xcounter
#
Китайська станція, яку планується запустити до Марса / Джерело: CASC

Піднебесна йде в небо: військово-космічні проекти Китаю

Китайська станція, яку планується запустити до Марса / Джерело: CASC
3175

Китай – найбільша за населенням держава Землі. Ця країна на сьогодні є другою економікою світу, впевнено конкурує з США за першість в цій сфері, а також в космосі. Як космічна держава, Китай також поступається за всіма параметрами тільки США і поступово виходить в цій гонці на перші позиції.

Посиленню КНР, як космічної держави, об'єктивно сприяє залучення в космічну галузь великих ресурсів, централізація економіки і традиційно висока участь військових у розвитку космічних програм.

Китайська космічна програма

Космічна програма КНР має як громадянську, так і військову складові. Офіційно Пекін виступає за використання космосу виключно в мирних цілях. Однак паралельно з цим розвиває космічні озброєння і активізує реформи, спрямовані на оптимальну інтеграцію кіберпростору, космічного простору і РЕБ для ефективного проведення об'єднаних військових операцій.

У 2015 р Пекіні ухвалили стратегію, згідно з якою НВАК (Народна визвольна армія Китаю) повинна бути здатною воювати і перемагати в неформальних війнах, в яких, щонайменше, одна зі сторін буде недержавним формуванням на кшталт повстанської армії або етнічної міліції.

Військовий парад в Пекіні, Defense Express
Військовий парад в Пекіні у вересні 2015 року

При цьому упор повинен робитися на бойові дії на морських театрах військових дій. Стратегія також акцентує увагу на забезпечення аеромобільних військ та кібернетичні операції.

Командування НВАК ввело визначення – "неформальна війна". Воно використовується для відображення процесів, що стосуються отримання, передачі, обробки інформації при веденні спільних бойових операцій в наземних, морських, повітряних та космічних доменах, а також в кібернетичному і електромагнітному просторах. При цьому, основним елементом ведення "неформальних воєн", є отримання переваги в космосі шляхом здійснення контролю за інформаційним простором і блокування спроб противника отримати аналогічні дані.

Важливою частиною військових реформ, оголошених у 2015 році, також стало створення в КНР особливих Сил стратегічного забезпечення (Strategic Support Force, далі - ССЗ), призначених для інтеграції кіберпростору, космосу і РЕБ з метою проведення об'єднаних військових операцій. ССЗ є ядром тієї частини Збройних сил Китаю, яка призначена для ведення інформаційної війни, а також надають допомогу всім підрозділам НВАК. При цьому вони підкоряються безпосередньо Центральній Військовій Раді (ЦВС) КНР.

За даними Пентагону, Сили стратегічного забезпечення несуть відповідальність за дослідження і розробку деяких систем і засобів, призначених для здійснення наступальних і оборонних операцій в космічному просторі. Головним завданням ССЗ є запуск і експлуатація супутників розвідки, спостереження, рекогносцировки, навігації та зв'язку.

Військовий вимір китайського космосу

Наступальні і оборонні космічні операції є складовою частиною військових компаній НВАК, оскільки командування розуміє критично важливу роль бойових дій в космосі для США та їхніх союзників, а також для ведення бойових дій китайськими військами за межами прямої видимості. Воно розглядає оборонні космічні операції в якості форми стримування ЗС США і протидії можливим наступальним діям в регіональних конфліктах.

Більш того, китайські керівні інструкції припускають, що супутники спостереження, зв'язку, навігації та раннього попередження є цілями атак наступаючої сторони для «засліплення і знищення противника».

Defense Express

За оцінками військових експертів, Китай активно використовує свої космічні розвідувальні системи для стеження за діяльністю збройних сил інших країн, виявлення змін на потенційних театрах військових дій, визначення координат стратегічних об'єктів для картографування районів Китаю та інших країн для потреб картографічного і розвідувального управлінь Генштабу НВАК.

Можливості радіоелектронного перехоплення КНР в космосі оцінюються високо, і Піднебесна вважається в цій області третьою, після США та РФ, державою світу. За даними Пентагону, Китай особливу увагу приділяє радіоелектронній розвідці проти США в сусідніх з ними регіонах, а також здійснює перехоплення інформації, що надходить з Індії, Японії, РФ, Південної Кореї і країн Південно-Східної Азії.

