xcounter
#

Сухопутні війська ЗСУ озвучили нарис вимог до нової легкої БМП (ексклюзив)

Зараз у пошуку нової БМП перебувають багато країн, зокрема Чехія та Австралія
Зараз у пошуку нової БМП перебувають багато країн, зокрема Чехія та Австралія
23218

Нова легка БМП Збройних Сил України має у перспективі замінити БМП-1 та БМП-2

Командування Сухопутних військ Збройних Сил України оголосило орієнтовні вимоги до нової легкої БМП. Одразу слід підкреслити, що це не короткострокова перспектива, бо поки у війську планують провести модернізацію БМП-1 до рівня БМП-1ТС, які разом із БМП-2 будуть у найближчому майбутньому становити основу механізованих підрозділів. І саме ці машини надалі і має замінити нова легка БМП за планом поступового оновлення ЗСУ.

Також поки мова йде саме про нарис нової бойової машини - попереднє бачення необхідної війську машини, без чітких тактико-технічних характеристик. А крім цієї легкої машини, у ЗСУ має з’явитися і нова важка БМП, про яку Defense Express готує окремий матеріал.

Читайте також: В Україні почалась "війна" БМП: основні проекти нових бойових машин для ЗСУ

Зазначимо, що бачення військових на нову легку БМП було доведено представникам оборонно-промислового комплексу України під час публічного заходу, на якому був присутній і Defense Express.

Для нової легкої БМП, яка повинна мати переднє розміщення моторно-трансмісійного відділення, збільшений вільний простір у десантному відділенні та гідравлічну апарель, бойова маса визначена на рівні не більше 18 тонн. Окрім того, легка бойова машина піхоти має форсувати водні перешкоди вплав.

Окремо підкреслено, що захист машини має бути модульного типу із можливістю встановлення додаткових елементів. Також машина повинна мати комплекс заходів проти мінної загрози - протимінні сидіння та захист.

легка БМП ЗСУ вимоги
Нарис вимог до нової легкої БМП. Всі зображення на слайді є ілюстративними і не відображають конкретне бачення виконання нової машини

Щодо вогневих можливостей легкої БМП, то зазначено, що вона має бути озброєна вже ставши "класичним" для всієї української бронетехніки комплектом: 30-мм автоматична гармата, кулемет 7,62 мм, автоматичний гранатомет та ПТРК "Бар’єр". За точність вогню має відповідати новий тепловізійний приціл та цифровий комплекс управління вогнем.

Головний акцент зроблено на необхідності встановлення нового оптико-тепловізійного комплексу спостереження та автоматизованої системи управління військами для забезпечення високого ступеня тактично-інформаційної обізнаності екіпажу.

CV90 mkIV
CV90 mkIV, як приклад БМП із сучасними оснащенням

Водночас на базі цієї легкої БМП також мають бути створені: командирська, бойова-розвідувальна, ремонтно-евакуаційна, санітарно-евакуаційна та машина управління.

З боку Defense Express зазначимо, що одним з головних параметрів, від якого залежить багато характеристик машини, є її бойова маса. Саме вона визначає рівень захищеності та вогневої потужності. Якщо говорити про бойову вагу до 18 тонн для БМП з базовим рівнем захисту, без додаткових елементів, то це дозволить встановити лише надійний протикульовий захист.

Бо для порівняння, бойова маса Bradley у сучасній версії близько 30 тонн, CV90 давно перейшла поріг у 30 тонн та у версії Mk IV становить 37 тонн, німецька Puma і того понад 43 тонни. Попри велику вагу це дозволяє говорити про можливість цих машин, витримати на реальних дистанціях бою вогонь 20-30 мм гармати у лобовій проекції.

M2 Bradley
M2 Bradley вже у першій версії важив 21 тонну, але за 40 років "погладшав" у 1,5 рази

Якщо ж пошукати відносно сучасні зразки серійних БМП, які можуть плавати та мають вагу близько 18 тонн, то ледь не єдиний приклад - розроблена перед розпадом СРСР БМП-3 з масою 19 тонн. І цей показник був пов’язаний із необхідністю забезпеченням аеромобільності бойової машини.

Слід враховувати, що корпус БМП-3 зроблений зі спеціального алюмінієвого сплаву з використанням у найкритичніших місцях сталевих елементів. У РФ декларують, що лоб БМП-3 може витримати 30-мм снаряд з відстані у 200-300 метрів, а борти - 12,7 мм на відстані 100-200 метрів. Хоча треба зазначити, що ці показники можуть бути значно завищені.

БМП-3 армії РФ
БМП-3 армії РФ

Також треба враховувати, що БМП-3 відносно нарису української легкої БМП має перевагу у вогневій потужності у вигляді 100-мм гармати, яка у російській бойовій машині спарена з 30-мм автоматичною гарматою.

Серед наявних зараз в Україні проектів можливо згадати БМП-У від ХКБМ, проект БМП від "Української бронетехніки" та "Кевлар-Е" від "УкрІннМаш".

БМП-У від ХКБМ
БМП-У від ХКБМ

У БМП-У, з базовим рівнем захисту та можливістю плаву, вага становить 25 тонн, а в проекті від "Української бронетехніки" - 21 тонна. Для "Кевлар-Е", який створений на базі модернізованого шасі МТ-ЛБ з додатковим бронюванням, орієнтовна вага складає близько 16 тонн.

БМП
БМП від "Української бронетехніки"

За озброєнням всі проекти аналогічні та відповідають заявленому сухопутними військами ЗСУ нарису. Водночас "Кевлар-Е" має 6 осіб десанту проти 8 у конкурентів, але це параметр оголошений не був.

Кевлар-Е
Кевлар-Е від "УкрІннМаш"

Щодо встановлення на цих проектах сучасних прицільних та панорамних комплексів з цифровими системами - поки говорити зарано. Бо "у металі" існує лише "Кевлар-Е", який на виставці "Зброя та Безпека" у 2021 році демонструвався з бойовим модулем "Штурм", яким нарису вимог ЗСУ не відповідає.

Враховуючи те, що це лише нарис вимог, то він може неодноразово змінитися. А остаточний вигляд отримає лише після створення чітких ТТХ вимог до зразка, які, скоріш за все будуть не публічними.

Також вкрай бажаним, для ефективного створення нового зразка озброєння, буде оголошення конкурсу для всіх профільних оборонних підприємств для визначення найкращого зразка під час порівняльних випробувань.

Примітка: щодо термінології відносно терміну "легка БМП" - пропонуємо переглянути окремий матеріал присвячений проблематиці класифікації бойових машин, з якою ми регулярно зустрічаємось.

Читайте також: Чим зустрічатимуть російських окупантів або Синергія майбутніх перемог