xcounter
#

ATACMS та дрони-камікадзе: якою зброєю НАТО дійсно може допомогти Україні у війні з РФ

ATACMS та дрони-камікадзе: якою зброєю НАТО дійсно може допомогти Україні у війні з РФ
7702

ЗСУ зараз потрібна високоточна та далекобійна зброя, яка здатна різко переломити хід війни

Президент України Володимир Зеленський закликав країни Європейського Союзу та НАТО надати Збройним Силам України ту зброю, яка дійсно спроможна зупинити наступ рашиських військ.

"Наші захисники гідні того, щоб отримати від Європи, за свободу якої вони і воюють, ту зброю, яка точно зупинить наступ Росії - значить наступ тиранії. Коли ми говоримо про літаки, танки, артилерійські системи, протикорабельну зброю - ми говоримо про те, що дійсно потрібно. І що є у країн Євросоюзу, у країн НАТО", – заявив Зеленський у своєму виступу перед парламентом Бельгії.

Читайте також: Шоломи з Другої світової, один сухпай на 12 осіб та іржаві автомати: про що розповідають полонені з так званої "ДНР"

Зі свого боку Defense Express вирішив розібратися, яку зброю країни-союзники дійсно можуть передати Україні, щоб у короткі строки кардинально змістити баланс сил на користь ЗСУ.

Яка зброя зараз потрібна ЗСУ

З перших днів війни влада України концентрувала на заклику - "закрийте небо", просивши влаштувати зону A2/AD для російських літаків у нашому небі, потім - надати винищувачі та далекобійні повноцінні зенітні ракетні комплекси.

Авіація США
У США та НАТО вважають, що використання авіації проти армії РФ - почато Третьої світової

В результаті - передача ЗРК і старих радянських винищувачів - не вирішена. Хоча певною мірою це могло допомогти зменшити активність російської авіації, а також збитки від ракетних ударів крилатими ракетами.

Водночас, окрім засобів оборони, ЗСУ вочевидь не вистачає "довгої руки", здатної знищувати ворога за дальності 100 та більше кілометрів.

У арсеналі наших воїнів звісно є оперативно-тактичні комплекси "Точка-У" та високоточні ракети для "Вільхи" і вони активно використовуються. Але, зрозуміло, що з кожним пуском їх стає все менше.

Також вкотре стала видна вирішальна роль артилерії, особливо в умовах, коли авіація продовжує використовуватись вибірково. А разом з цим вирішальну роль починає грати контрбатарейна боротьба в якій виграє той, хто має більшу дальність, точність, мобільність та оперативність вогню.

Яку зброю можуть передати Україні

Загалом можливо виділити декілька правил, які стосуються передачі зброї до України. Вони абсолютно прагматичні і можуть розчаруватитих, хто думав що інші країни будуть знімати з себе "останню сорочку".

Як показує практика поки Україні передають зброю яка:

  • передача якої не становить загрозу обороноздатності самого донора
  • не потребує довготривалого навчання військових (тривалість курсів - до декількох тижнів)
  • не вкрай залежна від сумісності зі стандартами НАТО до озброєння
  • або - не потрібна самому донору, наприклад, її не використовують, або все одно знімали з експлуатації

Наприклад, Британія може передати навіть 20-30% від всіх своїх запасів ПТРК NLAW, бо це резерв, який легко поповнити, а головне - далеко не єдиний протитанковий засіб в британській армії.

ПТРК NLAW
ПТРК NLAW - проста та ефективна зброя "сама у собі"

А ось передача Словаччиною єдиного у неї дивізіону С-300 - вкрай важкий крок, бо це єдиний далекобійний засіб ППО країни.

Виходячи з цього найкращим варіантом буде просити у союзників ту зброю, яку вони все одно планують найближчим часом вивести з експлуатації.

MGM-140 ATACMS з США

Наприклад, у вигляді "довгої руки" можливо попросити у США тактичний ракетний комплекс MGM-140 ATACMS. Він повністю вирішує завдання зі знищення цілей на дальності від 140 до 270 км (залежно від версії ракети) та має бойову частину приблизно у 250 кг, а точність до 20 метрів.

MGM-140 ATACMS
MGM-140 ATACMS

Тобто це ідеальний засіб для знищення штабів, центрів управління, передових авіабаз тощо.

Передача цих комплексів для армії США не буде "болючою", бо в неї їх дійсно висока кількість - понад 800 пускових та понад 4 тисячі ракет.

До того їх все одно планують замінювати на сучасніші Precision Strike Missile, які мають дальність у 500 км.

Єдиною проблемою може бути навчання розрахунків, бо будь-який тактичний ракетний комплекс - це точно не проста у використанні зброя.

Дрони-камікадзе для ЗСУ

В той час, коли ЗСУ вже отримали додаткові контрбатарейні радари AN/TPQ-36 важливим елементом у протидії артилерії противника залишається засоби ураження.

AN/TPQ-36
AN/TPQ-36 - вже добре знайомий ЗСУ

Щодо них, то звісно можливо йти традиційним шляхом. Тобто шукати САУ, бодай і у калібрі 155-мм. Але всі пошуки можуть завершитись лише десь у районі Норвегії, в якій десь 40 одиниць знятих з озброєння САУ M109A3GN знаходяться на складах.

САУ M109A3
САУ M109A3

Або можливо звернути увагу на асиметричні кроки. Наприклад на баражуючи боєприпаси, які мають дальність достатньо для контрбатарейної боротьби.

Це може бути вже анонсований США Switchblade, що правда лише у версії Switchblade-600, яка дозволяє уражати цілі на відстані у 40 км.

Switchblade-600
Switchblade-600

А також, якщо Лондоном буде прийнято таке рішення - Exactor, який більш відомий за назвою, яку йому дали в Ізраїлі - Spike NLOS. Він здатний нищити ворога на відстані до 32 км.

Враховуючи габарити, мобільність та точність, здається саме такі дрони-камікадзе можуть стати вкрай ефективним засобом для знищення артилерії противника.

Інша зброя

Звісно також існує необхідність значно швидше за противника поновлювати втрати у бронетехніці - танках та бойових машинах.

І в цій ситуації можливо "грати у довгу" та просити бронетехніку, яка відповідає стандартам НАТО та яку замінюють на нову.

Наприклад, зараз британська армія замінює БМП Warrior на колісну БМП Boxer. На цей же Boxer австралійська армія замінює БТР ASLAV.

БМП Warrior
БМП Warrior

Сумарна кількість бойових машин, які теоретично відправляються на бази зберігання - 400 Warrior та 250 ASLAV. Звісно, якщо буде домовлено про передачу, їх будуть постачати поступово і партіями.

БТР ASLAV
БТР ASLAV

Але така передача більш можлива ніж новітніх машин прямо з конвеєра.

БМП Boxer
БМП Boxer

Інший варіант - "коротка перспектива", в якому Україна продовжує ходити лише по країнах колишнього Варшавського договору та забирати радянські Т-72 та БМП-1.

Який би з цих варіантів не був обраний, але він не менш важливий ніж зберігати високу насиченість бойових груп протитанковими засобами та ПЗРК.

Читайте також: Зеленський попросив у Норвегії NASAMS та Naval Strike Missile - що це за зброя