xcounter
#

Чи можливо взагалі збити Ту-22М3, навіть якщо є Patriot: пояснюємо на картинках

Ту-22М3 з Х-22
Ту-22М3 з Х-22
112607

Для того щоб дати відповідь на це питання необхідно розуміти й дальність польоту Х-22, й зенітних ракет GEM-T, а також такий параметр, як no escape zone

Вчора, на фоні наймасовішої ракетної атаки ворога ніч з 28 на 29 грудня, коли було запущено 158 далекобійних засобів ураження, з'явилась "інформація" щодо нібито збиття Ту-22М3. Але наразі немає жодного офіційного підтвердження цьому.

Й зрештою виникає доволі просте питання - а чи можливо збити Ту-22М3, який випускає ракети з території РФ, навіть якщо у розпорядженні є такий далекобійний ЗРК як Patriot. Зрештою дальність знищення висотних аеродинамічних цілей зенітними ракетами GEM-T (PAC-2) становить до 160 км, а причиною різанини російської тактичної авіації за останні дні цілком може бути саме цей засіб ППО.

Читайте також: Що зараз з проєктом комплексу Gekata від "Інфозахисту", який буде полювати на С-400 рашистів
GEM-T (PAC-2)
Пуск GEM-T (PAC-2)

Водночас дальність застосування основного озброєння Ту-22М3 у вигляді ракети Х-22 у базовому варіанті 60-х років становить 330 км. У версії Х-22М, яка була прийнята на озброєння у 1974 році та Х-22Н (1976 рік) дальність зросла до 400 км, у Х-22НА з легкою термоядерною бойовою частиною - до 600 км.

Вже у РФ роботи над подальшим вдосконаленням Х-22 наприкінці 80-х були завершені й замість присвоювання нового індексу модифікації її назву просто оновили до Х-32. Декларується, що шляхом зменшення ваги бойової частини, яка у Х-22 у конвенційному варіанті становить 960 кг та шляхом збільшення висоти маршевої ділянки з 22-25 до 40 км дальність її пуску зросла, за різними джерелами, до 600-1000 км.

Х-22
Х-22

Також у вересні 2023 року так званий міністр оборони РФ Шойгу диктатору Ким Чен Ину показали нову версію Х-22 нібито зі збільшеною бойовою частиною до 1750 кг, можливо за рахунок відмови від активної радіолокаційної станції та перетворення цієї ракети виключно на засіб удару по координатах.

Ці дальності вкрай важливі для розуміння рубежів запуску цих ракет Ту-22М3, й можливо взяти параметр у 400 км, як мінімальний.

Також, на основі інформації від обласної прокуратури Черкаської області, вчора, 29 грудня, близько 14:46 ворог ракетами Х-22 вдарив по Смілі, а Повітряні сили повідомили, що запуск був здійснений з напрямку Курської області. Виключно теоретично накладемо ці події на мапу враховуючи дальність пуску ракет у 400 км, за ним пуск Х-22 можливо зробити на дальності у 80-90 км від кордону з Україною. Й у випадку розміщення умовного Patriot у 40 км від кордону з РФ це означає, що пусковий рубіж Ту-22М3 все ж таки потрапляє у 160 км дію цього ЗРК.

Ту-22М3 Patriot

Але окрім дальності знищення цілей у будь-якого ЗРК чи ракети "повітря-повітря" є такий параметр, як no escape zone - дальність на якій ворожий літак вже точно не вийде за дальність ураження. Бо одразу після фіксації бортовими системами роботи ворожої РЛС на захоплення літак здійснює протизенітний маневр та намагається розірвати дистанцію.

Для зенітних ракет GEM-T (PAC-2) no escape zone оцінюється у 110 км, тобто на 50 км менше ніж максимальна дальність дії. Тобто для гарантованого ураження необхідно підтягти Patriot ще ближче та поставити ледь не на кордоні.

Ту-22М3 Patriot

Ці викладки звісно виключно ілюстративні, й розраховані на мінімальну оціночну дальність Х-22 у 400 км. Звісно можливо дискутувати щодо можливостей Ту-22М3 здійснювати активні протизенітні маневри, хоча цікавіше це перевірити на практиці. Але цілком пояснює чому навіть ж Patriot все не так просто. І це без урахування того, що повністю нівелювати цей сценарій ворог може просто шляхом вибору цілей для ударів, які дозволяють здійснювати пуски на більших відстанях, а також при використанні Х-32.

Більше того у РФ цілком розуміють брак в Україні далекобійних ЗРК, й насправді епізодично використовують Ту-22М3 з Х-22, розуміючи, що через брак таких систем ПС ЗСУ просто не можуть поставити такий засіб в очікуванні на вдале полювання. Більше того окупанти навіть не використовують Х-22 по об'єктах, які можуть бути прикрити засобами ППО, що здатні перехоплювати такі ракети. Й останнє й пояснює, чому досі жодної Х-22, як повідомили у Командування Повітряних сил не було збито.

Водночас це не означає те, що екіпажі російських Ту-22М3 зможуть нескінченно безкарно здійснювати воєнні злочини. Бо Повітряні сили України вже неодноразово демонстрували, що можуть здійснювати несподівані для ворога результативні операції.

Читайте також: Індія готова викласти $7,5 мільярдів, щоб Су-30МКІ зробити "індійськими"