xcounter
#

Хто винен в тому, що Україна не отримає вчасно 1 млн снарядів: у ASD розкритикували звинувачення в бік ОПК

9516
Фото - АрміяInform
Фото - АрміяInform

ЄС, схоже, не встигне поставити вчасно Україні 1 млн артилерійських боєприпасів, і тепер шукають "винних"

Нещодавно у ЄС зробили доволі неоднозначні заяви щодо "боєприпасного" плану з постачання Україні протягом одного року 155-мм артилерійських снарядів - головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що "йдеться не про нестачу виробничих потужностей" і що взагалі ледь не головна проблема в тому, що майже половина продукції йде на експорт за межі блоку.

Разом з тим, на рівні очільників оборонних відомств ситуація дещо інша - міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус висловив сумніви про те, що план буде виконано вчасно, а його колега з Нідерландів Кайса Оллонгрен натякнула на питання до промисловості: "Ми всі підписали контракти. Ми провели спільні закупівлі. Таким чином, промисловість тепер має виконати поставлені завдання. Їй необхідно активізувати свою діяльність, щоб виробляти більше".

Читайте також: Eurofighter Typhoon має дуже неочікуваного "покупця", але це історія з величезними "підводними каменями"
155-мм артилерійські боєприпаси, фото — Rheinmetall
155-мм артилерійські боєприпаси, фото - Rheinmetall

Водночас Європейська асоціація аерокосмічної, безпекової та оборонної промисловості (AeroSpace and Defence Industries Association of Europe, далі - ASD) заявили, що виробники боєприпасів не винні у провалі плану з постачання Україні артилерійських боєприпасів, розповідає видання Defense News.

Зокрема в ASD незгодні зі звинуваченням в тому, що компанії, мовляв, 40% продукції постачають "на експорт" - бо очевидно, що вони не можуть просто так взяти і відмовитися від виконання замовлень, бо це "серйозно підірве довіру до європейської оборонної промисловості як постачальника".

Стосовно того, що "оборонка" не встигне поставити Україні близько 700 тисяч боєприпасів (300 тисяч були передані з запасів країн-членів ЄС) до березня 2024 року, то в ASD наголошують, що ця "політична мета" була вже дуже амбітною ще під час моменту її оголошення. Але також відзначають, що "цю кількість можна провести і поставити, навіть якщо на це треба буде трохи більше часу".

Nammo
Фото - Nammo

Загалом в ASD наголошують - сьогодні "оборонка" має подвійне завдання: постачати Україні боєприпаси і допомагати європейським арміям нарощувати власні запаси, і це складний процес, який вимагає "ретельного довгострокового планування і розгляду різних факторів для забезпечення його успіху, ефективності та життєздатності".

І також відзначають, що оборонна промисловість вже станом на сьогодні значно розширила свої виробничі потужності і збільшила обсяг виробництва - настільки, наскільки це можливо у несприятливих умовах" - від проблем з ланцюжками постачань до цін на сировину і нестачі висококваліфікованих фахівців.

І в ASD наголошують - що для того, щоб виробники боєприпасів могли інвестувати у збільшення виробництва, потрібно відповідно укладати довгострокові контракти. "Довгострокові інвестиції у подальше розширення виробництва мають супроводжуватися довгостроковими контрактами з європейськими клієнтами. Контракти такого масштабу не укладаються протягом декількох днів, але вимагають ретельного розгляду як з боку клієнтів, так і з боку промислових постачальників", - наголошують в ASD.

Читайте також: Чи справді є "позиційний тупик" на фронті, і чого найбільше не вистачає ЗСУ