xcounter
#

В Канаді розпочинають будівництво космодрому під нові українські ракети "Циклон-4М"

2205
Рендерне зображення української ракети-носія "Циклон-4М"
Рендерне зображення української ракети-носія "Циклон-4М"

Днями Україна та Канада підписали угоду про будівництво комерційного космодрому у провінції Нова Шотландія

Цей проект реалізовуватиме канадська компанія Maritime Launch Services Ltd (MLS). Він передбачає створення на атлантичному узбережжі провінції Нова Шотландія комерційного космодрому для вітчизняної ракети-носія "Циклон-4М".

Презентація та урочиста церемонія відбулись у місті Галіфакс (Канада) у п'ятницю, 19 листопада 2021 року, повідомляє прес-служба Державного космічного агентства України.

Читайте також: Тафтай говорить, що до 2025 року Україна отримає розвідувальні супутники із роздільною здатністю до 1 метра
Циклон-4М ДКАУ
Церемонія підписання контракту на будівництво космодрому в Канаді

В урочистостях взяли участь глава ДКАУ Володимир Тафтай, Міністр інновацій, науки та промисловості Канади Франсуа-Філліп Шампань, член Парламенту Канади Шон Фрейзер, Президент Канадського космічного агентства Ліса Кемпбелл, Міністр економічного розвитку провінції Нова Шотландія Сьюзан Коркум-Грік та інші. Також з проектом ознайомилася українська делегація на чолі з Секретарем РНБО України Олексієм Даніловим, яка бере участь у роботі Halifax International Security Forum в Канаді.

РНБО
Делегація України з Секретарем РНБО оглянула майданчик майбутнього космодрому

Представники Maritime Launch під час огляду майданчика на гелікоптері продемонстрували делегації місце спорудження командного пункту та платформи для запуску ракет.

Циклон-4М
Візуалізація комерційного космодрому для пусків "Циклон-4М"

Глава Державного космічного агентства України Володимир Тафтай також наголосив на важливості проекту не тільки для розвитку космічної співпраці України та Канади, але і для подальшого зміцнення традиційно дружніх та партнерських відносин між двома державами загалом.

Склад ракети-носія "Циклон-4М"
Склад ракети-носія "Циклон-4М"

Відзначається, що Командному центру майбутнього Космічного пускового майданчика буде присвоєно ім’я Олександра Дегтярьова – колишнього керівника ДП "КБ "Південне".

Циклон-4М
Перший ступінь РН "Циклон-4М" дооснащується новим українським двигуном розробки КБ "Південне" – РД-874.

Нагадаємо, українська двоступенева космічна ракета-носій "середнього класу" "Циклон-4М" здатна виводити на орбіту від 3350 (на сонячну-синхронну геоцентричну орбіту) до 5000 кг (на низьку навколоземну орбіту) корисного навантаження.

Циклон-4М
Блок другого ступеня оснащується українським двокомпонентним однокамерним рідинним ракетним двигуном РД-861К. Знизу головний блок РН "Циклон-4М"

Перспективна РН розроблена фахівцями ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля", а її виготовленням будуть займатися спеціалісти ДП "ВО "Південний машинобудівний завод".

Читайте також: Супутник "Січ-2-30" не полетить в космос в цьому році