xcounter
#

Якщо купувати L-39NG, то наскільки це гарна "літаюча парта" і як довго чекати на поставку

12834
L-39NG, ілюстративне фото з відкритих джерел
L-39NG, ілюстративне фото з відкритих джерел

Перехід на новітні винищувачі завжди супроводжується "пересадкою" і на новітні "літаючі парти". А тут далі починаються свої нюанси

Військово-повітряні сили Чехії замовили в компанії AERO Vodochody AEROSPACE чотири навчально-бойові літаки L-39NG з опціоном ще на чотири літаки цього типу. Поставка першого "борта" має відбутись не пізніше аніж за 28 місяців після укладення контракту. Протягом якого періоду має відбутись поставка усіх чотирьох (або 8 літаків, з поправкою на опціон) – поки не розкривається. Про це пише видання Aero news.

L-39NG, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вартість угоди не розкривається. Окрім власне "літаючих парт", ВПС Чехії також отримають послуги сервісного обслуговування, комплекти запчастин, комплекти засобів виживання для пілотів, обладнання та софт для планування навчальних польотів та персоналу технічного обслуговування. Свої L-39NG чехи використовуватимуть для повного циклу базової підготовки своїх пілотів, і також для навчання льотчиків з інших країн за програмою НАТО Flight Training Europe (NFTE).

Читайте також: Дві приватні компанії мають "портфель" на 4 ескадрильї F-16, але "ділитись" літаками навряд чи стануть

Контракт на L-39NG для чеських ВПС важливий ще й тим, що це фактично розблоковує для AERO Vodochody AEROSPACE можливість постачати такі літаки іноземним замовникам. У відкритих джерелах були повідомлення, що В’єтнам замовив 12 літаків L-39NG із поставкою до 2024 року, Сенегал – чотири такі літаки, Гана – шість таких літаків.

L-39NG, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо конкретніше, новітні L-39NG мають замінити собою літаки L-39C, які досі знаходяться в розпорядженні навчального центру LOM PRAHA ВПС Чехії, і котрі мають бути скоро списані. Що цікаво, The Military Balance 2021 в структурі чеських ВПС "не бачить" L-39C взагалі, натомість вказує про наявність 8 навчально-бойових L-159.

Якщо зважити на повідомлення, що Чехія веде перемовини про закупівлю F-35 для заміни JAS 39 Gripen після 2027 року, то тут складається така картина. Чеські військові хочуть "перепрошити" систему підготовки своїх льотчиків для "пересадки" на F-35, які можуть виконувати не тільки ударні функції, але й роль "повітряного командного пункту". І схоже, що в Празі вважають оптимальним саме такий ланцюжок підготовки: спочатку L-39NG – далі L-159 – фінал на F-35.

L-39NG виконує спільний політ із навчально-бойовим L-159, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чехія забрала у росіян виробництво своїх транспортних літаків L-410