xcounter
#

Для модернізації Т-64 у версію "Краб" ХКБМ потрібен атомний вибух та сертифікована пліснява

Модернізація Т-64 – актуальне питання для ЗС України вже не перший рік
Модернізація Т-64 – актуальне питання для ЗС України вже не перший рік
18124

Вибачайте за начебто надмірну "клікбейтність" заголовку цього матеріалу. Але могло бути і так: "Краб", ядерна бомба та паразити". Бо будь-яка сюрреалістичність насправді не дуже далека від тієї реальності, яка зараз формується у стосунках між Міноборони та Харківським конструкторським бюро машинобудування ім. Морозова навколо модернізації танку Т-64 в рамках дослідно-конструкторської роботи з шифром "Краб".

Проекту модернізації Т-64 в рамках ДКР "Краб" наші журналісти і я особисто присвятили значну кількість публікацій. Хто захоче – наберіть у пошуку на сайті Defense Express слово "Краб" – самі побачите і почитаєте.

Т-64ВБ
Головний калібр Т-64ВБ - 125-мм гармата

Модернізація Т-64 – актуальне питання для ЗС України вже не перший рік. "Шістдесятчетвірки" представлені у арсеналі нашої армії у кількості. Вони складають силовий хребет танкових та механізованих бригад.

Читайте також: Битва за оновленний Т-64 як танк перехідного періоду: чи побачимо його на параді

Саме танки Т-64 найактивніше застосовувались у ході бойових дій з російським агресором. З огляду на досвід бойовий дій було ухвалено рішення щодо їхньої модернізації. Аби вони справді відповідали щонайменше сучасним загрозам і могли ще тривалий час нести на собі основний тягар війни.

Танки Т-64
Танки Т-64 представлені у складі Збройних сил у найбільшій кількості. У зоні АТО у бойових діях брали участь близько 50 танків БМ "Булат" - одна з версій модернізації танка Т-64, яку розробили на ХКБМ перед війною.

Як писав DefenseExpress, роботи, чи точніше, - розмови про модернізацію Т-64 розпочались ще у 2016 році. Проте далі все "спотикалася" через проблеми фінансового та організаційного характеру. Потім - у 2019 році на здійснення робіт з модернізації Т-64 у версію "Краб" ХКБМ вирішило взяти ... п`ять (!) років.

Модернізація Т-64
Модернізація Т-64 до версії "Булат". Маса "Булату" з огляду на встановлення нової системи динамічного захисту зросла з 39 до 45 т. І потужності навіть форсованого до 850 к.с. дизеля 5ТДФМ виявилось замало для необхідної рухливості та прохідності "Булату". Графіка - Олександр Костур

Один рік - на розробку робочої конструкторської документації; два роки - на виготовлення дослідного модернізованого зразка танку та проведення попередніх випробувань.

І ще два роки - на коригування конструкторської документації, доробку дослідного зразка за результатами попередніх випробувані. Проведення державних випробувань – березень 2023 року.

Ось так виглядає модернізація Т-64 очима ХКБМ
Ось так виглядала модернізація Т-64 очима ХКБМ у 2019 році

Такі темпи Міноборни не задовольняли – бо ж начебто війна, але танковий віз все одно стояв на місці. Потім наприкінці 2020 року зажевріло щось більш оптимістичне.

Знищений Т-64 у ході бойових дій
Втрачений Т-64 у ході бойових дій

Про орієнтовні строки завершення створення першого прототипу танку за шифром "Краб" у грудні минулого року повідомив заступник міністра оборони з озброєння Олександр Миронюк у інтерв’ю нашій агенції. З його тодішніх слів виходило, що "в оборонному відомстві очікують першу машину "до кінця 2021 року або на початку 2022".

Модернізація Т-64 – актуальне питання для ЗС України вже не перший рік...

Але знову так не буде.

Між Міноборони та ХКБМ починається нова "танкова дуель" навколо Т-64, яку, здається, в оборонному відомстві ще не відчули. Але вже перші "постріли" зовсім не на користь Міноборони.

Танк Т-64
Танк Т-64 у бойових діях на сході України

Насьогодні ХКБМ висуває низку застережень до дій військових, і ці застереження можуть суттєво загальмувати отримання як першого дослідного зразка Т-64 у версії "Краб". Так і всі подальші етапи з очікуванням серійних "Крабів" у танкових підрозділах.

Отже, деякі деталі для поточного розуміння ситуації, з огляду на спілкування з діючими особами з різних таборів. Вимушений так писати, бо табору однодумців посадовців Міноборони та ХКБМ та концерну "Укроборонпром", м’яко кажучи, не складають.

1. Виявляється, що у тактико-технічному завданні на "Краб" залишено вимогу щодо стійкості складових частин танку до впливу електромагнітного імпульсу ядерного вибуху, згідно ГОСТ. Я особисто був певен, що ці граблі ми вже обійшли, але виявляється, що ні.

Тож тепер у ХКБМ спокійно так кажуть, що конструктори разом з співвиконавцями проводять організаційні та підготовчі роботи з проведення автономних випробувань з перевірки стійкості всіх складових частин до впливу електромагнітного імпульсу ядерного вибуху.

І чекають на те, що Міноборони забезпечить для цього відповідні умови – включно з методиками випробувань та засобами перевірки та контролю результатів випробувань. Якщо ні – то давайте вносити зміні в ТЗ до танку.

