xcounter
#

Олексій Данілов розповів про формування військ тероборони та ракетну програму України

4209
В РНБО розповіли про ракетну програму та сили ТрО України
В РНБО розповіли про ракетну програму та сили ТрО України

Зокрема, стало відомо хто отримає замовлення на нові ракетні проекти та чим планують озброїти військовослужбовців військ ТрО

В рамках виконання нової ракетної програми України планується залучити під створення нових розробок одразу низку конструкторських бюро та інших підприємств ОПК України.

Про це в інтерв’ю програмі "Security talks з Валентином Бадраком", повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

Читайте також: КБ "Луч" сподівається отримати замовлення від Міноборони України на перший проект ЗРК у 2022 році

Зокрема Данілов зазначив, що замовлення з розробки нових видів перспективного ракетного озброєння будуть виконувати як ДККБ "Луч", так і КБ "Південне". Також будуть залучені й інші підприємства ОПК України.

Рендери ЗРК ближньої та малої дії "Стріла-10 Луч" та "Корал" та їх приблизні ТТХ

"Замовлення на українську ракетну програму отримає і одна інституція (ДККБ "Луч"), і друга (КБ "Південне") та будуть ще інституції – я зараз їх всі називати не буду з відомих причин. Але те, що стосується нашого ракетного захисту, ми все це відпрацюємо", - наголосив Секретар РНБО.

Він нагадав, що свого часу ракетна програма України була призупинена в рамках виконання міжнародних зобов’язань. Зараз попри певне відставання від окремих країн планується суттєво прискорити створення сучасних зразків ракетного озброєння і для цього в України є потрібні компетенції.

Рендер ЗРС дальньої дії "Кільчень" від КБ "Південне"

"Ми сьогодні робимо все можливе від нас, щоб ми не тільки наздогнали, а ще й перегнали (окремі країни). У нас те, що стосується ракетних програм, ракетних комплексі та технологій, у нас дуже велика і потужна школа", - зазначив Олексій Данілов.

ОТРК Сапсан
ОТРК "Сапсан"

Окремо він розповів і про процес зі створення військ територіальної оборони України.

"У нас є чітке розуміння, що з 1 січня 2022 року цей закон вступає в дію. Я можу сказати, що комплектація (підрозділів) триває. З 1 січня є вже штатний розклад", - розповів Олексій Данілов.

Момент підписання законів про ТрО Президентом України

За його словами, для запуску нормального функціонування нових бригад, РНБО спільно з іншими урядовими структурами та міністерствами, проводять постійні наради, на яких розв'язують поточні питання. Крім того, в РНБО розраховують на найскоріше долучення до виконання Закону й органів місцевої влади та самоврядування, на що їм надані необхідні повноваження.

Одним з завдань військ ТрО буде протистояння "гібридним" загрозам

Олексій Данілов торкнувся питання оснащення сил ТрО необхідними зразками озброєння та військової техніки. На його думку, Територіальна оборона має мати те озброєння, яке дасть можливості їй ефективно виконувати свої функції, і, за необхідності, вона буде забезпечена всім потрібним, для їх виконання.

ПТРК Стугна-П та Корсар
ПТРК "Корсар" та "Стугна-П" й напівавтоматичні снайперські гвинтівки під патрон за стандартом НАТО 7,62х51 від української компанії UKROP UAR-10 під час презентації озброєння військ ТрО

Водночас Секретар РНБО зауважив, що необов’язково це буде якесь важке озброєння чи техніка, адже в умовах сучасних війн "озброєння може бути невеликим за розмірами, але дуже великим за своїми діями".

Нагадаємо, наразі існують 25 бригад територіальної оборони. В умовно мирний час вони мають бути укомплектовані на 10%, а ось у разі запровадження воєнного чи надзвичайного стану решту заповнюють військовозобов’язані та резервісти. При цьому, загальна кількість військовослужбовців бригад тероборони в такому разі може перевищити наявну кількість військових у бойових бригадах ЗСУ.

Міномети
Всі нові бригади тероборони вже мають необхідну кількість мінометних підрозділів

Для збільшення ефективності та можливостей цих сил 29 липня цього року Президент України Володимир Зеленський підписав закони "Про основи національного спротиву" та про зміни до Закону "Про чисельність Збройних Сил України".

Підрозділи Тероборони також оснастять тепловізорами та легкими розвідувальними БПЛА
Підрозділи Тероборони також оснастять тепловізорами та легкими розвідувальними БПЛА

Змінами до одного з законів передбачається збільшення постійної чисельності Сил ТрО ЗСУ до 10 тисяч осіб (зараз лише 580 кадрових військових). Також на 1 тисячу осіб буде збільшена чисельність ССО ЗСУ.

Навчання ТРО на Сумщині у травні 2021 року
Навчання ТРО на Сумщині у травні 2021 року

Своє чергою, виконання другого закону передбачає створення окремого роду сил – Сил територіальної оборони та руху опору, на який покладається організація, підготовка та виконання завдань тероборони.

Читайте також: Через три роки українські ракети знову можуть почати літати в космос