xcounter
#

Ідентифікація ворога: оптико-електронний інтегрований комплекс 101КС літака Су-57

Ідентифікація ворога: оптико-електронний інтегрований комплекс 101КС літака Су-57
3360

Defense Express продовжує публікувати серію матеріалів "Ідентифікація ворога", в якій розповідається про сучасні озброєння, що розробляються в РФ та можуть поступати на озброєння збройних сил та інших силових структур країни-агресора. Сьогодні – про оптико-електронний інтегрований комплекс 101КС літака Су-57

Передача ВКС РФ першого серійного літака нового покоління Су-57 (внутрішній шифр Т-50С) відбулася 25 грудня 2020 року. Літак був створений за програмою перспективного авіаційного комплексу фронтової авіації ПАК ФА (виробник - КНААПО у м. Комсомольськ-на-Амурі). Насправді ж йдеться про другий екземпляр установчої серії з 2-х машин, оскільки перший розбився у грудні 2019 року.

Отриманий замовником Су-57 передали для подальших досліджень до ГЛИЦ (Государственный летно-испытательный центр) в Ахтубінську. Тим часом виробник в рамках виконання контракту від 2019 року зайнятий виготовленням 76 серійних Су-57, якими до 2027 року планують озброїти три авіаційні полки ВКС РФ.

Читайте також: Які озброєння планують закупати в РФ у 2021 році та чи вдасться це зробити

Надзвуковий бойовий літак нового покоління Су-57 (T-50С) має два бортових комплекси авіоніки, багатофункціональну інтегровану радіоелектронну систему (МИРС) Ш-121 та оптико-електронну систему 101КС ("Атолл"). Розробка останніх відбувалася одночасно з доводкою технологічних демонстраторів і прототипів Т-50.

Ш-121 складається з РЛС Н036 "Белка" і системи радіоелектронної протидії Л402 "Гималаи". До складу РЛС Н036 (розробник- Інститут Тихомирова (НИИР), входять носова РЛС Н036-1-01 X-діапазону з активною антенною решіткою (AESA) або активна РЛС з фазованою антенною решіткою (АФАР). Інтеграція електронних засобів покладається на КНИРТИ, що разом з НИИР входить до складу АТ "Концерн "Радиоэлектронные технологи" (КРЭТ), який є дочірньою компанією державної корпорації "Ростехнологии" (Ростех).

Розробником оптико-електронного комплексу 101КС "Атолл" є ВО "УОМЗ" (Уральський оптико-механічний завод) ім.Е.С. Ямалова (м.Єкатеринбург), яке також входить до складу корпорації Ростех.

Комплекс 101КС (КС - комплекс самозащиты) є оптико-електронною інтегрованою системою (ОЭИС), що входить до складу бортового радіоелектронного обладнання Су-57 і складається з кількох підсистем, більшість з яких інтегрована до конструкції літака. Вона призначена для повного контролю обстановки навколо літака в усіх оптичних діапазонах, протидії ракетним атакам, викриття наземних цілей і задіяння проти них бортових засобів ураження класу "повітря-поверхня".

Загалом 101КС складається з п’яти наступних основних компонентів:

101КС-В (воздушный внешний модуль) – квантова оптична локаційна система (КОЛС) - класична ОЛС з покращеними параметрами і зменшеною удвічі масою (у порінянні з Су-30). Призначена для викриття і визначення координат в оптичному та ІЧ-діапазонах. На відміну від попередніх аналогів, модуль має можливість механічного довороту. Працює паралельно і одночасно у 3-х спектральних каналах і є стійкою до електромагнітних перешкод. Має викривати, ідентифікувати і супроводжувати кілька повітряних цілей одночасно;

комплекс 101КС, Defense Express
Блок квантової оптичної локаційної системи (КОЛС) 101КС-В оптронного комплексу 101КС

101 КС-О (О – оборонительный внешний модуль) - система протидії атакуючим ракетам з інфра-червоними ГСН з використанням лазера придушення; Можливості аналогічні 101КС-В, до них додається можливість осліплення атакуючих ракет;

Оптична частина (ліворуч) і загальний вигляд модуля 101КС-О
комплекс 101КС, Defense Express
Система протидії ракетам з ІЧ головками самонаведення 101КС-О (оборонительный внешний модуль) комплексу 101КС.

101КС-У (ультрафиолетовый внешний модуль) - всеракурсна система огляду в ультрафіолетовому спектрі, служить для визначення координат реактивних двигунів (літаків і ракет) у ІЧ-спектрі і для видачи ЦУ для КС-О щодо наближення атакуючих ракет;

комплекс 101КС, Defense Express
Елементи системи самооборони 101КС-У: модуль КС-У/01 (ліворуч) з одним оптичним датчиком, праворуч – модуль 101КС-У/02 з 2 оптичними датчиками

101КС-П (пилотажный внешний модуль) – тепловізор з високою роздільною здатністю, що забезпечує маловисотне пілотування і посадку літака у складних і нічних умовах;

комплекс 101КС, Defense Express
Модуль 101КС-П, розташований на крилах

101КС-Н (наземный внешний модуль) – багатоканальна оптична прицільна система підвісного типу, призначена для викриття і розпізнавання наземних цілей. Йдеться про захоплення, супровід, видачу координат наземних цілей і забезпечення використання проти них авіаційних засобів ураження. Це єдина підсистема, яка не інтегрується з літаком.

комплекс 101КС, Defense Express
Підвісний контейнер цілевказівки 101КС-Н

Конструктори літака подбали також про його захист проти засобів ураження противника у вигляді літаків, ракет тощо, з огляду на існуючі на разі напівактивні, керовані, активні, пасивні тощо системи наведення.

