xcounter
#

Чехія працює над досконалішою версією САУ Dana, яка ефективніше битиме рашистів

16705
Виставкова презентація САУ Morana, фото – MilitaryImages.Net
Виставкова презентація САУ Morana, фото – MilitaryImages.Net

Коли нова розробка піде в серію – поки невідомо

З 13 по 17 червня в Парижі відбуватиметься оборонна виставка Eurosatory 2022. В рамках цього заходу чеська оборонна компанія Excalibur Army презентувала свою новітню колісну "натівського" калібру 155 мм – Morana, для якої використане восьмивісне броньоване шасі Tatra T815.

Morana розроблена на основі САУ Dita, котра в свою чергу походить від уже славетної САУ Dana, розповідає портал Army Recognition.

Читайте також: Армії Європи починають скупати артилерію: у САУ CAESAR новий замовник, а Німеччина вже втрачає клієнтів
Виставкова презентація САУ Morana, фото - Excalibur Army

Новітня колісна САУ Morana оснащена гарматою калібру 155 мм з довжиною ствола в 52 калібри, що забезпечує дальність стрільби аж на 41 кілометр.

Возимий боєзапас – 45 снарядів. Заряджання снарядів автоматичне. Башта може повертатись на 60 градусів.

Рендер від Excalibur Army, що зображає новітню САУ Morana

На відміну від своїх попередниць, Morana відзначається нестандартною компоновкою. Наприклад, безпілотна башта у цій САУ розміщена в кормі, силова установка – посередині, броньована кабіна для екіпажу – попереду.

Обслуга цієї САУ складається з 3 осіб – водій, командир та оператор. Але є робоче місце й для четвертого "позаштатного" члена екіпажу, який може виконувати "додаткові функції". Для самооборони є дистанційно керований модуль Guardian Secutor, оснащений 12,7 мм кулеметом.

Виставкова презентація САУ Morana, фото – MilitaryImages.Net

Безпілотна башта "Морани" має цікаве "ноу-хау" - башта адаптована для установки і на колісне шасі, і на гусеничне шасі також. Але на жаль, інші деталі про цю САУ, зокрема коли її уже можна буде використати для утилізації рашистів – поки що невідомі.

Але тут варто відзначити сам факт – самохідна артустановка Dana виявилась настільки вдалою та ефективною, що конструктори Excalibur Army отримали додатковий стимул для безперевної роботи над покращенням цієї САУ.

Виставкова презентація САУ Morana, фото – MilitaryImages.Net
Читайте також: Прем'єра танка нового покоління KF51 Panther від Rheinmetall: німецька "Пантера" повертається (фото, відео)