xcounter
#

Швидке та прагматичне рішення від Bell: як перетворити звичайний вертоліт на носій Hellfire

Bell 407
Bell 407
6565

У Bell оцінили ринок ударних вертольотів, який виблискує прогалинами через санкції проти РФ, і планують максимально швидко його захопити

У оборонній промисловості все частіше виникають максимально швидкі та прагматичні рішення, які направлені на задоволення попиту у озброєнні. Одним з цих прикладів цілком можливо назвати розробку американської компанії Bell з перетворення звичайних цивільних та широко розповсюджених цивільних вертольотів Bell 407 на бойові машини. Фактично - ударні гелікоптери.

Як пише The Drive доволі швидке рішення покликано закрити прогалину яка з'явилась через санкції проти РФ та вивільнення значної долі ринку ударних вертольотів у нижньому ціновому сегменті. До цього він закривався саме російськими машинами на кшталт Ми-35 або іншими модернізаціями Ми-24. Бо багато хто просто не може викласти за умовні Apache декілька мільярдів доларів. Для розуміння порядку цін на нові AH-64E Apache - 36 цих нових вертольотів обійшлись у 2019 році Марокко у 4,25 млрд доларів.

Читайте також: Що насправді може стояти за передачею Україні танків Т-72Б від Марокко

Bell 407GXP
Bell 407GXP

Тому у Bell вирішили просто взяти готові рішення та поєднати їх на базі Bell 407, мова йде про платформу Ordnance Mounting System від компанії CFD International, яка закріплюється у пасажирській кабіні замість крісел та має шість вузлів підвіски.

CFD International
Система кріплення озброєння від CFD International

Раніше інші компанії пропонували аналогічні системи, зокрема й Dillon Aero, яка вже демонструвала доволі схожу систему з кріпленнями озброєння для цивільних вертольотів. Такі системи дозволяють встановлювати кулемети та блоки з некерованими реактивними снарядами.

Dillon Aero
Система кріплення озброєння від Dillon Aero

Водночас Bell хоче запропонувати вже повністю готове рішення у вигляді бойового вертольоту з можливістю використання високоточного озброєння, зокрема ракет Hellfire.

Для цього у комплект буде входити оптико-прицільна станція Wescam MX-10, яка має лазерний далекомір та пісвітлювач, а також дений та тепловізійний канали. Введення такого сенсору дозволяє використовувати й інше високоточне ракетне озброєння, зокрема APKWS. Також у комплект, за бажанням замовника, може входити системи зменшення теплової сигнатури двигунів та теплові пастки.

Цікаво й те, що завдяки такому рішенню Bell може прискорити постачання військової техніки через обхід певних бюрократичных процедур, бо у США продаж цивільних вертольотів, навіть пристосованих до застосування озброєння, але без нього, не потребує узгодження Державним департаментом та Конгресом за програмою Foreign Military Sales. Хоча треба зазначити, що коли мова піде про самі боєприпаси для цього вертольоту, особливо у випадку з Hellfire, це узгодження все одно знадобиться,

Bell 407
Bell 412

Також Bell хоче розширити пропозиції встановлення бойового обладнання й на інші моделі цивільних вертольотів, зокрема 525 та 412 моделі.

І як резюмують у компанії, такі версії цілком можуть вважатися "легким аналогом" AH-1Z чи UH-1Y. Водночас потребують менше коштів, як за одиницю, так й в обслуговуванні, а також дозволяють доволі швидко навчити пілотів.

AH-1Z
AH-1Z

Читайте також: Норвегія також може посилити ЗСУ БМП CV90: про яку максимальну кількість може йти мова та що ще необхідно враховувати