Т-64
Чергова партія модернізованих Т-64 зразка 2017 року під час перевірки танкістами ЗСУ в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки. Січень 2021 року

2. Так само і з пліснявою. Не дивуйтесь, але й тут те ж саме. Цвіль, цвілеві гриби та паразити – вони ж всюди. І можуть танк попсувати. Тож у вимогах до модернізованого Т-64 є і вимоги щодо стійкості зразка до цвілевих грибків, спец розчинів та спец речовин тощо.

Але на ХКБМ кажуть, що ті спец розчини для перевірки виготовлялись ще з часів СРСР і втратили актуальність. Також в Україні відсутня апаратура для перевірки впливу грибків та спец розчинів і так далі. Тож Міноборони мають у найкоротший термін уточнити вимоги до перевірки впливу цвілевих грибків та надали рекомендації, як потім отой перший "Краб" перевіряти на грибкову стійкість.

Т-64
Т-64 з ДЗ

3. Ну, грибки та паразити – то таке. Ось що точно загрожує танку на полі бою – то це реальні засоби враження. І тут теж ХКБМ знову припирає військових до стінки. Бо Міноборони висунуло вимоги щодо захисту модернізованого танку Т-64 від перспективних засобів враження противника.

Проте військові не визначили конкретні типи таких боєприпасів, не надали ці боєприпаси, які мають використовувались при проведені натурних випробувань схем захисту обстрілом. А нема боєприпасів – відтак, не можуть бути завершені відпрацювання елементи динамічного захисту та перевірка їхньої ефективності на танку.

Відтак, міністерство оборони має в найкоротші терміни визначити перелік ворожих боєприпасів і надати ці боєприпаси для проведення випробувань.

Або виключити вимоги щодо їх застосування в ДКР "Краб" і внести ці зміни в ТТЗ на цю ДКР. І перевіряти чимось іншим.

Краб
Знову сподіваємось, що таки завершиться розробка модернізації Т-64, яка здійснюється під шифром "Краб".

4. А ще військові хотіли, що Т-64 мав кращу рухливість. Це має бути зроблено за рахунок встановлення на "Краб" нового МТВ, з новим шестициліндровим двигуном 6ТД-1 потужністю 1000 к.с. (на звичайному Т-64 БВ стоїть п'ятициліндровий 5ТДФ потужністю 700 к.с.). Також вимогою замовника є забезпечення підвищення швидкості руху танку назад.

6-ТД-1
Щодо двигуна до "Крабу", то мова йде про першу версію 6ТД на 1000 к.с. Також є питання до трансмісії, яка має дати швидкість заднього ходу у 35 км/год.

Тож зараз ХКБМ проводить доопрацювання документації, яка була раніше розроблена, коригує склад комплектуючих, що мають бути додатково розроблені та виготовлені.

Проте і без цього навіть зі зрозумілими комплектуючими "щось знову іде не так". Завод ім. Малішева затримує виготовлення комплектуючих для складання дослідного зразка за ДКР "Краб" - включно з поставкою нового двигуна 6ТД-1. А ХКБД не може виготовити та поставити на ХКБМ енергоагрегат ЕА10-1.

Нагадаю, що питання про долю цього енергоагрегату вже не раз піднімалося. Його розробку та виготовлення вже давно треба було забрати від ХКБД і передати на ХКБМ або на ЗіМ. Про цю проблему давно знали у ДК "Укроборонпром" - але нічого не робили і не зробили.

На ХКБМ обіцяють, що Т-64
Вже були обіцянки. що Т-64 "Краб" вийде на полігон узимку 2021-22 років

Тепер у цій ситуації ХКБМ каже знову "давайте вносити зміни в ТТЗ на виключення цього агрегату з ДКР". Цікаво, правда, як це буде танк без нього? Начебто ж у танку нічного зайвого. Або пропонується відкрити нову ДРК з розробки нового енергоагрегату. А це років на 3-5 "забавка"…

Т-64 з доробками після капремонту у Львові
Т-64 з доробками після капремонту у Львові

5. Ну, і звісно, матриць до тепловізійного каналу нового танкового прицілу немає. Матриці французькі, Талес. Свого часу не привезли, а тепер і з можливостями складніше. Чому так – я писав у матеріалі про американський "Оплот" (Пороблено: чому США ніяк не отримають з України новий танк "Оплот").

ХКБМ займає позицію, що власних грошей на те, щоб оплатити закупку французьких матриць для прицілу "Фотоприладу" у них немає. Тепер хай або "Укрспецекспорт" за цю поставку береться, або Міноборони. Але якщо Міноборони на це зважиться, то лише за грошами ДОЗ-2022. Тобто не скоро…

Ось така картина виглядає з нашою довгоочікуваною модернізацією танку Т-64 в рамках дослідно-конструкторської роботи з шифром "Краб".

Подейкують, що ХКБМ пообіцяло Міноборони, що оптимістичний час виготовлення першого зразка "Крабу" для попередніх (попередніх, не державних) випробувань – це десь кінець першої половини 2022 року. Але, на мою думку, це вже не виглядає реалістично – і кінцевий термін робіт спрогнозувати важко. Бо за кожним з нових пунктів, що я описав вище (і це ще не всі) – своя окрема історія з невизначеними умовами та результатом. Отже, цілком, "Краб", ядерна бомба та паразити".

Читайте також: До майбутнього ​Т-64 "Краб" приєднали башту від Т-55АГМ, яка не має відношення до проекту (оновлено)