xcounter
#

Т-7А Red Hawk знову затримується, а здавалось що може бути складним в учбово-тренувальному літаку

Т-7А Red Hawk (всі фото: US DoD)
Т-7А Red Hawk (всі фото: US DoD)
5066

Учбово-тренувальний літак Т-7А Red Hawk від Boeing взагалі мав бути запущений у виробництво ще у 2023 році

Операційна готовність нового учбово-тренувального літака для повітряних сил США Т-7А Red Hawk, що розроблений Boeing у кооперації з Saab, знову змістилась вправо. Відповідно до бюджетного запиту Пентагону на 2025 фінансовий рік (починається з жовтня 2024 року), цей важливий етап призначений на другий квартал 2028 року.

Водночас початок проведення експлуатаційних випробувань планується розпочати лише у 2026 році. Водночас початок виробництва малої інтенсивності Т-7А Red Hawk, що планувалось на лютий 2025 року може бути посунутий.

Читайте також: SM-6 - зенітна ракета, яка далекобійніша за Patriot й точно може вирішити проблему з "ВКС" РФ
Т-7А Red Hawk

Про такий можливий перебіг подій із подальшим зсувом строків вже заявив заступник міністра повітряних сил США Ендрю Хантер, пише Defense One. Нагадаємо, що початок малосерійного виробництва літака був запланований на 2023 рік. Водночас причини, що могло знову піти не так з Т-7А Red Hawk залишаються невідомими.

З відомого - виявили проблеми з катапультним кріслом в якому були зафіксовані "небезпечні сповільнення під час розкриття парашута". А також втрата стабільності польоту при великих кутах атаки.

Але до цього необхідно додати ще один фактор - готовність виробничих ліній, й не лише фінального виробництва, а й ланцюгів постачання комплектуючих. Також станом на травень 2023 року Boeing ще не налагодив мережу підрядників для забезпечення експлуатації T-7A Red Hawk.

Т-7А Red Hawk

Тобто попри можливе уявлення, що зробити учбово-тренувальний літак - це просто, то приклад Boeing прямо говорить що це не так. Тим більше, що а проблеми з цим літаком також доволі сильно впливають на самого авіагіганта, через те, що він підписав контракт з Пентагоном за фіксованою ціною. А це означає, що будь-які затримки та додаткові витрати замовник не компенсує. Через це компанія вже нарахувала собі 1,3 млрд збитків за Т-7А Red Hawk.

Але справа в тому, що у Boeing спеціально заклали таку стратегію, що дозволило їм виграти тендер на цей літак. А економію на розробці планувалось досягти шляхом повної цифровізації розробки та конструювання. А "мінус" у грошах на цьому етапі покрити згодом за рахунок продажу літаків та забезпечення їхньої експлуатації.

Також у Boeing залишається ще однин шанс зробити Т-7А Red Hawk більш ніж прибутковим літаком - перетворити його на легкий винищувач F-7. Як мінімум у Пентагоні вже активно говорять про потребу у дешевому масовому бойовому літаку.

А можливість отримати таке замовлення, буде значно ширшим за першочерговий об'єм у 351 навчально-тренувальний літак. І не лише за рахунок замовлення від США, а й достатньо значної кількості потенційних замовлень з інших краї, які не можуть дозволити собі F-35.

І у цій ролі умовний F-7 міг би бути цілком цікавим варіантом для України, особливо, якщо згадати про ідею Boeing розгорнути на "Антонові" спільне виробництво Т-7А Red Hawk.

Читайте також: Супутник показав, скільки Ми-28, Ка-52 та Су-25 стоять на аеродромі в Джанкої (фото)