xcounter
#

Армія США хоче мати тисячі ракет Hellfire та JAGM, сума угоди може зрости до 4,5 млрд доларів

2118
AGM-179 JAGM​. Фото Lockheed Martin
AGM-179 JAGM​. Фото Lockheed Martin

Вартість угоди може зрости протягом чотирьох років, і в результаті Армія США отримає на озброєння тисячі ракет

Компанія Lockheed Martin отримала від Армії США контракт на виробництво двох типів ракет "повітря-поверхня" AGM-114 Hellfire та її наступниці AGM-179 JAGM – у рамках першого року програми компанія отримає 439 млн доларів на виробництво ракет, йдеться у повідомленні пресслужби Lockheed Martin.

Загалом же контракт передбачає, що виробник може отримати додаткові замовлення, і в сумі протягом наступних чотирьох років загальна вартість угоди може вирости до 4,5 млрд доларів.

Читайте також: У ВМС США хочуть протестувати, як дешеві безпілотні кораблі зі Stinger допоможуть від загроз в повітрі і в морі
AGM-179 JAGM ракета
Рендер ракети AGM-179 JAGM, фото U.S. Army

Інших деталей про угоду наразі не повідомляється. Щодо кількості ракет, то можна припустити, що йдеться про понад тисячу одиниць у рамках першого року – наприклад, собівартість AGM-179 JAGM у рамках бюджету на 2021 рік становила понад 324 тисячі доларів за одиницю, щодо AGM-114 Hellfire, то на той же рік її собівартість оцінювалася у 150 тисяч доларів.

Нагадаємо, AGM -179 Joint Air-to-Ground Missile (JAGM) – ракета класу "повітря-поверхня", що має замінити наявні на озброєнні ракети BGM-71 TOW, AGM-114 Hellfire і AGM-65 Maverick.

У серпні 2022 року було оголошено про готовність до серійного виробництва цієї ракети і станом на лютий 2022 року було виготовлено 1000 ракет (близько 200 ракет на місяць) за умови низького темпу виробництва.

Крім того, наразі розробляється удосконалений варіант ракети JAGM-Medium Range (JAGM-MR) з вдвічі більшою дальністю у 16 км (модернізований варіант у грудні 2022 року тестували військові), а також з трирежимною ГСН з датчиком зображення – її мали інтегрувати ще у версію JAGM, але тоді відмовилися через високу вартість. Водночас наразі розробник обіцяє, що модернізована ракета буде не сильно дорожчою за базовий варіант.

Читайте також: Посилить гелікоптери AH-1Z і UH-1Y: морпіхи США тестують ракету JAGM по наземних цілях