xcounter
#

Президент США оголосив про передачу ЗСУ HIMARS, а Пентагон назвав кількість на першому етапі (оновлено)

M142 HIMARS
M142 HIMARS
6251

M142 HIMARS посилить Збройні Сили України, президент США Джо Байден оголосив про це особисто

Після місяця прогнозів та навіть побоювань щодо можливості передачі ракетних комплексів HIMARS особисто президент США Джо Байден оголосив, що ця зброя буде передана Україні у новому пакеті військової допомоги.

"Новий пакет озброїть їх новими можливостями та передовою зброєю, включаючи HIMARS з боєприпасами поля бою [оригінал - battlefield munitions], щоб захистити свою територію від наступу Росії", - йдеться у зверненні Джо Байдена.

Читайте також: Як і прогнозувалось: в Берліні офіційно оголосили строки передачі ЗРК IRIS-T для ЗСУ

В ньому він також підкреслив те, що "народ України продовжує надихати світ своєю мужністю та рішучістю, відважно борючись за захист своєї країни та демократії від російської агресії".

M142 HIMARS

Таким чином отримання Україною установок M142 HIMARS - вирішене. Щодо ракет, то термін "battlefield munitions", скоріш за все, свідчить про передачу високоточних GMLRS.

Згодом, під час брифінгу заступник очільника Пентагону США Колін Каль повідомив, що мова йде саме про GMLRS і українська сторона пообіцяла на використовувати цю систему для ударів по території РФ.

Зазначимо, що GMLRS це вид викосокточних боєприпасів із дальність польоту до 70 км. Найбільш розповсюджений боєприпас M30, який містить касетну бойову частину на 404 субелементи M85 DPICM та призначений для знищення бронетехніки у місцях скупчення.

А також високоточний снаряд M31, який оснащений 90-кг фугасною бойовою частиною, який призначений для знищення точкових цілей. Зокрема командні пункти, вузли зв'язку, склади тощо.

M142 HIMARS

Попри дальність польоту до 70 км відхилення від точки прицілювання завдяки поєднанню супутникової та інерціальної системи навігації становить декілька метрів.

Принаймні на цьому етапі, про передачу балістичних ракет до цієї системи, ATACMS, мова не йде. Попри те, що вони дозволяли вирішувати вже значно більше коло завдань на глибину до 300 км. Але навіть Вашингтон оцінює можливі ризики щодо ескалації конфлікту.

ATACMS

Також зазначимо, що M142 HIMARS - це високомобільне колісне шасі, який має "пакет" на шість ракет. Саме шасі - броньована вантажівка FMTV, яка є стандартною машиною у США. Саме вона є штатним засобом буксирування гаубиць M777, тобто її експлуатація не викликає додаткових логістичних навантажень.

Щодо кількості, то під час брифінгу заступник очільника Пентагону США Колін Каль повідомив, що у першому транші будуть передані чотири HIMARS. За його словами, ці перші системи були заздалегідь розміщені поблизу України для того, щоб одразу після рішення про передачу розпочати навчання розрахунків. Строк навчання складатиме три тижні, включно із навчанням обслуговуванню системи.

Щодо загальної кількості HIMARS, яку США буде передавати, а також кількість ракет - відповісти у Пентагоні ухилились зазначивши, що процес передачі озброєння - непреривний.

Читайте також: У РФ є значно швидший сценарій поповнення втрат у танках: до чого необхідно бути готовим ЗСУ