комплекс 101КС, Defense Express
Схема розміщення компонентів Ш121 і 101КС на літаку Су-57 (Т-50С)

Пасивні системи наведення ракет зазвичай є оптичними. Керовані системи використовують сигнали РЛС або лазерне підсвітлювання. Напвіактивні та активні ГСН ракет працюють з активним радіолокаційним випромінюванням. Важливим фактором, що визначає можливість загрози для машини, є режим польоту, під час якого вона може бути атакована.

Класичні засоби сучасної самооборони літака включають касети для відстрілу хибних цілей. Останні можуть бути двох категорій: інфрачервоні (англ. „Flare“), що служать для введення в оману пасивних або оптичних ГСН атакуючих ракет та протирадіолокаційні ("chaff"), призначені для захисту літака від атакуючих ракет з радіолокаційними та напівактивними головками самонаведення. Для Су-57 (Т-50С) НПК "Вымпел" розробила новий тип касет для відстрілу 50-мм хибних цілей на 14 зарядів.

Нова "розумна" система може використовувати більш широку номенклатуру хибних цілей, що уможливлює гнучку і швидку реакцію на загрози. За неофіційними даними, йдеться навіть про 10 різних варіантів і категорій хибних цілей. Поряд з новими і ефективними інфрачервоними пастками та протирадіолокаційними ракетами передбачається використання знов створених мініатюрних одноразових активних радіолокаційних джаммерів блокування сигналів ППОИ (передатчики помех одноразового использования).

комплекс 101КС, Defense Express
Новий варіант касети для відстрілу 50-мм хибних цілей

Останні мають форму ракетного снаряда калібром 48 мм, довжину 200 мм і масу 600 г. Всередині знаходяться приймачі і передаючий модуль, інтегрований блок живлення і передаюча антена. Одноразовий джаммер ППОИ працює у діапазоні частот C і X, на рівні 50 – 60 дБ. Потужність випромінювання сягає аж 2 Вт, тоді як декларований час роботи – до 6 секунд.

Одноразовий джаммер створено у варіантах його відстрілювання і використання в напрямку передньої напівсфери літака-носія та у варіанті постановки завад (задня на півсфера). Відповідно, вони відрізняються між собою розташуванням передаючої антени, відповідно, у задній або передній частині снаряда, що відстрілюється.

Для захисту літака від РЛС або зброї з радіолокаційним наведенням служить підсистема РЕБ Л402 "Гималаи". Усе свідчить про оснащення Су-57 засобами активної протидії з антенами, що містяться на передній і задній кінцівках крил.

комплекс 101КС, Defense Express
Ліворуч: одноразовий джаммер ППОИ у варіанті прикриття передньої напівсфери літака-носія. У тильній частині видно кришку антени випромінювача. Праворуч: одноразовий джаммер ППОИ у варіанті захисту задньої на півсфери літака-носія. Його стабілізатори мають іншу форму

Відстріл хибних цілей має на меті забезпечення захисту літака в динамічних умовах, під час маневреного повітряного бою, прориву ППО противника тощо. Одним з важливих компонентів комплексу 101КС є вже згадана підсистема самооборони 101КС-О з парою модулів, розміщених спереду у верхній частині фюзеляжу машини за кабіною пілота і знизу, перед носовою стойкою шасі.

Усі модулі містяться всередині фюзеляжу, назовні видно лише оптичні датчики. Ймовірно, Су-57 може стати першим у світі надзвуковим бойовим літаком, оснащеним лазерною системою самозахисту.

комплекс 101КС, Defense Express
Одноразові джаммери ППОИ. Ліворуч-варіант для задньої напівсфери (головна частина має діелектричний ковпак, що прикриває антену випромінювача), праворуч-варіант джаммера для використання у передній напівсфері.

З огляду на можливості сучасних технологій та профілю можливих завдань, що виконуватиме нова машина, критичними з точки зору безпеки можна вважати старт і посадку літака. Літак має один канал протидії загрозі з землі (наприклад, з використанням ПЗРК) і один канал протидії загрозі з боку інших літаків.

Модуль першого з них міститься знизу носової частини літака. Апаратура модуля знаходиться всередині фюзеляжа, назовні видно лише оптична частина.

Другий модуль, що захищає від загроз із верхньої напівсфери, встановлено зверху в носовій частині машини, за кабіною пілота. Назовні видно також лише його оптичну частину. Необхідні дані про загрозу і траєкторію її руху підсистема 101КС-У передає на підсистему самооборони 101КС-О.

Зазначене свідчить про увагу, яку приділяють в РФ питанням захисту бойових літаків під час польотів в бойових умовах. Відтак, вельми актуальною вимогою часу є створення відповідних технічних засобів подолання захисних бар’єрів Су-57 та відпрацювання нової методики ураження таких повітряних цілей.

Раніше Defense Express висвітлював тему створення в РФ дистанційно керованих вогневих модулів, яку було піднято в матеріалах "Ідентифікація ворога: російські дистанційно керовані вогневі модулі. Ч. 1", "Ідентифікація ворога: російські дистанційно керовані вогневі модулі. Ч. 2", "Ідентифікація ворога: російські дистанційно керовані вогневі модулі. Ч. 3", "Ідентифікація ворога: російські дистанційно керовані вогневі модулі. Ч. 4". Також ми писали про російський універсальний ракетний комплекс "Сель", радіолокаційний комплекс 103Ж6, нові підвісні блоки для авіаційних ракет калібру 80 мм та інше.

Читайте також: Гармати замість хліба: як в РФ планують переоснащувати армію