xcounter
#

​США активізують роботи з розробки компактних ядерних реакторів для потреб оборони та дослідження космосу

1589
Прототип ядерного реактора невеликої потужності /  Фото: NASA
Прототип ядерного реактора невеликої потужності / Фото: NASA

За декілька днів до кінця своєї каденції, 12 січня ц.р., президент США Дональд Трамп видав указ, який забезпечує юридичне підґрунтя для розвитку невеликих модульних ядерних реакторів для потреб оборони, а також для забезпечення космічних досліджень

Вперше за останні півстоліття США повертаються до теми використання ядерних ректорів у військових цілях, якщо не брати до уваги їх застосування у якості енергетичних установок великих бойових кораблів. Крім того, в Білому домі впевнені, що використання ядерної енергетики сприятиме дослідженням Місяця, Марса та інших об’єктів Сонячної системи.

Як зазначено в заяві для преси, що оприлюднено Білим домом, указ "надалі пожвавить сектор ядерної енергетики Сполучених Штатів, прискорить американську програму освоєння космосу та створить різноманітні енергетичні варіанти для потреб національної оборони".

Читайте також: ​Все під контролем включно з НЛО: США вестимуть розвідку в космосі
США активізують роботи з розробки компактних ядерних реакторів для потреб оборони та дослідження космосу, NASA, DoD, Defense Express
Концепція використання системи KRUSTY (Kilowatt Reactor Using Stirling Technology, кіловатний реактор, що використовує технологію Стірлінга) для дослідження космосу / Ілюстрація: NASA

Тут також впевнені, що "використання компактних модульних реакторів для національної оборони та освоєння космосу дозволить Сполученим Штатам підтримувати і просувати лідерство та домінування в космосі та на землі".

"Невеликі модульні реактори можуть підвищити енергетичну гнучкість та енергетичну безпеку на вітчизняних військових об'єктах у віддалених місцях. За вказівкою президента Трампа міністерство оборони розробить і реалізує план демонстрації енергетичної гнучкості та економічної ефективності малого модульного реактора на вітчизняній військовій установці, а також вперше за півстоліття застосує експериментальний переносний малий модульний реактор для виконання завдань, що відрізняються від забезпечення руху військових кораблів", - йдеться в заяві прес-секретаря Білого дому.

США активізують роботи з розробки компактних ядерних реакторів для потреб оборони та дослідження космосу, NASA, DoD, Defense Express
Вантажівка армії США буксирує реактор ML-1 під час випробувань, перша половина 60-х років минулого століття / Фото: US Army

Як можна зрозуміти з цієї заяви, важливим для США буде розвиток ядерної енергетики і для забезпечення проривних досягнень в дослідженні космосу.

Зокрема, в заяві наголошується: "Ядерні джерела енергії мають важливе значення для глибоких досліджень космосу, де сонячна енергія не є практичною. Стійке дослідження Місяця, Марса та інших місць буде посилено за допомогою невеликих модульних реакторів, розгорнутих із Землі для роботи в Сонячній системі. NASA досліджуватиме використання ядерних енергетичних систем для космічних місій людини та роботизованих розвідок до 2040 року".

США активізують роботи з розробки компактних ядерних реакторів для потреб оборони та дослідження космосу, NASA, DoD, Defense Express
NASA та Національне управління ядерної безпеки тестують реактор, відомий як кіловатний реактор, що використовує технологію Стірлінга (Kilowatt Reactor Using Stirling Technology,система KRUSTY). Як і реактори, описані в чинному розпорядженні (KRUSTY спрямований на дослідження глибокого космосу / Фото: Los Alamos National Laboratory, NASA

Тут також стверджують, що США в процесі розробки нових технологій "продовжуватимуть дотримуватися найвищих стандартів щодо нерозповсюдження ядерної зброї та безпеки".

Указом Трампа доручається керівництву Національного космічного агентства (NASA) протягом 180 днів підготувати звіт, в якому визначатимуться вимоги NASA та передбачувані питання щодо розробки атомної енергетичної системи для дослідницьких місій людини та роботизованих місій до 2040 року. Указом також передбачається підготовка "Спільної технологічної дорожньої карти" між NASA та міністерствами енергетики, оборони, торгівлі, а також Держдепом США з метою впровадження нових реакторних технологій. Повний текст указу можна прочитати на сайті Білого дому.

