xcounter
#

Система активного захисту від усіх загроз і атак зверху: в Artis пропонують захист проти сучасної зброї

8302
Система Iron Curtain, фото — U.S. Army
Система Iron Curtain, фото — U.S. Army

Систему Sentinel від американської компанії Artis​ можна інтегрувати в будь-яку наземну техніку, зокрема гусеничні чи колісні платформи, а також використовувати для захисту стаціонарних об’єктів

Американська оборонна компанія Artis заявляє, що розробила систему активного захисту, яка зможе захищати від однієї з найактуальніших на сьогодні загроз, а саме атаки зверху — раніше Армія США розглядало систему активного захисту Iron Curtain від цієї ж компанії для оснащення бронемашин Stryker, але відмовилися від неї у 2018 році.

Сьогодні ж в Artis створили систему активного захисту третього покоління Sentinel, яка, як стверджує виробник, може захищати як транспортні засоби, так і об’єкти інфраструктури від таких загроз, як танкові снаряди, протитанкові керовані ракети, реактивні гранати, баражуючі боєприпаси (і фактично дрони-камікадзе), як розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: Як у Армії США "буксують" з системами активного захисту для своїх Abrams, Bradley та Stryker

Відзначається, що перший проєкт у контексті захисту об’єктів від атак зверху компанія представила ще у 2004 році через Агенцію передових оборонних дослідницьких проєктів (DARPA), як заявляється на сайті компанії, і потім працювала з цим проєктом завдяки інвесторам.

Водночас після невдачі з проєктом Iron Curtain для Stryker, компанія Artis продовжила роботи над Sentinel вже через Управління можливостей і критичних технологій Армії США, закінчивши роботу з цією структурою у червні минулого року. Ну і звичайно, що у розробці Sentinel компанія використала свій досвід створення системи активного захисту для Stryker та іншої техніки.

Причому основна мета, з якою розроблялася система Sentinel, був захист не від загроз зверху, а, наприклад, від ланцюгових гармат, що є досить складним завданням. Розробники заявляють, що Sentinel у рази потужніша за ту ж їхню Iron Curtain і оператори системи можуть керувати боєприпасами, вносячи необхідні корективи на основі отриманих від датчиків даних.

Конструкція цієї системи дозволяє засобам протидії стріляти як вверх чи вниз, так і під різними кутами, і її взагалі не обов’язково розташовувати безпосередньо на транспортній системі у безпосередній близькості до датчика.

Читайте також: Чи може комплекс активного захисту боротися з FPV-дронами та чи є альтернативи