xcounter
#

КБ "Луч" сподівається отримати замовлення від Міноборони України на перший проект ЗРК у 2022 році

3630
Навчання з практичними пусками зенітних ракет ПС ЗСУ на полігоні "Ягорлик" у вересні 2021 року
Навчання з практичними пусками зенітних ракет ПС ЗСУ на полігоні "Ягорлик" у вересні 2021 року

Мова йде про початок дослідно-конструкторських робіт зі створення ЗРК на основі одного з трьох вже захищених аванпроектів

Міністерство оборони України може замовити у ДП "ДККБ "Луч" розробку нового вітчизняного зенітно-ракетного комплексу вже в наступному році.

Свої сподівання щодо інтересу Держави до вкрай важливого проекту для підвищення обороноздатності України висловив у програмі "Security talks с Валентином Бадраком" Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ "Луч" Олег Коростельов.

Читайте також: Скільки часу та коштів потрібно для створення власного ЗРК: приклади країн світу та можливості України

"В мене нещодавно була розмова з новим Міністром оборони України (Олексієм Резніковим), я бачу його новий свіжий погляд на ці речі, і я так вважаю, що мені вдалося його переконати, що одну з робіт (із трьох захищених аванпроектів – ближнього, середнього та дальнього радіусу дії) необхідно починати", - повідомив Олег Коростельов.

ЗРК КБ ЛУЧ
Рендери ЗРК ближньої та малої дії "Стріла-10 Луч" та "Корал" та їх приблизні ТТХ

Але на сьогодні Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ "Луч" не в змозі прогнозувати, який саме з проектів обере Міноборони й терміни початку його фінансування.

ЗРК ПС ЗСУ
Наразі ПС ЗСУ мають на озброєнні радянські комплекси С-300, Бук-М1 та С-125

"Я сподіваюся, що він потрапить до держзамовлення (2022 року) цей проект. Дуже сподіваюся, і так думаю. Але коли? З якого часу його почнуть? Де його буде прописано в держоборонзамовленні? Це я сказати не можу", - зауважив очільник КБ "Луч".

Водночас він вчергове підтвердив досить короткі терміни зі створення вітчизняного ЗРК. За розрахунками конструкторів КБ "Луч", мова про приблизно 2-2,5 роки.

ЗРК КБ ЛУЧ
ТТХ перспективної ЗРС середньої дальності СД-300 від КБ "Луч"

"Це приблизно час, за який ми розробили "Нептун", час, за який ми розробили комплекс "Вільха", - відзначив Олег Коростельов.

Нагадаємо, ДККБ "Луч" вже захистило кілька аванпроектів з розробки вітчизняної ЗРК. Серед них є як комплекси ближнього радіусу дії, так і зенітно-ракетний комплекс, що може збивати літаки ворога на дальності у 100 км. При цьому, українські конструктори анонсували як дуже короткі терміни на розробку й створення комплексу (кілька років), так і вкрай невеликі кошти, які будуть витрачені на цей проект (приблизно $40 млн).

Читайте також: Міноборони України найближчим часом може замовити розробку БпАК "Сокіл-300" від ДККБ "Луч"