xcounter
#

У ВМС США хочуть протестувати, як дешеві безпілотні кораблі зі Stinger допоможуть від загроз в повітрі і в морі

3666
Запуск Stinger з патрульного катера Mk VI, фото United States Navy
Запуск Stinger з патрульного катера Mk VI, фото United States Navy

У службі хочуть забезпечити ефективний і дешевий захист як від загроз у повітрі, так і в морі – і тут можуть бути різні варіанти

Військово-морські сили хочуть мати відносно дешевий "додатковий" захист для захисту своїх логістичних суден, а також морпіхів, і як варіант у службі розглядають невеликі надводні безпілотники, озброєні ракетами Stinger – про це розповідає видання The War Zone.

Так, у рамках бюджету на 2024 рік у ВМС США хочуть отримати 5 млн доларів на підтримку програми Multi-domain Area Denial або ж MADS. Деталі про проект не розкриваються, але відзначається, що тестові "безпілотники зі Stinger" можуть базуватися на конструкції удосконаленого безекіпажного рятувального корабля Greenough (GARC).

Читайте також: Що робитимуть рашисти після того, як після вступу Фінляндії в НАТО під ударом буде навіть їх Північний флот

garc
Фото: U.S. Navy

Цей корабель має досить низький профіль, довжину у 4,7 м і максимальну ширину у 1,7 м. Вантажопідйомність – близько 450 кг. Як каже виробник, його максимальна швидкість може становити не менш як 65 км/год, максимальний запас ходу – 1300 км.

На сьогодні невідомо, чи проводили у ВМФ саме бойові стрільби з цього корабля, але загалом його тестують щонайменше з 2018 року, а розробники відзначають, що він може бути оснащений різними видами озброєння, зокрема дистанційним бойовим модулем Kongsberg Sea Protector (у ВМС США – Mk50 Gun Weapon System) тощо, водночас Stinger розробники, схоже, не згадують.

З цікавого відзначають, що у службі планують протестувати, як безпілотні кораблі MADS можуть бути використані для забезпечення як протиповітряної оборони, так і знищення надводних цілей, і питання в тому, як легко буде адаптувати Stinger для цих цілей. Крім того, є варіант, коли безпілотні кораблі матимуть допоміжне озброєння у пару до Stinger, що буде призначене для ураження надводних цілей.

Наразі у ВМФ США планують провести експеримент у рамках однієї безпілотної надводної платформи, що буде боротися передусім з безпілотниками, щоб підтвердити гіпотезу про те, що недорогі та невеликі безпілотні платформи з вбудованим озброєнням пропонують ефективну систему боротьби з визначеними цілями.

Читайте також: "Стриж" з "бавовною" може бути кращим аніж "катер-камікадзе" як зброя проти Чорноморського флоту РФ