xcounter
#

"Битва роботів" за Японію - сухопутні війська країни порівняють три платформи

3033
Фото ілюстративне, джерело — Milrem Robotics
Фото ілюстративне, джерело — Milrem Robotics

Японці хочуть порівняти три платформи від різних виробників, щоб вибрати найкращу для подальшої масової інтеграції

Естонська компанія Milrem Robotics (належить до EDGE Group) розповідає, що отримала контракт на постачання сухопутним силам Самооборони Японії своїх наземних роботизованих платформ THeMIS — йдеться про машини, призначені для виконання на полі бою різних типів завдань, зокрема транспортування вантажів, а також розвідувальних місій.

Всього Milrem Robotics поставлять японцям три машини. У компанії наголошують, що вони будуть оснащені "комплектом інтелектуальних функцій" MIFIK для виконання завдань як на дорогах, так і на бездоріжжі. Завдяки цьому комплекту оператор наземного безпілотника може планувати місії за навігацією по точках і визначати, як саме буде просуватися по маршруту машина.

Читайте також: Milrem Robotics показала озброєного дронами-камікадзе бойового робота THeMIS на виставці в ОАЕ

І це вже другий контракт, який Японія протягом останнього часу уклала на постачання наземних роботизованих комплексів. Так, на початку минулого тижня Rheinmetall повідомила, що уклала "багатомільйонний контракт" з міністерством оборони Японії на постачання автономних безпілотних наземних транспортних платформ.

Йдеться також про три машини, а саме Mission Master SP з різними модулями корисного навантаження, зокрема вантажний модуль, модуль спостереження і бойовий модуль з дистанційним управлінням. Також у рамках угоди передбачена довгострокова програма підтримки та навчання, і постачання запасних частин.

У Rheinmetall відзначають, що всі три машини Mission Master SP будуть поставлені Японії у січні 2025 року. "Mission Master SP стане першим автономним транспортним засобом, яке випробує японська армія", — відзначають в німецькій компанії. Водночас коли ж свої автономні системи поставить японцям Milrem Robotics поки що невідомо.

Rheinmetall роботизована платформа
Фото — Rheinmetall

Повертаючись до естонської компанії, то там акцентують, що їхні наземні роботизовані комплекси вже прийняті на озброєння у 16 країнах, з них вісім країн-членів НАТО. Роботизовані платформи THeMIS експлуатують і Сили оборони України.

Нагадаємо, що у 2023 році естонського розробника наземних роботизованих платформ Milrem Robotics викупив конгломерат EDGE Group з Об’єднаних Арабських Еміратів.

А на початку цього року Milrem Robotics отримала масштабний контракт вже від міністерства оборони ОАЕ на постачання одразу 60 роботизованих платформ, з них 40 машин THeMIS, і ще 20 машин у бойовому варіанті з бойовим модулем.

Щодо Японії, то ще у березні цього року сухопутні сили Самооборони Японії (Japan Ground Self-Defense Force) оголосили про плани посилити власний потенціал роботизованими платформами та планує провести випробування різних платформ задля прийняття рішення про повномасштабні закупівлі. Крім розробок від Milrem Robotics і Rheinmetall, японці також планують оцінити платформу Vision60 від Ghost Robotics.

Читайте також: Другий дзвінок для США: виступ прем'єра Японії Кіcіди у Конгресі - Україна як маркер