xcounter
#

У Сухопутних військах ЗСУ оголосили необхідність у крилатих ракетах для знищення наземних цілей на рубежі 500 км

Tomahawk, одна з найвідоміших крилатих ракет. Існував варіант GLCM для запуску з наземних пускових
Tomahawk, одна з найвідоміших крилатих ракет. Існував варіант GLCM для запуску з наземних пускових
54557

Збройні Сили України мають отримати здатність дістати ворога на далеких рубежах

У Сухопутних військах Збройних Сил України оголосили напрям розвитку ракетних систем, які мають стати основою глобальної системи стримування від нападу на Україну. Мова йде про можливість високоточного ураження цілей на відстані до 500 км завдяки оперативно-тактичним комплексам з балістичними та крилатими ракетами.

Саме таке бачення розвитку було оголошено командуванням Сухопутних військ представникам оборонно-промислового комплексу України під час публічного заходу, на якому був присутній і Defense Express.

Читайте також: Оголошено нариси вимог до нових зенітних ракетних комплексів та ПЗРК Сухопутних військ ЗСУ

Концепція розвитку ракетних комплексів для ЗСУ походить із глобальної системи стримування. Коли існує можливість завдати удар по об’єктам військової інфраструктури противника на високій дальності.

З огляду на це у рамках перспективного переозброєння, Сухопутні війська вбачають у своєму складі не тільки оперативно тактичні комплекси "Сапсан", з дальністю знищення цілей на відстані до 500 км, а і комплекси з крилатими ракетами аналогічної дальності.

Варто зазначити, що два види ракет дозволяють значно гнучкіше підоходити до питання подолання протиракетної оборони противника. Якщо для балістичної ракети головна ставка робиться на мінімізації часу реакції комплексів ПРО, то крилата ракета спирається на малопомітність та можливість обходження районів ППО.

ОТКР
ОТКР "Сапсан"

На перший погляд, безперечним "першим кандидатом" є "Нептун". Принаймні про розвиток проекту Коршун-2 від КБ "Південне" нічого наразі невідомо. Проте перероблення протикорабельної ракети на знищення наземних цілей насправді доволі непроста задача.

Зокрема, заміни потребує система наведення, яка в аналогічних крилатих ракетах має систему TERCOM. Суть цієї системи полягає в тому, у бортовий комп’ютер закладаються детальні зображення місцевості з координатами, які під час польоту зрівнюються з тим, що "бачить" ракета.

У поєднанні із супутниковою навігацією та інерційною системою цього вже достатньо для знищення стаціонарних об’єктів. Для більшої точності в ракету може бути встановлена теплова або радіолокаційна головка самонаведення. Наприклад, у Naval Strike Missile використовується теплова ГСН та система TERCOM.

Слід зазначити, що для ОТРК "Сапсан" вже розроблена і система TERCOM, і радіолокаційна ГСН 3-х мм діапазону і навіть комбінована головка, яка поєднує оптичний та радіолокаційний канали.

Також удосконалення має пройти автопілот, який має "навчитися" летіти у режимі огинання рельєфу місцевості. Наостанок, дальність "Нептуна" необхідно збільшити майже вдвічі.

Тобто в цьому випадку вітчизняний протикорабельний комплекс від ДККБ "Луч" необхідно розглядати, все ж таки, як дуже потужне, але напрацювання. У будь-якому випадку реалізація цих проектів потребує суттєвого та стабільного фінансування, консолідації технологічних та промислових можливостей вітчизняного ОПК.

Нагадаємо, що Міністерство оборони України спільно зі Збройними Силами України розробили ракетну програму, яка розрахована на 10 років та передбачає фінансування на рівні близько 250 млрд грн. Наразі вона знаходиться на затвердженні в Раді національної безпеки та оборони України. З огляду на плани включення в неї всіх перспективних розробок, вкрай важливим буде чітке надання пріоритетів для найбільш реалістичних проектів з можливістю реалізації у короткі строки.

Читайте також: ЗСУ покажуть, на що здатні Bayraktar, Javelin та NLAW – в Україні пройдуть масштабні військові навчання