xcounter
#

У КБ "Луч" розраховують, що "Штурм-СМ" у 2022 році завершить державні випробування

Пуск "Штурм-СМ" від ДККБ "Луч" у 2020 році
Пуск "Штурм-СМ" від ДККБ "Луч" у 2020 році
5016

"Штурм-СМ" від ДККБ "Луч" пішов на вогневі випробування ще у 2020 році

ДККБ "Луч" планує завершити державні випробування самохідного протитанкового комплексу "Штурм-СМ" у 2022 році.

Проте це більше залежить від узгодження державного оборонного замовлення на наступний рік. Про це в інтерв’ю Defense Express розповів очільник ДККБ "Луч" Олег Коростельов.

Читайте також: Вогневі випробування зенітної РК-10 від КБ "Луч" - ексклюзивне відео та інтерв'ю Олега Коростельова

"Штурм-СМ" успішно пройшов попередні випробування. І все що зараз потрібно - завершити державні випробування. Як мені відомо, Міноборони України внесла цю роботу у державне оборонне замовлення на 2022 рік. Водночас добре відомо, що зараз включення у ДОЗ передбачає доволі довгий процес узгодження. Проте ми сподіваємось, що у наступному році "Штурм-СМ" завершить державні випробування", - заявив у інтерв'ю Defense Express Генеральний конструктор-Генеральний директор ДП ДККБ "Луч" Олег Коростельов.

Варто зазначити, що на вогневі випробування "Штурм-СМ" розпочались ще у 2020 році. Проте згодом темп прийняття цього комплексу на озброєння різко сповільнився.

Загалом комплекс "Штурм-СМ", хоча і проходить під шифром "модернізація", фактично є абсолютно новою зброєю, якого з радянським "Штурм-С" ріднить лише шасі МТ-ЛБ.

Зокрема ракету 9М114 "Кокон" з радіокомандним принципом наведення замінила РК-2П від ДККБ "Луч", яка наводиться у "лазерній тропі". Нова ракета має тандемну бойову частину, а не звичайну, як у "Коконі" та має дальність до 7 км проти 6 км.

РК-2П
РК-2П у транспортно-пусковому контейнері

У "Штурм-СМ" повністю замінений прицільний комплекс - мова йде про встановлення станції ОПСН-І від "Ізюмського приладобудівного заводу", яка має телевізійний, тепловізійний та лазерний канал, лазерний далекомір та потужну майже 20-кратну оптику, що дозволяє виявляти противника на відстані понад 11 кілометрів.

Також була змінена і вся система управління вогнем, яка навіть відрізняється від рішень на звичайному "Бар’єрі". Бо нове програмне забезпечення дозволило реалізувати автосупроводження цілей і тепер оператору необхідно лише зафіксувати ціль у перехресті перед пуском, а не супроводжувати її до знищення "руками".

ОПСН-І від
ОПСН-І від "Ізюмського приладобудівного заводу"

Детальніше про новий комплекс - в окремому відео Defense Express, яке було знято у липні 2020 року, коли комплекс лише готували до вогневих випробувань.

Дивіться також: "Бар’єр-В" для Мі-8: коли нарешті армійська авіація ЗСУ отримає високоточне озброєння