xcounter
#

Німеччина блокує передачу естонських гаубиць Д-30 Україні – The Wall Street Journal

2970
Гаубиці Д-30, фото ілюстративне
Гаубиці Д-30, фото ілюстративне

Схоже, в НАТО таки наразі дуже напружена обстановка через ймовірність повномасштабного вторгнення РФ​ в Україну

Німеччина відмовляється надати дозвіл Естонії на передачу зброї Україні. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal. Так, Берлін не дозволяє третій країні відправити артилерію в Україну, оскільки, як йдеться у джерелі, це озброєння раніше належало Німеччині.

Д-30 гаубиця
Постріл з естонської гаубиці Д-30, фото ілюстративне

Як зазначають у Німеччині, така ситуація склалася через давню політику країни стосовно експорту зброї у нестабільні регіони.

Читайте також: "Балтійські" Stinger та Javelin – тепер офіційно: міністри оборони країн Балтії підтвердили термінове постачання зброї Україні

"Принцип, що регулює експорт зброї, завжди один і той же – незалежно від того, поступає ця зброя напряму від Німеччини або ж від третіх країн – і на цьому етапі дозволу не видавалося [на передачу естонських гаубиць Україні – прим. DE]", – зазначив представник німецького уряду.

Д-30 гаубиця
Естонська гаубиця Д-30, фото ілюстративне

Водночас в естонському уряді сподіваються, що Німеччина все ще може передумати. "Сподіваємося, ми отримаємо схвалення від Німеччини, – зазначив радник міністра оборони Естонії Крісто Енн Вага. – Естонія показала, що ми хочемо допомогти України практично будь-яким можливим шляхом".

Разом з тим, як стверджують у The Wall Street Journal, українські високопосадовці заявили, що будь-яка зброя країні вкрай необхідно і що дозвіл на передачу естонських гаубиць Україні може стати прецедентом для надання систем німецького виробництва з інших країн.

гаубиця Д-30
Гаубиця Д-30 армії Фінляндії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Нагадаємо, раніше Defense Express повідомляв, що уряд Естонії надіслав уряду Німеччини запит на дозвіл поставити Україні радянські гаубиці Д-30 калібру 122 мм. Ці гаубиці Естонія придбала у Фінляндії, яка, своєю чергою, купила їх із "надлишків" озброєнь колишньої Східної Німеччини.

Читайте також: Міністерство оборони Чехії надасть Україні артилерійські боєприпаси