xcounter
#

Пентагон підтвердив, що шукає варіанти для передачі Україні ЗРК С-300 зі Словаччини

3866
Пуск ракети ЗРК С-300, фото ілюстративне
Пуск ракети ЗРК С-300, фото ілюстративне

Високопоставлений чиновник Пентагону повідомив американських законодавців у середу, що адміністрація Байдена працює над тим, щоб задовольнити пропозицію Словаччини відправити зенітний ракетних комплекс класу "земля-повітря" С-300 до України - для захисту від російських авіаударів.

Помічник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селеста Уолландер (Celeste Wallander) заявила у середу на слуханнях комітету зі збройних сил Палати представників, що США розробляють варіанти, або врахувати побажання Словаччини для реалізації цієї оборудки. Про це повідомляє портал Defense News.

Як відомо, два тижні тому міністр оборони Словаччини Ярослав Надь зробив імпровізовану пропозицію щодо можливості відправити ЗРК С-300 до України, якщо західні союзники забезпечать його країні "відповідну заміну" для збереження потенціалу протиповітряної оборони. Серед іншого, міністр оборони США Ллойд Остін не виключив постачання до Словаччини, яка межує з Україною, американських комплексів Patriot.

Читайте також: Як Повітряні Сили збивають ракети рашистів
Міністр оборони США Лойд Остін під час візиту до Словаччини, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що до долі потенційних С-300 для України, то Селеста Уолландер повідомила, що зараз тривають перемовини задля координації з низкою країн, і що більш детальна відповідь буде надана на секретній сесії.

"Ми працюємо над цим, щоб країни, які володіли радянськими системами ППО, включаючи системи С-300 і у яких є запасні частини, ракети, різні частини цього С-300, могли передати це Україні".

Помічник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селеста Уолландер (Celeste Wallander), ілюстративне фото з відкритих джерел

У Конгресі США є достатньо прихильників задля запровадження над Україною зони, забороненої для польотів. Разом з тим, адміністрація Байдена виступає проти такого рішення. При цьому під тиском конгресменів активізувалися заходи щодо пошуку варіантів поставки до України систем ППО та іншого озброєння.

На слуханнях комітету зі збройних сил Палати американських законодавців також цікавили перспективи передачі Україні американських протикорабельних ракет, виконання пропозиції Польщі відправити свої МіГ-29 українцям, а також заходи зі стимулювання виробництва у США протитанкових комплексів Javelin і та ПЗРК Stinger, які США та союзники скеровують до України з власних запасів.

ЗРК С-300 Словаччини, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Бійці ЗСУ знищили окупантів, які приїхали воювати з російської військової бази в Абхазії