xcounter
#

Міноборони досі не визначило, який завод добудує корвет Ada для ВМС України

7655
Корвет за проектом Ada, фото ілюстративне
Корвет за проектом Ada, фото ілюстративне

Причина – як виявилось, технічний стан українських кораблебудівних підприємств лишає бажати кращого

Міністерство оборони України досі не визначило, яке саме кораблебудівне підприємство нашої країни візьме на себе добудову першого корвету за проектом Ada для ВМС України.

Про це Defense Express стало відомо від джерел, дотичних до реалізації "корветної програми" для українського флоту.

Читайте також: ВМСУ хочуть заміну "Гетьмана Сагайдачному", але остаточного рішення по "Володимиру Великому" поки нема
Корпус першого корвету Ada для ВМС України, будівництво якого зараз відбувається в Стамбулі, фото з відкритих джерел

За попередніми планами, добудовувати перший корвет Ada для ВМС України мав би миколаївський суднобудівний завод "Океан".

Меморандум про співпрацю керівництво "Океану" та Державний оборонний концерн Турецької Республіки уклали наприкінці грудня 2020 року. А у квітні 2021 року керівництво заводу "Океан" оголосило, що почало відновлення працездатності свого сухого доку, необхідного для добудови корвету за проектом Ada.

Сухий док заводу "Океан", фото ілюстративне

Однак, як стало відомо Defense Express, із "Океаном" відмовилась співпрацювати турецька кораблебудівна компанія STM, яка зараз безпосередньо будує перший корвет за проектом Ada для ВМС України. Неофіційна та негласна причина – технічний стан потужностей заводу "Океан" лишає бажати кращого.

Миколаївський завод "Океан", фото ілюстративне

Зараз, за даними Defense Express, за право добудувати перший корвет Ada для України зараз негласно змагаються два підприємства – "Нібулон" та державний Миколаївський суднобудівний завод, що входить до складу "Укроборонпрому".

Як відомо Defense Express із власних джерел, керівництво "Укроборонпрому" визнає, що потужності МСЗ – також в поганому технічному стані. Тому Концерн просить турецьких партнерів інвестувати в створення нових потужностей для добудови корвета Ada на Миколаївському суднобудівному заводі.

Зараз для ремонту кораблів, суден та катерів ВМС України МСЗ використовує головним чином свій плавдок, фото ілюстративне

В свою чергу, як відомо за даними з відкритих джерел, "Нібулон" для проведення докового ремонту допоміжного корабля "Олександр Охріменко" наприкінці грудня 2021 року був вимушений орендувати плавучий док у того ж МСЗ.

Відповідно – можемо висловити припущення, що і для участі в добудові корвета Ada для ВМС України "Нібулону" також доведеться орендувати потужності МСЗ.

Корабель "Олександр Охріменко" поставлений на ремонт в плавдок Миколаївського суднобудівного заводу, підрядник - "Нібулон", фото - ресурс "Миколаїв - місто корабелів"

Втім, в історії з добудовою в Україні першого корвету за проектом Ada може бути й третій варіант. Корабель буде комплектуватись на потужностях Миколаївського суднобудівного заводу, де за рахунок турецької сторони будуть створені умови для встановлення на корвет усіх необхідних комплектуючих.

А також - умови для проведення приймально-здавальних заводських та державних випробувань. Саме таку версію зараз просуває "Укроборонпром", до складу якого входить МСЗ як найбільш прийнятний для реалізаціі проекту майданчик. Проте остаточне рішення буде залежати від Міноборони.

За поточними планами, перший корвет за проектом Ada ВМС України мають отримати уже в 2024 році
Читайте також: Румунія та Франція уже третій рік не можуть узгодити контракт на корвети Gowind-2500