xcounter
#

Три літаки Super Tucano придбав Туркменістан. Україна наступна в черзі?

6509
Кожен такий літак може нести до півтора тонни озброєння
Кожен такий літак може нести до півтора тонни озброєння

Командування Повітряних Сил ЗСУ виголошувало інтерес придбати такий літак для заміни L-39

Портал Scramble сповістив: військово-повітряні сили Туркменістану придбали три навчально-бойові бойові літаки A-29B Super Tucano.

Єдина деталь, яку розкрив цей портал – ці Super Tucano із Бразилії до Туркменістану виконають самостійний переліт. Очевидно, це робиться для того, щоб переконати туркменських військових у високих якостях своїх літаків, і відповідно – отримати нове замовлення.

Читайте також: Швейцарія та Індонезія несподівано схиляються до Dassault Rafale: як Франції це вдається
Один із Super Tucano для ВПС Туркменістану, фото із відкритих джерел

Наголосимо, чим літак A-29B Super Tucano відрізняється від базової версії EMB-312 Tucano. Super Tucano має потужніший двигун Pratt & Whitney Canada PT6A-68C на 1600 кінських сил, ресурс його планера посилено до 12 тисяч льотних годин, маса бойового навантаження може сягати до 1550 кілограмів.

Бортове обладнання A-29B Super Tucano дозволяє застосовувати зокрема керовані авіабомби

Також нагадаємо таку історію. Як розповідав Defence Express, у 2019 році делегація Повітряних Сил України виконала поїздку до Бразилії, щоб ознайомитись із літаком Super Tucano та обрати його як "шкільну парту" для наших пілотів на заміну літакам L-39.

У 2020 році Одеський авіаційний завод провів модернізацію двох "Альбатросів" до модифікації L-39М1

При цьому станом на осінь 2020 року існували плани, що під час Міжнародного авіакосмічного салону "Авіасвіт-XXI", що мав відбутись у Києві з 13 по 16 жовтня 2020 року, бразильська авіабудівна компанія Embraer вперше представить легкий турбогвинтовий штурмовик EMB-314 Super Tucano.

Легкий турбогвинтовий штурмовик Embraer EBN-314 Super Tucano в Португалії під час ознайомлення делегації ПС ЗСУ у жовтні 2019 року

В підсумку – виставки "Авіасвіт-XXI" і "Зброя та Безпека" по факту відбуваються 15-18 червня 2021 року. Учасником саме другої виставки стала бразильська авіабудівна компанія Embraer.

Однак на її стенді можемо побачити лише макет Super Tucano, давати коментарі Defence Express її представники відмовились.

Стенд компанії Embraer на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Однак, ми не можемо виключати, що присутність бразильських гостей із Embraer навіть у такому форматі стане складовою ланцюжку подій, що дадуть як результат переозброєння наших Повітряних Сил із L-39 на Super Tucano.

Ну а поки що L-39 лишається основною "повітряною партою" для наших Повітряних Сил
Читайте також: Польща використовує свої F-16 уже 15 років: які висновки з цього досвіду може взяти Україна