xcounter
#

Оголошено напрям розвитку артилерії ЗСУ: перспективна 155-мм САУ та ОТРК "Сапсан"

Dana-M2 розглядається, як нове озброєння для ЗСУ
Dana-M2 розглядається, як нове озброєння для ЗСУ
20836

Сухопутні війська ЗСУ роблять ставку на далекобійність, маневровість та точність нових артилерійських та реактивних та ракетних систем

У Сухопутних військах Збройних Сил України оголосили напрям розвитку озброєння ракетних військ та артилерії. Мова йде про зразки нових самохідних артилерійських систем, реактивних систем залпового вогню, оперативно-тактичних комплексів та самохідних ПТРК.

Напрям розвитку був оголошений командуванням Сухопутних військ представникам оборонно-промислового комплексу України під час публічного заходу, на якому був присутній і Defense Express.

Читайте також: ЗСУ покажуть, на що здатні Bayraktar, Javelin та NLAW – в Україні пройдуть масштабні військові навчання

Стосовно самохідних артилерійських систем, то концепція переозброєння передбачає поступовий перехід до 155-мм калібру стандарту НАТО. Відповідно до неї підрозділи артилерійських бригад мають отримати 155-мм САУ. Водночас підрозділи ствольної артилерії механізованих бригад будуть користуватися новою 152-мм САУ.

Розвиток артилерії ЗСУ

З боку Defense Express зазначимо, що такий поступовий перехід є максимально зваженим підходом, який дозволяє уникнути проблеми забезпечення снарядами української артилерії, але і дозволяє реалізувати "побригадний" перехід на 155-мм калібр.

У ролі перспективної САУ у калібрі 155-мм зараз розглядається "Богдана", яка вже пройшла попередні вогневі випробування у межах визначальних відомчих випробувань. Ці випробування дозволяють ЗСУ поставити "Богдану" на забезпечення. Але для прийняття на озброєння українській САУ необхідно пройти державні випробування.

А якщо мова йде про "побригадне" переозброєння, то перед розробником постає задача значного розширення виробничих потужностей. Для розуміння, для повного переоснащення окремої артилерійської бригади 4-дивизіонного складу необхідно 72 САУ (без урахування резерву). Для переозброєння п’яти окремих артилерійських бригад - від 360 артсистем.

Таким чином, оборонно-промисловий комплекс України, якщо мова йде лише про перехід виключно окремих артбригад на нове озброєння впродовж 5-річної перспективи, має забезпечити більш ніж напружений темп випуску - одна САУ за один робочий тиждень.

САУ
САУ "Богдана"

З огляду на це, кількість аргументів на користь оснащення механізованих бригад артсистемою закордонного виробництва стає дещо більшою. У іншому випадку процес заміни радянських систем, як в окремих артилерійських так і у механізованих бригадах виключно своїми силами може розтягнутися на десятиріччя.

Окрім того, підрозділи реактивної артилерії механізованих бригад мають перейти на модернізовані БМ-21У "Град". Проте поки залишається під питанням базове шасі до них. Водночас необхідно нагадати про новий 122-мм реактивний снаряд для системи "Град" - "Тайфун-1", який вдвічі розширює можливості цієї РСЗВ.

З озброєнням підрозділів реактивної артилерії окремих бригад ситуація більш стабільна. Мова йде про їх оснащення новими 300-мм "Вільха-М" та 220-мм "Буревій". Перехід на новий зразок - лише у довгостроковій перспективі.

Аналогічна позитивна ситуація і з самохідним ПТРК - "Штурм-СМ" має у короткостроковій перспективі завершити державні випробування.

Розвиток артилерії та ракетних військ ЗСУ

Також одним з головних напрямів розвитку визначено завершення створення оперативно-тактичного ракетного комплексу "Сапсан". З боку Defense Express зазначимо, що розробка, а тим паче серійний випуск такого озброєння залежить від стратегічної програми державного рівня.

ОТКР
ОТКР "Сапсан"

Важливо, що окрім визначення нових зразків озброєння, військові серед основних напрямів розвитку визначили створення мобільних автоматизованих засобів ураження з інтеграцією в єдину розвідувально-ударну систему, а також створення засобів артилерійської розвідки з можливістю виявити цілі на оперативно-тактичній глибині противника.

Контрбатарейний радар 1Л220УК
Контрбатарейний радар 1Л220УК

Окрім того, саме "Сапсан" має бути першим елементом далекобійних ракетних комплексів, які для України стануть основою системи стримування. Про нові ракетні системи стримування для Збройних Сил України читайте в окремому матеріалі.

Читайте також: РФ вкотре відкладає завершення заводських випробувань САУ "Лотос" для десантних військ