xcounter
#

Побачити все від "Калібра" до міні-дрона: ЗСУ переходять на РЛС нового покоління -інтерв'ю з розробником

Побачити все від "Калібра" до міні-дрона: ЗСУ переходять на РЛС нового покоління -інтерв'ю з розробником
28242

РЛС на основі цифрових антенних решіток - вже окреслене майбутнє для українського війська

Нещодавно командування Сухопутних військ оголосило нарис вимог до нових комплексів протиповітряної оборони, мова йде про новий ЗРК малої дальності, зенітний ракетно-гарматний комплекс та оглядову радіолокаційну станцію. Загальною вимогою для них стало використання РЛС на основі цифрових антенних решіток.

Defense Express вдалось поспілкуватися з директором компанії "Скайнет ltd" Леонідом Шацманом. Саме це київське підприємство разом із партнерами розробляє такі РЛС, які вже постачаються до Збройних Сил України у складі модернізованої ЗСУ-23-4М А1 "Рокач" та входять до комплексу протидії БПЛА "Нота".

Читайте також: Сухопутні війська ЗСУ хочуть крилаті ракети з дальністю до 500 км; російські Т-72 застрягли у багнюці; Польща позбудеться своїх БМП-1: події тижня від Defense Express

В чому перевага цифрових антенних решіток, про "Рокач", інші проекти та реалістичність нарисів вимог від Сухопутних військ ЗСУ - у новому відесоюжеті.

ЦАР проти інших РЛС

"Традиційні радіолокаційні станції мають лише один промінь, зазвичай, вузький - в один-два градуса, який механічним шляхом переміщують по куту місця та азимуту [ред. спрощено - по вертикалі та горизонталі]. Фазовані антенні решітки також мають один промінь, але його пересування відбувається електронним шляхом.

РЛС
Традиційна РЛС (ЗРГК "Тунгуска") та РЛС з фазованою антенною решіткою (ГСН ракети "Нептун")

Цифрові антенні решітки мають безліч променів в певному секторі, кількість променів та розмір цього сектора робиться під конкретну задачу. За рахунок цього ми забезпечуємо просторову багатоканальність.

Простою мовою, якщо звичайна РЛС це щілинка, то ЦАР - це матриця відеокамери - одразу бачимо всі цілі у цьому секторі. І не тільки бачимо, а й беремо на супроводження, визначаємо координати, "зав'язуєм" траси та видамо все у систему керування зброєю.

РЛС на основі цифрових антенних решіток
РЛС на основі цифрових антенних решіток від "Скайнет ltd" на "Рокачі"

Це дозволяє накопичувати сигнали, значно підвищувати точність визначення кутових координат, дальності та радіальної швидкості цілей, а також це дозволяє виявляти швидкісні, маневрені цілі та об'єкти з малою ефективною площею розсіювання, на кшталт БПЛА. На перших випробуваннях "Рокача" ми зіткнулись з тим, що нова РЛС бачить не те що дрони, а навіть пильові вихорі й нам спочатку прийшлось програмно знизити чутливість приймальної системи, а потім ми навчились їх відсіювати.

До того ж габарити РЛС на основі ЦАР значно менші, вони потребують на порядок менше живлення. На власному досвіді - свою станцію на полігоні ми під'єднали до звичайної розетки на 220 вольт і станція спокійно працювала. До речі, наші вироби працюють не тільки по повітряних цілях, але і по цілям на воді та на землі.

І ще одна перевага РЛС на основі цифрових антенних решіток - вони дозволяють рознести анетенно-передавальну та антенно-приймальну систему. Це забезпечує підвищену живучість комплексу [ред. наприклад, у випадку використання противником протирадіолокаційних ракет].

"Рокач"

ЗУ-23-4М А1
ЗУ-23-4М А1 "Рокач"

Модернізацію "Шилки" до рівня ЗСУ-23-4М А1 ми виконуємо спільно з ДП завод "Арсенал" та Корпорацією НВО "Арсенал". Кожен виконує свою частину роботи, наша сфера - заміна РЛС. Ми просто викинули радянську аналогову двокоординатну РЛС і встановили свою, яка не тільки трьохкоординатна, а й визначає радіальну швидкість цілі.

Також у модернізованій "Шилці" вже немає аналогового лічильно-розв'язуючого приладу, який замінений на цифрову обчислювальну систему, встановлені автоматизовані робочі місця операторів та командира.