США активізують роботи з розробки компактних ядерних реакторів для потреб оборони та дослідження космосу, NASA, DoD, Defense Express
Концепція використання системи KRUSTY (Kilowatt Reactor Using Stirling Technology, кіловатний реактор, що використовує технологію Стірлінга) для дослідження космосу / Ілюстрація: NASA

Проводячи аналіз указу президента Трампа щодо сприяння створенню компактних ядерних реакторів для потреб оборони, а також для забезпечення космічних досліджень американське видання TheDrive нагадує, що ще у 2016 році Рада військових наук міністерства оборони США (Defense Science Board, DSB) створила спеціальну робочу групу з енергетичних систем для передових/віддалених військових баз, яка видала звіт, де надаються рекомендації щодо використання мобільних реакторів для потреб оборони.

Цільова група вивчила різні методи забезпечення енергією цих суворих місцевостей, розглядаючи такі фактори, як витрати, технічна доцільність, питання безпеки та логістичні проблеми.

Зрештою цільова група дійшла висновку, що американські військові "можуть отримати переваги в надійності, безперервності отримання великої кількості енергії завдяки розгортанню енергосистем атомної енергетики" у вигляді дуже маленьких модульних ядерних реакторів (vSMR).

США активізують роботи з розробки компактних ядерних реакторів для потреб оборони та дослідження космосу, NASA, DoD, Defense Express
Ряд аванпректів компактних моібільних ядерних реакторів (в тому числі і на замовлення міністерства оборони США) розроблено в Національній лабораторії штату Айдахо - одній з національних лабораторій Міністерства енергетики США

Незважаючи на те, що у звіті цитується кілька перешкод та проблем, що перешкоджають швидкому розгортання таких систем, у ньому не розглядається жодна з них, як "нездоланна" в процесі подальшої інженерної розробки та створення прототипів можливостей vSMR.

В матеріалі TheDrive також висвітлено новітню історію, що стосується питання поглядів на розвиток малих ядерних реакторів для потреб оборони і обґрунтування потреби їх впровадження у військо.

Зокрема, у 2018 році заступник начальника штабу армії США з питань логістики заявив, що в сухопутних військах США є потреба в тому, щоб бригади мали змогу протягом тижня діяти за розгорнутими сценаріями без поповнення запасів. Неймовірно енергоємні сучасні військові залежать від дедалі складніших наземних сенсорів, систем артилерії та ППО , мереж зв'язку , систем радіоелектронної боротьби , тимчасових житлових приміщень та їдалень, які споживають велику кількість енергії. Використання лазерної та електромагнітної зброї лише зробить цю ситуацію більш актуальною в майбутньому.

Мобільний ядерний реактор, який міг би розміститися на борту існуючих вантажних літаків, міг би змінити ситуацію з точки зору того, як довго бригади можуть працювати самостійно без поповнення запасів.

Лише минулого року Пентагон видав два нових контракти на мобільні реактори, які з часом будуть поставлені армії США – нагадують в TheDrive.

У 2019 році Управління стратегічних можливостей США (УСМ) запросило пропозиції у потенційних підрядників щодо розробки "інноваційних технологій та підходів" для "малих мобільних атомних реакторів". Тут сподіваються отримати реактор, який може генерувати до десяти мегават енергії при установці в напівпричіп або всередині C-17A Globemaster III.

США активізують роботи з розробки компактних ядерних реакторів для потреб оборони та дослідження космосу, NASA, DoD, Defense Express
Ілюстрація, що демонструє концепцію розгортання та використання мобільних компактних ядерних енергетичних установок в інтересах військових США

Такі реактори можуть забезпечувати усі потреби військ, що діють самостійно, а також забезпечувати живлення військових об’єктів на території США та, в разі потреби, живлення районів, які постраждали від стихійних лих.

Підсумовуючи свій аналіз в TheDrive зробили висновок, що "за допомогою цього нового указу Білий дім прагне спонукати Сполучені Штати до активізації передових робіт, що проводяться в дослідженнях компактних реакторів".

"Хоча формулювання в заяві більше зосереджується на дослідженні космосу, участь міністерства оборони в таких роботах є надзвичайно важливою", - підсумували в TheDrive.

Нагадаємо, що Defense Express раніше писав, що Космічні війська США стали 18-м членом розвідувального співтовариства, а також оприлюднив серію матеріалів, що стосуються використання космосу у військових цілях. Зокрема наші читачі можуть дізнатись про космічне протистояння між країнами світу, військово-космічні проекти Китаю, про особливості ведення космічної розвідки, роль глобальних навігаційних систем в сучасних військових конфліктах, а також про те, якою може бути війна у космосі в сучасному світі.

Читайте також: Найцікавіші розробки оборонно-промислового комплексу України, які можуть вийти на полігони у 2021 році