xcounter
#

Про шість Ка-32 для України було відомо ще у 2022, але тільки зараз відправили останню партію

20665
Фото - Міністерство оборони Португалії
Фото - Міністерство оборони Португалії

Затримка із постачанням Ка-32 з Португалії вийшла майже у два роки, але водночас під питанням в якому стані перебувають ці гелікоптери

Португалія ще у жовтні 2022 року офіційно прийняла рішення передати Силам оборони України гелікоптери виробництва російської компанїі "Камов" - йдеться про машини Ка-32А11BC у кількості шістьох одиниць, які країна не мала можливості обслуговувати через санкції - країна придбала ці гелікоптери ще у 2007 році, один з них зазнав аварії у 2012 році, тому ймовірно цю машину можна розглядати суто як донор запчастин.

Здавалося б, що передача цих машин не мала б затягнутися, але водночас, попри те, що Португалія продовжувала надавати Україні пакети оборонної допомоги, гелікоптери тривалий час продовжували залишатися в країні - наприклад, станом на червень 2023 року Португалія виділила для України вже 60 БТР M113 і три Leopard 2A6, але водночас доля Ка-32 так і залишалася невизначеною.

Читайте також: У США не вийшло купити вживані F-16 у Греції, але для чого їм ці літаки

Зрештою, через трохи менш як два роки після офіційного оголошення про передачу, у п’ятницю, 6 вересня, Португалія відправила останню вантажівку з гелікоптерами Ка-32А11BC в Україну. Як розповідають у виданні SIC Noticia, як наголосило оборонне відомство країни, передача цих гелікоптерів була завершена "після тривалого періоду невизначеності та перемовин".

Ка-32
Фото - міністерство оборони Португалії

Причому у виданні згадали заяви попереднього уряду Португалії за листопад 2023 році - тоді португальці стверджувати, що вони начебто очікують рішення про "подальші кроки" від української сторони.

Зрештою, у тому ж листопаді президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза оголосив про дострокові парламентські вибори на березень 2024 року, а зрештою переможець виборів оголосив новий склад уряду - ймовірно, ці процеси також відтермінували розв'язання півторарічного на той час питання по гелікоптерах.

З огляду на те, що Португалія не мала можливості обслуговувати ці машини, то, як відзначає видання, було прийнято рішення про передачу гелікоптерів "у поточному стані", в якому стані (нагадаємо, одна з шести машин зазнала аварії) перебувають п’ять гелікоптерів наразі невідомо.

Раніше Defense Express розповідав про те, де у світі ще можуть бути "вільні" МіГ-29, Су-27 та Су-25, та наскільки складно їх добути для України.

Читайте також: ПС США розповіли про історичну подію для їхніх F-35, яка дійсно важлива в сучасних реаліях