xcounter
#

Через три роки українські ракети знову можуть почати літати в космос

5116
Рендер нової української ракети-носія "Циклон-4М"
Рендер нової української ракети-носія "Циклон-4М"

Мова йде про польоти РН "Циклон-4М" з новозбудованого космодрому в Канаді

Очільник Державної космічної агенції України Володимир Тафтай повідомив, що новий канадський космодром під українські ракети-носії може почати працювати у 2024 році.

"Якщо нашим колегам з Maritime Launch Services вдасться все те, що вони запланували, в тому числі якщо їм вчасно надійдуть усі кошти, то вже за 3 роки вони зможуть перейти до польотних випробувань. І MLS, і КБ "Південне", і ДП "Південмаш" зорієнтовані на досягнення результату у максимально стислі терміни", - повідомив він в інтерв’ю виданню "Укрінформ".

Читайте також: Супутник "Січ-2-30" готовий до відправлення в США
Голова ДКАУ Володимир Тафтай
Голова ДКАУ Володимир Тафтай

За його словами, вітчизняний ракетоносій "Циклон-4М" буде створений не з нуля, а на основі робочих перевірених технологій.

"Більшість компонентів цієї ракети вже мають льотну історію або повний цикл випробувань. Саме завдяки цьому космодром може розпочати роботу так швидко. Створення нового ракетоносія зайняло б значно більше часу", - відзначив голова ДКАУ.

На розвиток космічної галузі до 2025 року Україна планує витратити майже 40 мільярдів гривень, із яких 30 мільярдів гривень - саме на проекти по ракетам-носіям

Володимир Тафтай висловив переконаність у перспективності та конкурентоздатності роботи нового космодрому з українськими ракетами й зазначив, що вже є перший потенційний клієнт.

космодром
Церемонія підписання контракту на будівництво космодрому в Канаді 19 листопада 2021 року

"Готовність української сторони – 100%. Наскільки я розумію, наші канадські партнери також повністю готові до того, аби приступити до фактичного будівництва комплексу. Під час церемонії у Галіфаксі навіть було оприлюднено інформацію про першого замовника пускових послуг майбутнього космодрому – компанію Nanoracks", - повідомив він.

космодром
Візуалізація комерційного космодрому для пусків "Циклон-4М"

Нагадаємо, 19 листопада 2021 року у канадському місті Галіфакс відбулася церемонія закладення "першого каменя" нового космодрому під пуски української двоступеневої ракети-носія середнього класу "Циклон-4М". Ця РН здатна виводити на орбіту від 3350 кг (на сонячну-синхронну геоцентричну орбіту) до 5000 кг (на низьку навколоземну орбіту) корисного навантаження.

Циклон-4М
Склад ракети-носія "Циклон-4М" від КБ "Півленне"

Варто також відзначити, що відновлення серійного створення космічних ракет в Україні є надважливим для подальшого розвитку нашої країни. Мова йде не лише про опанування нових сучасних технологій, а й про вклад в економіку. Адже кожна побудована ракета-носій має вартість в кілька десятків мільйонів доларів та дає робочі місця для тисяч висококваліфікованих працівників.

Читайте також: Тафтай говорить, що до 2025 року Україна отримає розвідувальні супутники із роздільною здатністю до 1 метра