Дальність виявлення цілей зросла вдвічі, ціль типу "винищувач" з ЕПР 1 м кв. РЛС виявляє на дальності до 25 км. Ефективність стрільби збільшена також майже вдвічі. Також забезпечена можливість виявлення швидкісних, маневрених та малопомітних цілей, а також можливість виявлення об'єктів практично на нульовій висоті, чого раніше не було. Для розуміння, щодо малопомітних цілей, то такі цивільні дрони, як Mavic або Phantom РЛС "Рокача" "бачить" на відстані 3-9 км.

Mavic
Розмір дрона Mavic для розуміння складності виявлення таких малих цілей

Загалом вся модернізація умовно розбита на декілька етапів, А1, А2 та А3. А1 - це заміна РЛС і встановлення спеціально цифрової обчислювальної системи та автоматизованих робочих місць. На цьому етапі ми вирішили поки зупинитися, щоб модернізована "Шилка" якнайшвидше потрапила у війська [ред. версія А1 вже пройшла відомчі випробування і знаходиться на постачанні Збройних Сил України].

На етапі А2 передбачено встановлення додаткової оптиколокаційної системи. На етапі А3 - встановлення ракетного каналу з ПЗРК "Ігла".

ЗУ-23-4М А2
Версія А2 з оптиколокаційною станцією

Щодо ракетного канала, то роботи по ньому йдуть, фактично вже зараз ракетний канал існує. На мій погляд, роботи будуть завершені до кінця цього року. До речі, замість ПЗРК "Ігла" можливо поставити інший, наприклад, Stinger, що збільшить зону ураження".

ЦАР у складі "Ноти"

Для того, щоб підвищити ефективність комплексу протидії БПЛА "Нота", який створений компанією "Трител", до його складу була введена РЛС від "Скайнет ltd". Вибір на її користь було зроблено через унікальну можливість виявлення БПЛА та малі масо-габаритні характеристики. Слід зазначити, що весь комплекс "Нота" монтується на бронеавтомобілі 4х4.

"До появи у "Ноті" РЛС алгоритм її роботи виглядав наступним чином: пасивний пеленгатор виявляв дрони та видавав напрям, в якому мали працювати засоби радіоелектронної боротьби. Цей сектор був доволі широким і це зменшувало дальність та інтенсивність завад.

Після того, як у комплексі з’явилась РЛС, яка видає точні координати цілі, завади ставляться вузьким променем на конкретну ціль. Перший комплекс у повному складі вже у військах на дослідній експлуатації".

Модернізація "Оси" та новий ЗРК для Сухопутних військ

"Зараз у командування Сухопутних військ існує намір провести модернізацію ЗРК "Оса". Але, на мій погляд, як людини, яка добре знає цей комплекс, модернізувати його нераціонально.

По-перше, існує питання щодо строків граничної експлуатації ракет до "Оси". По-друге, "Оса" - це вкрай складний комплекс, який складається із багатьох станцій: виявлення, супроводження, дві станції візування ракети, дві станції передачі команд. Тому замінити це все на нові РЛС, скоріш за все, не буде ефективним рішенням.

ЗРК
ЗРК "Оса"

Якщо мова йде про заміну цього комплексу на новий зразок, то можливо вести мову про його оснащення РЛС на цифрових антенних решітках. Але, в першу чергу, необхідно чітко визначитись з тим, яка там буде ракета. Бо РЛС має розроблятися під зброю.

Також відомо про бажання військ отримати нову РЛС виявлення з вкрай високими характеристиками. Зокрема, з виявленням цілі з ЕПР 0,02 м. кв. на дальності 290 км та 10 км по висоті. Це можливо, але складно.

Нова РЛС для Сухопутних військ

В нас є досвід роботи, спільно з "Арсеналом" над такими РЛС. Але це велика за своїми габаритами станція. Якщо не буде обмежень щодо цього параметру, а також розуміння того, що це буде велика і доволі складна РЛС - то створити її реально.

Взагалі зараз саме ЦАР у всьому світі визнано, як найперспективніший напрям. Щодо ситуації у РФ, то поки ми могли відстежувати актуальну інформацію - вони від нас відставали. Але щоб ми зберігали перевагу необхідне нормальне фінансування. Тому що всі РЛС, які ми розробили з партнерами, все було зроблено за обігові кошти.

Скільки змогли - стільки за власні гроші й зробили. Тобто ситуація, в нас, як і у всіх підприємств українського оборонного комплексу України…"

Додамо, що зараз "Скайнет ltd" на замовлення Міноборони за власні обігові кошти розробляє РЛС виявлення та цілевказання на базі цифрових антенних решіток - "Артамон".

Читайте також: Польща показала свій комплекс ППО для знищення малих БПЛА противника (відео)