xcounter
#

ВМСУ хочуть заміну "Гетьмана Сагайдачному", але остаточного рішення по "Володимиру Великому" поки нема

4166
Рендер корабля проекту 58250, який закладався як корвет, а буде добудований як фрегат
Рендер корабля проекту 58250, який закладався як корвет, а буде добудований як фрегат

Фрегат "Гетьман Сагайдачний" планують списати у 2031 році, а гроші на добудову "наступника" - взяти з британського кредиту на 1,7 мільярда фунтів стерлінгів

Військово-Морські Сили України планують в 2031 році списати фрегат "Гетьман Сагайдачний". Як варіант заміни для флагмана національного флоту розглядається добудова корабля за проектом 58250 "Володимир Великий", але остаточне рішення ще не прийнято.

Про це заявив Командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа, пише портал АрміяInform.

Читайте також: Неїжпапа розповів, яке саме американське озброєння отримають українські "Айленди"
Фрегат "Гетьман Сагайдачний" прослужить в строю ВМС України дещо менше 40 років, ілюстративне фото з відкритих джерел

"За" добудову корабля за проектом "Володимир Великий" Неїжапапа наводить наступні аргументи.

"Потенціал цього корвета, який було закладено ще у 2010 році, починаючи від розміру до комплекту озброєння, яке повинно бути на ньому встановлено, відповідає кораблям класу "фрегат". Під час його будівництва ми зможемо використати технології і технічні рішення, які використовуються у будівництві корвету типу ADA", - говорить Командувач ВМСУ.

Проект корабля "Володимир Великий" досі лишається на рівні макетів та ідей, фото ілюстративне

По фрегату "Гетьман Сагайдачний" Неїжпапа наводить такі дані – зараз корабель проходить відновлення і модернізацію, які охоплюють заміну радіоелектроніки та системи управління вогнем, ремонт головної енергетичної установки і систем зв’язку та інше. Передбачається, що після відновлення та модернізації "Гетьман Сагайдачний" стане учасником операції НАТО.

У цьому році фрегат "Гетьман Сагайдачний" майже не виходив у море, фото ілюстративне

Як раніше розповідав Defense Express, у серпні 2021 року уже екс-міністр оборони України Андрій Таран

вкотре заявив

, що оборонне відомство нашої країни планує добудову "Володимира Великого", рівень готовності якого сягає 17%, а фактичні затрати на побудову уже склали 569 мільйонів гривень при загальному кошторису проекту майже у 8 мільярдів гривень.

Ця ілюстрація наочно показує, який обсяг робіт потрібно провести для того, щоб добудувати бодай корпус "Володимира Великого"

Defense Express також розповідав, що наприкінці листопада 2021 року Україна та Велика Британія

розкрили окремі деталі кредитної угоди

обсягом 1,7 мільярдів фунтів стерлінгів на розбудову українських ВМС.

Ця угода зокрема передбачає побудову на британські гроші фрегата як флагмана ВМС України. Якщо зважити на те, що одним із підписантів Меморандуму про розвиток ВМС України, укладеного 22 червня цього року, була британська корпорація Babcock, що має "експортний" проект фрегату Arrowhead 140, то ймовірно, що "наступник" флагмана "Гетьмана Сагайдачний" цілком може бути збудований саме за британським проектом.

Рендер проекту фрегату Arrowhead 140 від британської корпорації Babcock, який також може бути запропонований для ВМС України, зображення ілюстративне
Читайте також: ВМС України хочуть нарешті відмовитись від радянських Бе-12 та Ка-27