xcounter
#

Досвід України у дії: у Польщі анонсували замовлення на винищувач танків з ракетами Brimstone

Концепт Ottokar-Brzoza​ з ракетами Brimstone
Концепт Ottokar-Brzoza​ з ракетами Brimstone
36129

Польській винищувача танків за програмою Ottokar-Brzoza ризикував перетворитися на "довгобуд"

У міноборони Польщі анонсували укладення цілої низки контрактів, які покликані у найближчій перспективі значно посилити Військо Польське. Зокрема очільник силового відомства Маріуш Блащак повідомив про закупівлютральників Kormoran II, башт ZSSW для БТРів Rosomak, вертольотів AW149 за програмою Perkoz, двох розвідувальних супутників у Франції, а також винищувача танків за програмою Ottokar-Brzoza.

Щодо останнього, то цей проект вже знаходився на межі "довгобуду". Востаннє його "активізували" ще влітку 2020 року, а сам Ottokar-Brzoza почав отримувати нарис с середини 2015-х років - машини, яка здатна знищувати танки противника на відстані у десятки кілометрів. А одним з головних питань був вибір партнера, зокрема з ізраїльської Rafael зі SPIKE NLOS, або європейською MBDA з Brimstone. Але тепер вибір остаточно зроблено.

Читайте також: ЗСУ натякають, що мають ще багато 203-мм снарядів до САУ "Піон" (відео)
Ottokar-Brzoza
Минулий концепт Ottokar-Brzoza

"Беручи до уваги, що замовлення на винищувач танків має бути надіслано організаціям, що належать PGZ, та угоду, укладену між PGZ SA та MBDA UK, слід очікувати, що рішення, запропоноване підрядником, буде засноване на ракетах Brimstone", - цитує представника Агентства озброєнь підполковник Кшиштоф Платек польське видання Defence24.

На остаточний вибір саме Brimstone могло вплинути його застосування в Україні проти армії РФ, коли навіть запущені з ерзац-платформи старі версії ракети успішно знищували противника.

Нагадаємо, що Brimstone мають радіолокаційну головку самонаведення та мають дальність, орієнтовно, до 12 км. У якості платформи у Польщі розглядають бронеавтомобіль Multitasking Tactical Vehicle 4x4 від Huta Stalowa Wola SA (HSW) у співпраці з чеським партнером.

Цей варіант, враховуючи габарити Brimstone, які важать по 50 кг, значно ефективніший за використання значно потужнішої платформи у вигляді БТР Rosomak.

Ottokar-Brzoza
Ottokar-Brzoza на шасі Rosomak

Читайте також: Чехія працює над досконалішою версією САУ Dana, яка ефективніше битиме рашистів