xcounter
#

З 2022 року збільшиться чисельність ЗСУ: Президент України підписав закони

9883
Момент підписання законів Президентом України
Момент підписання законів Президентом України

Вже з наступного року чисельність Сил спеціальних операцій та Сил територіальної оборони ЗСУ має зрости на 11 тисяч осіб

У четвер, 29 липня ц.р., під час заходів з нагоди Дня Сил спеціальних операцій, Президент України Володимир Зеленський підписав закони "Про основи національного спротиву" та про зміни до Закону "Про чисельність Збройних Сил України".

Як повідомляє прес-служба Глави Держави, підписання нових законів відбулося на Житомирщині.

Читайте також: Верховна Рада прийняла законопроєкт №3822 про реформування ДК "Укроборонпром"
Військовослужбовець Сил спеціальних операцій ЗС України у Прип'яті
Військовослужбовець Сил спеціальних операцій ЗС України у Прип'яті / Фото: Командування Сил спеціальних операцій ЗС України

"Ці закони мають безпосередній стосунок до Сил спеціальних операцій, які отримують важелі для розбудови руху опору, зможуть поповнити свої лави новими фахівцями й надалі посилювати свій внесок у зміцнення обороноздатності нашої держави. І я з радістю підписую ці два важливі для нас, для України, для нашої героїчної армії закони саме тут, саме в цей важливий, ваш професійний день", – відзначив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, законопроєкт № 5558 про збільшення чисельності ЗСУ до 261000 осіб (раніше 250 тисяч), у тому числі 215000 військовослужбовців (раніше 204 тисячі) був прийнятий голосами 312 депутатів Верховної Ради 16 липня ц.р.

Спецпризначенці зі складу 3-го окремого полку спеціального призначення ССО ЗСУ
Спецпризначенці зі складу 3-го окремого полку спеціального призначення ССО ЗСУ

Змінами до закону передбачається збільшення постійної чисельності Сил ТрО ЗСУ до 10 тисяч осіб (раніше 580 кадрових військових). Також на 1000 осіб буде збільшена чисельність Сил спеціальних операцій (ССО ЗСУ).

Разом з цим законопроектом, того ж дня, голосами 313 депутатів також був прийнятий законопроєкт № 5557 "Про основи національного спротиву", який передбачає створення окремого роду сил – Сил територіальної оборони та руху опору, на який покладається організація, підготовка та виконання завдань тероборони.

Навчання територіальної оборони в Харкові
Навчання територіальної оборони в Харкові

В доопрацьованому варіанті нового закону відзначається, що бригади Сил ТрО формуватимуться у кожній зоні територіальної оборони (області) та додатково у кожному місті з чисельністю населення понад 900 тисяч мешканців. Своєю чергою батальйони бригад – у кожному районі тероборони (адміністративному районі) та додатково в обласних центрах.

Обидва закони мають вступити в дію з 1 січня 2022 року.

Читайте також: Бліцкриг № 3822: Чому "Укроборонпром" так поспішає з ухваленням Закону про долю підприємств "оборонки"