xcounter
#

Німеччина ініціювала розробку заміни Leopard 2 залишивши за бортом Францію: але причина цілком зрозуміла

Демонстратор MGCS від KNDS
Демонстратор MGCS від KNDS
10650

Новий танк має бути створений у кооперації Німеччини, Італії, Іспанії та Швеції й прийти на заміну Leopard 2, при цьому вже відома навіть оціночна вартість розробки

Німеччина, Італія, Іспанія та Швеція розпочнуть спільні роботи зі створення нового основного бойового танка, який має прийти на заміну Leopard 2 та, вочевидь італійського Ariete. Розробку буде вести німецькі Krauss-Maffei Wegmann та Rheinmetall, італійський конгломерат Leonardo, шведський Saab, а також неназвана іспанська компанія.

Як мінімум, відповідну згоду було у режимі таємності укладено між країнами, але про це все одно дізнався ряд західних ЗМІ, зокрема німецький Handelsblatt.

Читайте також: Росіяни вчились збивати з ПЗРК неіснуючу Harpoon-X, і це багато що каже про їх ППО

І якщо це виявиться правдою, то за бортом цієї домовленості залишається спільний із Францією проєкт "євротанка" нового покоління MGCS - Main Ground Combat System (також відомий як Euro Main Battle Tank, EMBT). При цьому Krauss-Maffei Wegmann та французький Nexter вкрай активно почали зливатись в одне ціле навіть розпрощавшись із власними брендами замінивши їх єдиним KNDS.

Main Ground Combat System
Один з "німецьких" концептів вигляду сімейства машин на базі Main Ground Combat System (джерело: Hensoldt)

Зазначається, що причинами такого рішення та взагалі ініціативи Берліна у тому, що розбіжність у поглядах на MGCS виявились критичною вже на концептуальному рівні. Як виявилось Франція хоче отримати авіатранспортабельний танк, фактично - легку та маневрену машину. А Німеччина - високозахищеного нащадка Leopard 2.

Тобто у питання основного бойового танка Париж продовжує готуватись до операцій на Заморських територіях, при цьому вже фактично перетворивши своє військо на експедиційні сили. А Берлін, який ближче до РФ, цілком логічно намагається створити танк для європейського театру бойових дій.

MGCS
Французький погляд на MGCS (джерело: DGA)

Й поєднати в одній машини ці абсолютно протилежні вимоги не вбачається реальним. А експортний потенціал машини, як її бачать у Німеччині, вочевидь значно більший. Як мінімум проглядається пряма заміна Leopard 2 у всіх країнах-операторах. Й таким чином крок Берліна цілком зрозумілий - відпустити Францію з її баченням війни на всі чотири сторони, а не вкладати гроші у специфічну розробку.

Більше того, союз, який зібрав Берлін більш ніж потужний. До самого німецького традиційного тандему Krauss-Maffei Wegmann та Rheinmetall додається основна частина італійської та шведської оборонної індустрії у вигляді Leonardo та Saab, а також частина іспанського ОПК. Одночасно із цим це також й говорить про гарантовану мінімальну кількість країн-операторів майбутньої розробки із відповідним базовим портфелем замовлень.

Leopard 2

А паралельно - про можливість самого фінансування, бо компанії хочуть отримати на створення заміни Leopard 2 8 млрд євро, а основним джерелом фінансування має стати фонд ЄС зі створення спільних оборонних проєктів з якого планується залучити 5,3 млрд євро. І таке фінансування дійсно легше отримати, коли мова йде про чотири країни ЄС, а не про дві.

Читайте також: Чому Румунія в один в один повторила дії Польщі з невизнанням факту російської атаки