Ракети, Defense Express
Ракети "Чанчжен" стають все більшими й надійнішими

У 2007 році Китай продемонстрував свої можливості, знищивши на орбіті власний непрацюючий супутник. А в 2016 році – вивів на навколоземну орбіту космічний апарат з маніпулятором, нібито для збирання космічного сміття на орбіті. У Пентагоні припускають, що мова йде про прикриття спроб захоплення китайцями іноземних, насамперед, американських військових супутників.

У 2013 році КНР вперше вивела свій космічний апарат на набагато більш високу, ніж зазвичай, орбіту – 35 тис.км. Тобто саме туди, де знаходяться найбільш важливі і секретні супутники розвідки і зв'язку.

Китай активно працює в сфері створення космічних апаратів - "супутників-інспекторів", що відрізняються здатністю змінювати орбіти і наближатися до інших космічних апаратів. Відомо, що до таких апаратів відноситься супутники Chuang Xin 3 (CX-3), Shiyan 7 (SY-7) і Shijian 15 (SJ-15). Вони виявилися здатними змінювати орбіту і намагаються "співпрацювати" з іншими космічними апаратами з використанням маніпуляторів.

Чанчжэн-5, Defense Express
Запуск «Чанчжэн-5». Джерело: Xinhua

КНР також має мережу космічних засобів спостереження за космічним простором, які дозволяють відслідковувати характеристики всіх супутників на орбітах. До її складу входять як космічні, так і наземні, і морські засоби контролю. Ця мережа дозволяє вирішувати необхідні завдання, як по наземних цілях, так і по визначенню справжнього призначення космічних апаратів на орбітах. Ці засоби також дозволяють виявляти пуски балістичних ракет, забезпечувати безпеку космічних польотів тощо.

Крім цього, командування НВАК розглядає комплекси РЕБ в космосі у якості ведучих засобів придушення пристроїв супротивника і введення його в оману щодо власних намірів. Під час навчань китайці практикують постановку радіоперешкод і технологій придушення сигналів систем зв'язку, РЛС і систем навігації GPS.

Китайські розробки, Defense Express
На Паризькому авіасалоні в Ле-Бурже 2017 р. були представлені зразки продукції більш ніж десятьох китайських підприємств

Також відомо про роботи Пекіна над створенням бойових лазерів, призначених для нанесення шкоди і навіть знищення космічних апаратів різного призначення. За експертними оцінками, Китай докладає значних зусиль для створення озброєнь, призначених ля здійснення інтегральних бойових дій в кіберпросторі і здатності використовувати його для забезпечення підтримки під час атак на космічні об'єкти. Надалі НВАК зможуть використовувати кіберзброю для домінування вже на ранніх етапах розвитку конфліктів, щоб обмежити дії противника або сповільнити мобілізацію і розгортання його сил шляхом нанесення ударів по мережах управління, зв'язку, розвідки, спостереження і т.і., а також системах матеріально-технічного забезпечення.

Китайський квантовий супутник, Defense Express
Китайський квантовий супутник, Ілюстрація: EG365.CN

Китай також активно працює над створенням протисупутникових ракет для ураження космічних апаратів на низьких орбітах. За даними РУМО США, Китай навіть вже сформував відповідні підрозділи і почав їх підготовку. У Пекіна також є наміри створити зброю для знищення супутників на геостаціонарних орбітах.

Створення і запуск в 2016 році квантового наукового супутника "Мо-Цзи" є свідченням випередження Китаєм США в сфері здійснення квантової передачі інформації і створення захищеного каналу зв'язку, невразливого для хакерів. Після успішного тестування супутник був переведений у фазу експлуатації на орбіті.

Defense Express

Важливо знати, що квантовий зв'язок поки є абсолютно захищеним від перехоплення. Дані, які передаються з супутника, містяться в серіях фотонів, які неможливо перехопити або скопіювати. Будь-яка спроба це зробити призведе до самознищення. Вартість цього проекту оцінюється в $ 100 млн. Впровадження квантових систем значно і якісно підвищить обороноздатність КНР.

Defense Express
Впровадження квантових систем значно і якісно підвищить обороноздатність КНР.

Зараз завершується формування супутникового угруповання для китайської глобальної навігаційної системи "Бейдоу", яка є аналогом американської GPS. На орбіті вже працюють 35 таких супутників. Китайська система вже близька до того, щоб конкурувати з американською.

