xcounter
#

Міноборони планує скасувати ДКР "Сайгак" по заміні позашляховиків для ЗСУ

5858
Схоже, Збройні Сили України ще нескоро знайдуть заміну радянським УАЗикам
Схоже, Збройні Сили України ще нескоро знайдуть заміну радянським УАЗикам

Заступник міністра оборони Олександр Носов заявив, що ця ДКР начебто має "корупційний характер"

Міністерство оборони України має намір скасувати дослідно-конструкторську розробку по темі "Сайгак", мета якої – повне оновлення парку автомобілів-позашляховиків наших Збройних Сил. Про це заступник міністра оборони Олександр Носов написав у Facebook у коментарях під дописом, присвяченому виконанню проєктів в інтересах українського війська. Скріншот коментаря додаємо:

Зокрема, Носов написав, що вважає "корупційною" історію, коли серійний автомобіль-пікап потрібно доробляти під потреби Збройних Сил України, і вартість виробу при цьому буде на 30% вище за "серійну". І що в цьому випадку начебто було б краще просто закупати готові пікапи в автомобільних дилерів.

Читайте також: Для модернізації Т-64 у версію "Краб" ХКБМ потрібен атомний вибух та сертифікована пліснява

Щоправда, Носов написав про "сотні одиниць", хоча "базові" потреби ЗСУ в позашляховиках обчислюються в тисячах одиниць, які були потрібні "ще на вчора" у частинах, котрі несуть службу поблизу лінії розмежування на Сході України.

Зараз автопарк Збройних Сил України складається або із залишків "статутного" парку автотехніки, або із "зоопарку" позашляховиків, отриманих від волонтерів

Нагадаємо усю хронологію подій, пов’язаних із ДКР "Сайгак". Як писав Defense Express, наприкінці січня 2021 року тоді ще заступник міністра оборони Олександр Миронюк розповів, що МОУ планує оголосити конкурс по вибору моделі позашляховика для Збройних Сил України.

Проведення такого відбору мало би стати першим в історії українського війська. Розроблений за цим конкурсом автотранспорт покликаний замінити морально застарілі УАЗи та "зоопарк" автівок, які волонтери передали до війська з 2014 року.

Про старт такого конкурсу Міноборони України оголосило 1 березня 2021 року. За його умовами, проведення ДКР "Сайгак" було заплановано на першу половину 2021 року.

"Культовий" Geländewagen є основним позашляховиком армії Німеччини

Наприкінці травня 2021 року стали відомі технічні вимоги, які висуває Міноборони України для позашляховика по ДКР "Сайгак". Їх не можна було назвати "космічними", вони цілком підпадали під цілий ряд популярних в світі армійських позашляховиків.

Зокрема, за ДКР "Сайгак" позашляховик повинен мати запас ходу не менше 1000 кілометрів, вантажопідйомність від 1 тонни, повна маса причепу – до 1 тонни, кліренс – на рівні 30 сантиметрів.

У світі є "правилом хорошого тону" використовувати для національного війська позашляховики вітчизняного виробництва. На фото - Toyota Mega Cruiser Сил самооборони Японії

Позашляховик має долати кут підйому до 31 градуса, форсувати брід глибиною від 70 см, мінімальний радіус повороту – не більше 6,5 метрів. До набору технічних вимог також входила наявність повного приводу, установки нового дизельного двигуна, вищий за радянський УАЗик ресурс до капітального ремонту та зобов’язання по гарантійному обслуговуванню.

Arquus VT4 на шасі Ford Ranger - армійський позашляховик армії Франції

За технічними умовами ДКР "Сайгак", презентація усіх конкурсних зразків мала би відбутись 1 вересня 2021 року, після чого мали би пройти державні випробування дослідних машин. В ДОЗ-2021 року також закладалась можлива купівля 150 позашляховиків.

Конкурсний відбір позашляховика по ДКР "Сайгак" мав стати першим конкурсом такого роду, що мав пройти прозоро, із публічною демонстрацією результатів відбору. Тому описані вище заяви про начебто "корупційність" ДКР "Сайгак" можна вважати як мінімум дивними.

Defense Express буде уважно стежити за подальшим ходом подій.

Радянський УАЗ, схоже, і далі лишатиметься "безальтернативним" автомобілем для Збройних Сил України
Читайте також: На АвтоКрАЗі відновлюють обсяги виробництва та сподіваються на нові замовлення у 2022 році