xcounter
#

У ЄС розкрили, як виростуть темпи виробництва артснарядів, і йдеться про зростання у понад 4 рази за два роки

3583
155-мм САУ "Богдана" б’є ворога, фото — Командування Об’єднаних сил ЗСУ
155-мм САУ "Богдана" б’є ворога, фото — Командування Об’єднаних сил ЗСУ

В ЄС знову повернулися до питання обговорення постачання Україні 1 млн артилерійських боєприпасів

Виробничий потенціал оборонно-промислового комплексу ЄС з виробництва артилерійських боєприпасів сягне 1 млн снарядів на рік до весни 2024 року — такі дані озвучив вчора, 21 листопада, єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

Водночас, згідно з оцінками Бретона, протягом 2024 року ОПК ЄС зможе збільшити свої спроможності з виробництва артилерійських боєприпасів ще на 300-400 тисяч — до 1,3-1,4 млн. Єврокомісар вивів такі дані після того, як відвідав оборонні компанії у 15 країнах-членах ЄС, розповідають у виданні DW.

Читайте також: Як ЗСУ бомбили колонни армії РФ 500-кг бомбами на Су-24М, і що залишилось в секреті

З урахуванням, що у лютому 2023 року Європа мала темпи у 300 тисяч артснарядів на рік (а за власними підрахунками оборонної компанії Nammo, сьогодні ця цифра становить до 500 тисяч), то виходить, що за рік "оборонка" ЄС має збільшити виробництво артилерійських боєприпасів у більш як три рази, і потім протягом 2024 року — ще на 30-40% (тобто загалом у понад 4 рази протягом двох років), що є доволі амбітними планами.

Для порівняння, США взимку 2022 року мали темпи виробництва 155-мм боєприпасів у 14 тисяч на місяць (168 тисяч на рік), у вересні 2023 року — 28 тисяч (336 тисяч на рік), а показника у 1,2 млн в рік планують досягти наприкінці 2025 року, тобто на збільшення виробництва у 3,5 раза "оборонка" США планує витратити орієнтовно 2-2,5 роки.

155-мм артилерійські боєприпаси
155-мм артилерійські боєприпаси, фото — U.S. Army

Чи вдасться оборонним компаніям ЄС реалізувати свій амбітний план зі збільшення виробництва артилерійських боєприпасів — тут вже варто дивитися по факту тих показників, які вони будуть демонструвати у 2024 році. Водночас як раніше розписалися безпосередньо в ОПК ЄС, компанії мають низку проблем, пов’язаних з розширенням виробництва — проблеми з ланцюжками постачань, ціни на сировину, що ростуть залежно від попиту, питання з достатньою кількістю висококваліфікованих працівників тощо.

З іншого боку, тут можна нещодавно згадати, що Німеччина в новому пакеті оборонної допомоги виділила для України одразу 20 тисяч боєприпасів і оголосила плани на 2024 рік у постачанні 140 тисяч боєприпасів, і з урахуванням, що досі Німеччина поставила Україні понад 40 тисяч 155-мм боєприпасів (фугасних, освітлювальних та димових), то дійсно йдеться про значне розширення виробництва.

Bundeswehr
Фото — Bundeswehr

Повертаючись до заяв єврокомісара Бретона, то він знову повторив тезу про те, що 40% боєприпасів ОПК ЄС постачає поза межі Європи, і що, мовляв, це заважає вчасно постачати Україні боєприпаси — водночас безпосередньо в ОПК ЄС вже відреагували на ці закиди, наголосивши на тому, що не можна просто взяти і відмовитися виконувати чи значно відтермінувати укладені раніше контракти.

Також Бретон вважає, що країни-члени ЄС не підписують достатньої кількості снарядів — хоча, наприклад, раніше міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що "ми підписали контракти" і "провели спільні закупівлі".

артилерійські боєприпаси САУ фото
Фото — Nammo

Нагадаємо, що у березні 2023 року ЄС погодив план з постачання Україні 1 млн артилерійських боєприпасів, і нещодавно стало відомо, що "оборонка" ЄС не зможе вчасно впоратися і передати всі снаряди до початку весни 2024 року. Відомо, що зараз ЄС виконав першу частину плану і поставив понад 300 тисяч боєприпасів із наявних власних запасів.

Читайте також: Про що не хочуть думати у Європі під час війни РФ проти України та чому це найбільша стратегічна помилка