У 2018 році Китай вийшов на перше місце в світі за кількістю запусків ракет-носіїв - 39 (в т.ч. 38 успішних). Відповідно, США виконали 31 запуск і Росія - 21 (в т.ч. 20 вдалих). Китайці вивели на орбіту 106 космічних апаратів, в т.ч. 96 китайських і 10 іноземних.

Грандіозні плани

Якщо говорити про плани Китаю, то вони теж вельми цікаві і грандіозні. Так, з 2019 року Піднебесна розпочала реалізацію проекту "Хайнань", в рамках якого планується виведення на орбіту протягом 5 років 6 супутників оптичного дистанційного зондування Землі. Пізніше в рамках проекту "Санья" планується запустити також 2 супутника гіперспектральної зйомки і 2супутники радіолокаційного зондування. Нові супутники дозволять КНР стежити в цілодобовому режимі по всій акваторії Південно-Китайського моря. Це посилить статус Китаю, як морської держави, і дозволить підтримати "національний суверенітет" (мова йде про спірні території і акваторії) в Південно-Китайському морі.

Defense Express

Також існують плани Пекіна по виведенню в космос до 2022 р більш 700 нано- та мікросупутників подвійного призначення, здатних виконувати зйомку з високим дозволом.

Однією з революційних інновацій китайських вчених можна вважати дослідження про можливості використання графену (двомірна аллотропна модифікація вуглецю) і зоряного світла в якості рушіїв космічних кораблів. Оснащені такими системами космічні апарати, в тому числі і подвійного призначення, теоретично, матимуть необмежену дальність польоту.

Крім цього, Китай оголосив про наявність у нього перспективних програм, що включають в найближчому майбутньому створення власної багатомодульної пілотованої орбітальної станції, а також, у віддаленому майбутньому, багаторазових транспортних космічних системи і здійснення пілотованих польотів до Місяця. За даними Stratfor з посиланням на слова генерал-лейтенанта Чжан Юлін з Центральної військової комісії, "простір "Земля-Місяць" має стратегічне значення для великого відродження китайської нації". Вчені Китайської академії космічних технологій вже працюють над проектом створення між Землею і Місяцем до 2035 року космічної сонячної електростанції потужністю 100 мегават.

Марсохід «Тяньвень-1», Defense Express
Марсохід «Тяньвень-1»

Уявлення про подальші плани Піднебесної також дає Дорожня карта щодо перспектив реалізації Китаєм космічних досліджень до 2045 року. Її розробила Китайська аерокосмічна наукова і технологічна корпорація, головний підрядник космічної програми країни. На наступні 20 років в ній закладені нові ракети для польоту на Марс і навіть космічний корабель багаторазового використання (човник) з ядерним двигуном, який планується створити до 2025 року.

Післямова

Розвідувальне управління МО США звертає особливу увагу на наміри Пекіна воєнізувати космос, домогтися в цій галузі значних успіхів і суттєво обмежити космічні спроможності США. Сьогодні Китай вже займає друге після США за кількістю активно діючих супутників на навколоземних орбітах і можливості по створенню та запуску нових супутників в КНР лише зростають.

У Пентагоні висловлюють глибоку стурбованість з огляду на досягнення Китаю у сфері постановки перешкод супутникам, що знаходяться на орбітах. Пекін створив цілий ряд озброєнь - систем прямого виведення на орбіту, кінетичних, електромагнітних і орбітальних систем для ураження цілей в космічному просторі, здатних знищувати космічні об'єкти США майже всіх класів.

Супутники, Defense Express
CC0 / Public Domain, European Space Agency

Китай продовжує майже щорічно проводити випробування кінетичних систем ураження в космічному просторі - іноді під виглядом випробувань перехоплювачів балістичних ракет "Сполученим Штатам, можливо, буде важко утримати Пекін від використання цієї зброї, адже Китай вважає, що США найбільш вразливі саме в космосі" - вважають в Вашингтоні.

У МО США вважають, що існуючі загрози інтересам Сполучених Штатів в космосі з боку Китаю як ніколи високі, і вони постійно зростають.

Навряд чи висновки американських фахівців є сумнівними. США постійно тримають руку на пульсі і цілком адекватно оцінюють існуючі ризики і загрози. Так що найближчим часом цілком реально суспільство стане свідком непростого поєдинку двох космічних титанів – Китаю і США, результат якого передбачити непросто...

Defense Express

Адаптована версія матеріалу, що оприлюднена у спеціальному спільному з Defense Express випуску журналу "Вселенная, пространство, время"

Читайте також: Війна у космосі – якою вона може бути в сучасному світі