xcounter
#

Чехія знайшла четвертого покупця на L-39NG, портфель замовлень більший двох десятків

2355
Вартість одного екземпляра коливається від 10 до 22 мільйонів доларів
Вартість одного екземпляра коливається від 10 до 22 мільйонів доларів

Цей літак може брати понад тонну бойового навантаження, американська DARPA уже замовила постановку систем штучного інтелекту на борт L-39NG. Але тут є дві проблеми – маркетинг та ціна

Республіка Гана хоче купити шість навчально-бойових літаків L-39NG. Вартість закупки має скласти 132 мільйони доларів або ж 111 мільйонів євро. Літаки L-39NG Гана купуватиме в кредит, пише портал Air Recogniton.

Таким чином, чеська компанія Aero Vodochody та Omnipol як її спецекспортер отримала уже четверте замовлення на поставку своїх новітніх літаків L-39NG.

Читайте також: Три літаки Super Tucano придбав Туркменістан. Україна наступна в черзі?
Літак L-39NG виконує спільний політ із іншим "продуктом" Aero Vodochody - навчально-бойовим літаком L-159

До цього, як розповідав Defense Express, замовником 12 таких літаків стали військово-повітряні сили В’єтнаму, поставка яких має відбутись до 2023-2024 років.

А першими покупцями літака L-39NG стали військово-повітряні сили самої Чехії, які заявили в 2018 році намір купити шість таких літаків. І також - ВПС Сенегалу, які замовили поставку чотирьох модифікованих "Альбатросів".

На даний момент, ВПС В'єтнаму використовують для підготовки своїх пілотів близько 30 літаків L-39

Таким чином, портфель відомих замовлень на L-39NG складає 28 одиниць , і це слід вважати пристойним результатом для літака, випробувальні польоти якого були завершені лише на початку 2020 року.

Цікаво, що за двома різними контрактами вартість екземпляра L-39NG коливається доволі суттєво: для ВПС В’єтнаму ціна одного літака складає 10 мільйонів доларів (включно з технічним обслуговуванням та підготовкою персоналу), для Гани вартість одного літака складатиме уже 22 мільйони доларів (теж включно із технічним обслуговуванням та підготовкою персоналу). Ціна майбутньої поставки для Чехії та Сенегалу - точно невідомо.

Презентація літака L-39NG, фото ілюстративне

В теорії, L-39NG в будь-якому випадку коштує менше, аніж наприклад південнокорейський навчально-бойовий літак KAI T-50, у якого вартість одного екземпляра складає мінімум 25 мільйонів доларів.

Але з іншої сторони, L-39NG створюється як заміна L-39, що досі перебувають в строю. І тут лишається відкритим питання, чи зможуть нинішні країни-експлуатанти "Альбатросів" дозволити його новітню модифікацію із індексом NG.

"Брат по зброї" чеського L-39NG - літак L-39М1 Повітряних Сил Збройних Сил України

Цілком можливо, що L-39NG стане першим навчально-бойовим літаком, який буде оснащений системами штучного інтелекту.

У всякому випадку, як розповідав Defense Express, американська компанія Calspan Corporation отримала контракт від DARPA на модифікацію навчально-бойових літаків L-39NG Albatros чеського виробництва.

Літак L-39 Повітряних сил США, який використовується для дослідницьких цілей, фото ілюстративне

Контракт розрахований на чотири роки, його вартість складає 14 мільйонів доларів. Протягом цього періоду Calspan Corporation має оснастити чотири навчально-бойових літаки L-39NG запатентованою автономною системою управління з відкритою архітектурою.

Щоправда, є методологічні питання, як саме буде втілений цей контракт в життя. Існують твердження, що Omnipol має бенефіціарів, які прямо чи опосередковано пов’язані з Російською Федерацією. Щоправда, автору цього тексту підтвердити або спростувати такі твердження не вдалось.

Літак L-39NG виконує посадку, ілюстративне фото з відкритих джерел

Варто нагадати ТТХ літака L-39NG:

  • довжина фюзеляжу – 12 метрів;
  • розмах крил – 9,56 метри;
  • максимальна швидкість польоту – 775 км/год;
  • максимальна дальність польоту – 2590 км/год;
  • бойове навантаження – до 1200 кілограмів на п’яти вузлах підвіски.
Літак L-39NG в одному із своїх випробувальних польотів, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ​ДП "Антонов" міг виробляти спільно з Boeing Т-7А Red Hawk - домовленості саботували