xcounter
#

Хусити ледь не проломили ПРО Ізраїлю нібито новою гіперзвуковою ракетою: це дуже поганий дзвінок

Пуск Arrow-3
Пуск Arrow-3
9925

Ізраїль наразі має найкращу та найщільнішу протиракетну оборону у світі, але і вона дала збій

Єменські хусити вчора, 15 вересня, о 06:32 ранку завдали удару по Ізраїлю, як повідомили їх ватажки, новою гіперзвуковою ракетою. І з відбиттям цієї атаки у ЦАХАЛ виникли проблеми. Зокрема ракету вдалось перехопити лише частково.

Згідно з офіційними повідомленнями, пуск ракети з північного заходу Ємену був помічений майже одразу о 06:21. Для її перехоплення була активована система Arrow, яка є вищим ешелоном протиракетної оборони Ізраїлю й відповідає за перехоплення балістичних ракет середньої та більшої дальності.

Читайте також: Якщо додаткові PzH 2000 для України довелось викупати вже навіть у Катару, де ще можуть бути такі САУ

Було запущено декілька перехоплювачів, лише одному з них вдалось уразити, але не ліквідувати загрозу. Зазначимо, що мета протиракет - знищити ворожу ціль ще у повітрі повністю, для чого використовується кінетичне перехоплення (простою мовою - задача врізатись у ціль). Саме це дозволяє знищити бойову частину ворожої ракети ще у повітрі.

Але 15 вересня ворожа ракета не була знищена у повітрі повністю. Офіційно в Ізраїлі повідомили, що вона розвалилась у повітрі, але її уламки, включно з бойовою частиною, впали на території Ізраїлю. При цьому по них додатково відпрацьовував "Залізний купол". Місце падіння - 20-25 км від Тель-Авіва, у районі містечок Модіїн та Кфар-Даніель, здебільшого у лісі. Це також вказує на те, що перехоплення ракети відбулось у безпосередній близькості до самого Ізраїлю, хоча Arrow-3 має здійснювати перехоплення на значних відстанях, а не фактично над собою.

атака ізраїль хусити гіперзвукова ракета
Орієнтовний район падіння уламків та орієнтовний напрям удару

У Ємені одразу повідомили про успішну атаку, заявивши, що використали нову гіперзвукову ракету, а також пообіцявши повторювати такі атаки регулярно. Водночас Повітряні сили Ізраїлю повідомили, що ракета не маневрувала та не була гіперзвуковою.

Зазначимо, що попри відсутність жертв та руйнувань, якщо не враховувати травми у дев'ятьох мешканців, коли бігли до укриття, а також вибитих вікон, ця атака є доволі загрозливим дзвіночком.

Справа в тому, що Ізраїль зараз об'єктивно має найбільш просунуту, щільну та багатоешелоновану протиракетну оборону у світі. Такої кількості систем всіх рівнів на такій малій площі немає ні в кого у світі. І додамо, що вона складається з системи Arrow-3, ЗРК "Праща Давида", який відповідає за ракети типу "Искандер" та перехоплення аеродинамічних цілей на дальності до 300 км, відомого "Залізного купола", а також системи раннього виявлення. І все це для того, щоб відбити атаку не лише ХАМАС чи Хезболла, чи навіть хуситів, а, в першу чергу, Ірану.

Ракетний арсенал Ірану
Ракетний арсенал Ірану (джерело: CSIS)

І саме тому до ізраїльської системи ПРО - найбільші вимоги. А ситуація, коли бойова частина не була ліквідована - дуже загрозлива. Бо головна мета та взагалі сенс знищення бойової частини балістичних ракет у повітрі, пов'язана із тим, що вони можуть бути ядерними. А вже потім, моделювання ситуації, коли збита з курсу балістична ракета несе касетну чи фугасну бойові частини.

Більше того, важливо розуміти джерело походження ракет у єменських хуситів - Іран. І по Ізраїлю хусити вже били балістичними ракетами Ghadr, які успішно перехоплювались. Водночас вихваляння Ємену тим, що цього разу була запущена гіперзвукова ракета вочевидь вказує на інші іранські розробки.

Відомо, що в Ірану є нібито гіперзвуковий Fattah, про успішний пуск якої було повідомлено у червні 2023 року. Ця ракета заснована на Fateh-110 та має другий ступінь із можливістю маневрування. Але дальність польоту цієї ракети задекларована на рівні 1400 км. Тобто достатня для атаки Ізраїлю с території Ірану, але не Ємену, який для атаки по Тель-Авіву повинен мати ракети з дальність близько 2000 км.

Іран також демонстрував оновлену версію Fattah-2 з новим гіперзвуковим блоком. Він, як тоді вважалось, створений з огляду на російський "Циркон", але після того, як стало зрозуміло, як дійсно виглядає і чим є 3М22 "Циркон", правильніше говорити, що він повторює макет російсько-індійського BrahMos-2. Для Fattah-2 задекларовано більшу дальність, але без уточнення.

Fattah-2
Fattah-2

Також не виключно, що хусити могли отримати варіації Ghadr із новим "гіперзвуковим" блоком. Але зрештою головним є те, що ця атака по Ізраїлю могла бути для Ірану лише тестом та репетицією потужніших та концентрованих ударів.

А загалом вкотре демонструє, що будь-яка протиракетна оборона є лише страховкою, а головні зусилля повинні бути направлені на знищення самих пускових та можливостей ворога запускати та взагалі виробляти ракети.

Читайте також: Що це за бойові машини CVR(T), які Латвія передає Україні