xcounter
#

Чи справді є "позиційний тупик" на фронті, і чого найбільше не вистачає ЗСУ

3811
Фото ілюстративне, джерело - Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне, джерело - Генштаб ЗСУ

Який термін краще підходить для опису поточної фронтової обстановки, і як події можуть йти далі

Всупереч тому скепсису, який цьогоріч могла викликати критика від західних експертів у сумнівному стилі "темпи контрнаступу занадто повільні", деякий "погляд зі сторони" на поточні події у війні проти РФ нам все ж потрібен. І якщо міркувати саме з такого ракурсу, то тоді стають цінними спостереження, які у себе на Twitter виклав Конрад Музика, незалежний військовий аналітик та директор Rochan Consulting.

Тим більш, він стверджує, що тільки-но повернувся після перебування у прифронтовій зоні на Півдні, тому викладає свої спостереження буквально "по гарячим слідам".

Читайте також: Ракета PrSM, яка замінить ATACMS, знищила ціль на відстані менш як 85 км, але для чого потрібні такі випробування

Якщо узагальнити все написане в треді Конрада Музики, то можемо отримати наступну картину. Можливо, говорити зараз саме про "позиційний тупик" у війні проти РФ дещо зарано, але доречно говорити про те, що можливо на даному етапі наші війська вичерпали потенціал саме для наступальних дій, тому потрібен певний період для відновлення.

На думку Музики, "кульмінація" контрнаступу на Запорізькому напрямку відбулась у вересні цього року, коли Сили оборони України прорвали лінію рашистських укріплень біля Вербового.

Тепер навряд чи варто очікувати проривів саме на цій ділянці фронту як мінімум до весни. Хоча і не варто виключати також, що обмежені атаки наших військ силами окремих взводів чи рот на позиції армії РФ тут продовжуватимуться й надалі.

Фото ілюстративне, джерело - Генштаб ЗСУ

На можливості Сил оборони України давати ефективну відсіч суттєво впливає неритмічність поставок боєприпасів. І також – та негативна обставина, що пік "законтрактованої" для ЗСУ техніки (ймовірно, малось на увазі техніки та озброєння в рамках допомоги від Заходу – ред.) був пройдений літом, а додаткових поставок поки не передбачається.

Але ж для того, щоб ЗСУ могли відбити наші землі в російських окупантів, від Заходу потрібні додаткові поставки авіації та БПЛА, бронетехніки та артилерії, тобто саме тих видів озброєнь, які необхідні для забезпечення наступальних дій.

Фото ілюстративне, джерело - Генштаб ЗСУ

Якщо ж говорити про наші оборонні можливості, то тут Конрад Музика наголошує на тому, що Силам оборони України не вистачає "класичних" фортифікаційних укріплень. Які необхідні хоча б для того, щоб наші захисники могли простіше пройти зиму в умовах бойових дій.

Водночас, рашисти також обмежені в можливостях вести наступальні дії хоча б тому, що завдяки наявним силам і технічним засобам ЗСУ можуть вести розвідку в режимі 24/7, і за необхідності – дуже швидко знищувати будь-яку колонну військ армії РФ.

Фото ілюстративне, джерело - Генштаб ЗСУ
Читайте також: Розкрито деталі, скільки рашистів та їхньої техніки Сили оборони знищили на лівобережній Херсонщині