xcounter
#

У Міноборони озвучили кількість винищувачів F-16, які планує отримати Україна

11728
Всі фото: U.S. Air Force
Всі фото: U.S. Air Force

Україні потрібні західні літаки у відповідь на загрози від РФ

Радник очільника оборонного відомства України Юрій Сак розповів виданню Politico про очікування щодо постачання Україні західних винищувачів для Повітряних Сил ЗСУ – за його словами, планується отримати від 40 до 50 одиниць винищувачі F-16, які мають бути сформовані у три або чотири ескадрильї і передусім захищатимуть небо України від бомбардувань російського окупаційного війська.

F-16
Україні вкрай необхідні F-16 для захисту від російських літаків та ракет

Окремо Сак наголошує на тому, що необхідність в оснащенні ПС ЗСУ західними літаками стала гострішою на початку весни цього року, коли окупанти масово стали використовувати для ударів зі своїх літаків свій аналог JDAM-ER – бомби з комплектами УМПК.

Читайте також: ЗСУ показують, що поки чекають на F-16, то використовують для ППО навіть МіГ-29УБ без радару (фото)
УМПК (універсальний модуль планування та корекції)
УМПК (універсальний модуль планування та корекції)

Як ствердує Юрій Сак, питання передачі Україні західних літаків має бути обговорене на самітах G7 в Хіросімі та НАТО у Вільнюсі – на цьому наполягатиме безпосередньо президент України Володимир Зеленський.

Тут варто згадати, що позитивні зрушення у цьому питанні вже є, зокрема у Великій Британії нещодавно розповіли, що вже влітку розпочнуть "початковий етап підготовки українських пілотів", і це навчання буде йти "пліч-о-пліч з зусиллями Великої Британії щодо співпраці з іншими країнами щодо постачання літаків F-16 – винищувачів, які обирає Україна". Але також варто розуміти, що у цьому випадку йдеться саме про базову підготовку до опанування західних винищувачів, а не про безпосередньо навчання на F-16.

винищувач F-16 Viper безпілотник MQ-9 Reaper
Винищувачі F-16 Viper та безпілотники MQ-9 Reaper

Щодо кількості літаків, то тут нагадаємо таке – ще в січні у Повітряних Силах оголосили реальну потребу у винищувачах F-16 у кількості п’яти бригад по три ескадрильї в кожній – загалом близько 180 літаків, і це дійсно обґрунтована цифра, але варто все ж таки розуміти, що це досить значна кількість, на утримання та обслуговування якої також потрібні чималі кошти.

Також тут варто згадати, що ще наприкінці лютого цього року у США заступник міністра оборони США Колін Кал детально розповів про ймовірні темпи постачання та ціни винищувачів F-16 для України.

Так, за його прогнозами, терміни навчання на винищувачі F-16 можуть становити близько 18 місяців, загалом же на постачання вживаних винищувачів може піти від двох років, а нових – від трьох до шести років.

Хоча, звичайно, не виключено, що поки що суто це така собі "офіційна позиція", яку вимушені оприлюднювати американські посадовці у відповідь на питання про винищувачі для України, до того, як буде прийнято реальне рішення про передачу літаків.

Щодо цін, то 36 винищувачів F-16 у версії Block 30/32 оцінюються до 3 млрд доларів, а у версії Block 70/72 – у 10-11 млрд доларів. З нещодавніх прикладів щодо цін – Lockheed Martin пропонує Колумбії придбати 24 нові F-16 за 4,2 млрд доларів або ж 16 нових літаків за 3,13 млрд доларів, де безпосередньо вартість самих літаків – 1,79 млрд доларів, а ще трохи менш як 1,4 млрд – це супутні витрати.

Читайте також: Не тільки F-16 вкрай потрібні для перемоги: Пентагону нагадали про півсотні MQ-9 Reaper, які все одно виводяться з експлуатації