xcounter
#

Естонія просить у Німеччині дозвіл передати Україні радянські гаубиці Д-30

2714
Гаубиця Д-30 збройних сил Естонії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Гаубиця Д-30 збройних сил Естонії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Естонія свої гаубиці купила взагалі у Фінляндії, а фінни – із "надлишків" озброєнь колишньої Східної Німеччини. Чому зараз Таллінн має просити дозволу в Берліна, щоб віддати Києву радянські Д-30 – незрозуміло

Уряд Естонії надіслав уряду Німеччини запит на дозвіл поставити Україні радянські гаубиці Д-30 калібру 122 мм. За словами прес-секретаря німецького Міноборони, цей запит зараз перебуває "на відомчому узгодженні», пише німецьке видання Deutsche Welle.

За яким саме механізмом Естонія має просити в Німеччини дозвіл передати Україні радянські Д-30, автори видання не розкривають.

Гаубиця Д-30 збройних сил Естонії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Більш того – автори DW чомусь стверджують, що ці гаубиці вироблялись у Східній Німеччині, і начебто саме тому естонцям потрібно просити окремого дозволу у німців віддати Д-30 Збройним Силам України.

Хоча насправді Д-30 вироблялись лише в СРСР, і свої гаубиці армія Східної Німеччини отримала саме від Радянського Союзу.

Гаубиця Д-30 армії Фінляндії, ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, колишні східнонімецькі Д-30 у 1990-х роках спочатку викупила Фінляндія. А уже в кінці 2000-х років ці гаубиці у Фінляндії купила Естонія. За деякими даними, зараз армія Естонії має 36 гаубиць Д-30.

Як раніше розповідав Defense Express, Естонія придбала у Південної Кореї 12 самохідних артустановок K9 Thunder вартістю 46 мільйонів євро, поставка яких мала відбутись до кінця 2021 року.

САУ К9 армії Естонії, ілюстративне фото з відкритих джерел