xcounter
#

Як Берлін "гальмує" постачання зброї: Україна попросила танки Leopard 2 місяць тому, але навіть розмов про них не йде

Leopard 2
Leopard 2
11542

У Німеччини збільшується критика уряду за недостатню допомогу Україні зброєю, технічно ЗСУ вже могли бути озброєнні танками Leopard та БМП Marder

Міноборони України ще 1 травня надіслало офіційний запит міноборони Німеччини щодо можливості отримання танків Leopard мова йде, як про застарілу версію Leopard 1 та і про новіші Leopard 2.

Але навіть після місяць після запиту у Берліні не почались навіть розмови про таку можливість, пише у вкрай детальному матеріалі німецьке видання Der Spiegel. Канцлер Німеччини Олаф Шольц, як пише видання, так і не зміг задовільно пояснити відмови у відправленні бронетехніки до України.

Читайте також: Велика Британія офіційно підтвердила намір передати Україні системи M270

Leopard 2
Німеччина насправді має можливість передати певну кількість Leopard 2

Загалом за весь цей час Берлін видав на різних рівнях цілий спектр виправдань, починаючи від загрози захоплення техніки армією РФ до небажання того, що ЗСУ поїде на німецьких танках захоплювати території Росії.

Також існувало твердження нібито Берлін не хоче бути першим, хто почне постачати танки. Але це доволі дивне пояснення на тлі поставок танків такими країнами, як Польща, Чехія та Словенія.

Можливо, маються на увазі танки саме західних зразків, але будь-яких приготувань до можливого постачання машин мова не йде. Тобто, як пише видання, навіть якщо, наприклад, США направить свої танки до ЗСУ, то Німеччини знадобиться ще довгий час для того, щоб зняти свої машини зі зберігання та направити Україні.

Така позиція канцлера вже давно викликає високий рівень критики, як у Бундестазі, так і серед суспільства, а що головніше у самому уряді. А почалась ще із блокування реекспорту застарілих гаубиць Д-30 від Естонії до України та розмови про 5000 шоломів.

Також видання навело перелік озброєння яке було надано Берліном Україні і воно, у порівнянні із передачею озброєння іншими країнами, виглядає наступним чином.

Загальна допомога від уряду Німеччини поки виглядає наступним чином: 500 ПЗРК Stinger, 900 одиниць протитанкової зброї із 3 тисячами боєприпасів, 2053 ракети для застарілого радянського ПЗРК "Стріла-2", 2600 протитанкових мін направленої дії, 300 звичайних протитанкових мін, вибухівку, 100 тисяч гранат та 100 кулеметів MG-3, а також 16 млн патронів для стрілецького озброєння.

І хоча деякі позиції можуть викликати враження завдяки кількісному показнику, особливо щодо мін типу DM22 та ручних гранат, але це майже все озброєння за понад 100 днів.

DM22
Німецька протитанкова міна DM22, фактично - автоматичний гранатомет

Навіть у самому уряді Німеччини не задоволені таким об'ємом. Зокрема у мінекономіки відверто незадоволені обмеженим дозволом на експорт озброєння. Щобільше, для пришвидшення постачання вони готові опрацювати виведення озброєння зі штату Бундесверу, яке потім буде компенсовано шляхом виробництва нових зразків.

Також, як говорять самі німецькі політики, щоправда - опозиційні, Німеччина може відправити, наприклад, 100 бронетранспортерів Fuchs, 100 БМП Marder, 100 Leopard 1. І зробити це без жодної втрати боєздатності, а головне всі ці машини знаходяться у "швидкому доступі".

БМП Marder
БМП Marder - доволі застаріла машина, але у значній кількості знаходиться на зберіганні

Водночас канцлер Німеччини продовжує ігнорувати такі можливості. А загалом, з усього важкого озброєння Берлін анонсував лише 30 самохідних зенітних установок Gepard та сім САУ Panzerhaubitze 2000, які мають бути передані "десь влітку".

Також нещодавно було повідомлено про готовність передачі системи MARS II - версії універсальної пускової установки M270. Це постачання, скоріш за все, носить узгоджений із США та Великобританією характер, бо відбувається паралельна передача систем HIMARS та M270, які використовують однакові боєприпаси.

А щодо зенітного ракетного комплексу IRIS-T SLM то, для розуміння, про готовність надати його стало відомо 1 червня, а Україна попросила його ще три місяці тому. Більше того, строки передачі цього озброєння взагалі розмиті у часі та вимірюються "місяцями", бо цей ЗРК ще необхідно виготовити.

IRIS-T SLM
Пускова IRIS-T SLM

Поки уряд Німеччини ніяк не може пояснити чому йде фактичне блокування дієвої підтримки України, ситуація вже починає виходити далеко за межі підтримки чи не підтримки України. Зокрема у Великій Британії у владних коридорах взагалі ростуть сумніви у надійності Берліна, як партнера по обороні.

В цій ситуації поведінка офіційного Берліна стає схожею на поганого школяра, який киває на інших, розуміючи свою провину. Наприклад, у німецькому уряді вже публічно бідкаються на те, що вся критика посипалась на них, а не на Францію, яка теж мало зробила для України.

Читайте також: Розконсервовані Т-62 РФ не доїжджають до передової: перші втрати вже на марші