xcounter
#
Універсальний комплекс некерованої ракетної зброї "Сель"

Ідентифікація ворога: Універсальний ракетний комплекс "Сель"

Універсальний комплекс некерованої ракетної зброї "Сель"
11292

Defense Express продовжує публікувати серію матеріалів "Ідентифікація ворога", в якій розповідається про сучасні озброєння, що розробляються в РФ та можуть поступати на озброєння збройних сил та інших силових структур країни-агресора. Сьогодні – про один з напрямків розвитку ОВТ для потреб силових структур РФ, насамперед, таких, як росгвардія та збройні сили РФ – створення мобільних РСЗВ на базі легких автомобільних платформ УАЗ-23602 4x4 та УАЗ-23632 4x4

Досвід локальних війн і збройних конфліктів свідчить на користь широкого застосування воюючими сторонами легких автомобільних платформ-носіїв різноманітних видів озброєння: легких і важких кулеметів, автоматичних гранатометів та протитанкових гранатометів, 120-мм мінометів тощо. При цьому вони є передусім засобами асиметричної протидії на полі бою, які останнім часом активно розвиваються.

Одним з нових рішень у цій сфері є розробка Науково-технічного центру "Заслон" (Санкт-Петербург) легкого мобільного універсального комплексу некерованої ракетної зброї "Сель" калібру 80 мм. Вперше продемонстрований на виставці "Армия-2018" натурний зразок нового комплексу базувався на шасі легкої вантажівки УАЗ "Карго".

Читайте також: РФ знову спробує в Баренцевому морі запустити свій "сліпий" гіперзвуковий "Циркон"

За даними розробника, за необхідності не виключається можливість використання для цього також інших платформ. АТ "Заслон" показало блок ПУ з касетами модульної конструкції 9-А-5013 для стрільби НАР сімейства С-8 та їх модифікацій.

Універсальний комплекс некерованої ракетної зброї
Універсальний комплекс некерованої ракетної зброї "Сель"

Мета розробки – створення на базі комерційного авто дешевого мобільного виду озброєння, привабливого для війська і силових структур.

Комплекс "Сель" призначений для ураження живої сили і легкої бронетехніки супротивника на відкритій місцевості та в укріпленнях, цілевказу, постановки димових завіс та пасивних радіоперешкод (з використанням спеціальних боєприпасів), дистанційного мінування, а також освітлення поля бою (з використанням освітлювальних боєприпасів).

Універсальний комплекс некерованої ракетної зброї
Універсальний комплекс некерованої ракетної зброї "Сель"

Демонстрація РСЗВ "Сель" на виставці може розглядатись, як дещо більше, ніж звичайний показ новинки. Скоріше за все, це була спроба розробників заручитись попередньою підтримкою потенційних замовників і вивчення привабливості розробки для війська в цілому. Також йшлося про демонстрацію самої конструкції ПУ на мобільній платформі.

Кількість направляючих в одному пакеті 10, дальність стрільби від 400 м до 4000 м (за іншими даними-до 6000м).

Максимальний кут піднесення + 55 °, максимальний кут розвороту за азимутом 360 °. Бойовий розрахунок – 2 особи.

Перехід системи з похідного положення у бойове – 5-6 хвилин.

Час повного залпу з 10 направляючих – 2 сек.

Максимальні габарити блоку з 10 направляючих: 1900х500х300 мм. Маса пакета ПУ без ракет – не більше 360 кг. Перезаряджання – ручне, з іншої вантажівки.

На презентації було показано варіант максимальної ємності, тобто, на 40 ПУ 80-мм некерованих ракет – з чотирьох модулів. За даними розробника, конфігурація ракетних модулів може змінюватися в залежності від потреб потенційного замовника і включати меншу кількість ракетних ПУ, наприклад, модулі K8в5 з 5 направляючими НАР.

Розробник передбачає можливість використання комплексу для стрільби 80-мм НАР С-8 з різними бойовими частинами-кумулятивною, аерозольною, освітлювальною тощо. Стрільба можлива як окремими ракетами, так і чергами або залпами.

комплекс
Частиною комплексу "Сель" є пульт управління стрільбою з безпечної відстані

Система оснащена опорно-поворотним пристроєм з можливістю обертання на 360 градусів з кутом піднесення від -5 до 55 градусів.

Особливістю установки є швидкість розгортання і завдання удару у максимально короткий час за принципом "hit'n'run" - "вистрілив-поїхав", що ускладнює противнику можливість контрбатарейної боротьби.

Новий комплекс варто розглядати, як універсальне рішення з використанням шасі легкої вантажівки. В якості платформи-носія можуть бути використані також шасі інших автомобілів і навіть невеликі кораблі. Не виключається також варіант використання роботизованої дистанційно керованої платформи.

Універсальний комплекс некерованої ракетної зброї
Універсальний комплекс некерованої ракетної зброї "Сель"

Російські експерти оцінюють нову розробку, як потенційно цікаву для потреб ВДВ та підрозділів спецпризначення, тобто, для використання у складі невеликих мобільних підрозділів.

Раніше Defense Express висвітлював тему створення в РФ дистанційно керованих вогневих модулів, яку було піднято в матеріалах "Ідентифікація ворога: російські дистанційно керовані вогневі модулі. Ч. 1", "Ідентифікація ворога: російські дистанційно керовані вогневі модулі. Ч. 2", "Ідентифікація ворога: російські дистанційно керовані вогневі модулі. Ч. 3", "Ідентифікація ворога: російські дистанційно керовані вогневі модулі. Ч. 4".

Читайте також: Агресор використовує дрони на Сході України: відповідь ЗСУ має бути за "турецьким зразком"