thales, яке встановлене на російських винищувачах Су-30СМ.

Причому в документі було прописано, що роботи можуть проводитися як на підприємствах Казахстану, так і на підприємствах РФ. А в додатку оголошений перелік компонентів французького виробництва для Су-30СМ, які представлені вище в цьому матеріалі.

Але цю угоду не підписали, а у листопаді 2021 року було представлено новий документ із деякими змінами - передусім без згадування французької Thales та російських Су-30СМ і також із перенесеним плановим періодом ввезення з 2021 на 2022 рік.

Су-30СМ розслідування санкції
Зліва - угода за жовтень 2021, яку так і не підписали, справа - за листопад того ж року. Джерело документів - InformNapalm

В Inform Napalm наголошують - що як один з варіантів тут можна було б сказати про те, що РФ таким чином завчасно готувалася до санкцій, але найбільш ймовірний варіант - угоду просто підписали "заднім числом".

На користь цієї тези наводиться такий доказ - у серпні вже 2022 року Петр Гриценко, директор "Росавиаспецкомплект" відправив своєму "колезі" з ARC Group листа, в якому було прописано план з ремонту виробів на 2022 (13 одиниць на суму 1,45 млн євро) та 2023 рік (88 одиниць на суму 6,42 млн євро).

Су-30СМ санкції
Лист директора "Росавиаспецкомплект" до ARC Group, джерело - InformNapalm

І тому виглядає дивно, що РФ та Казахстан спершу уклали угоду восени 2021 року, а конкретну кількість уточнювали вже влітку 2022. Причому у тому ж листі йдеться про те, що РФ готова дати гроші Казахстану, щоб той купив контрольно-перевірочну апаратуру (далі - КПА) у французької компанії Thales.

Відповідно до однієї з додаткових угод по контракту, який було підписано вже у жовтні 2022 року, сторони домовилися про те, що буде входити у вартість ремонту виробів - а це як і технічна діагностика, виробів, розробка технічної документації для КПА, розробка, виготовлення, постачання та встановлення КПА і також - навчання казахстанських спеціалістів у Франції.

В InformNapalm оприлюднили документи, які доводять - навчання було заплановане на 16-20 січня 2023 року "у рамках контракту нашої [казахстанської ARC Group] компанії з французькою компанією Thales".

Водночас вже у лютому казахстанські фахівці мали б прибути у РФ для проведення робіт. Потім Сагинбек, очільник ARC Group, повідомив, що казахстанські спеціалісти пройшли курс з обслуговування дисплеїв SMD 55S/66S та індикаторів HUD-3022 і отримали відповідні сертифікати. В InformNapalm також перелік фахівців з Казахстану, які виконують ремонтні роботи обладнання для росіян.

Читайте також: Розкрито маршрут, точні дати та кількість ракет Fath-360 які Іран поставив РФ