xcounter
#

Румунія та Франція уже третій рік не можуть узгодити контракт на корвети Gowind-2500

2157
Корвет проекту Gowind-2500, ілюстративне фото з відкритих джерел
Корвет проекту Gowind-2500, ілюстративне фото з відкритих джерел

Більш того – схоже, програма по будівництву чотирьох корветів для румунського флоту опинилась під загрозою зриву

Міноборони Румунії погрожує своїм французьким перемовникам із Naval Group розірвати контракт на будівництво чотирьох корветів за проектом Gowind-2500 для румунських ВМС.

Причина – французька сторона фактично відмовляється виконувати частину угоди про трансфер технологій при будівництві кораблів Gowind-2500 для Румунії. Про це пише портал Defense Romania.

Читайте також: Південна Корея збудує для Філіппін два корвети з озброєнням краще, аніж у фрегатів
Корвет проекту Gowind-2500, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як пише видання, головні претензії румунської сторони – французька Naval Group відмовляється інвестувати в технічне переоснащення верфі у Констанці, на потужностях якої і має відбуватись будівництво чотирьох корветів Gowind-2500 для ВМС Румунії.

Більш того – якщо за попередніми домовленостями Naval Group мала здати головний корабель у серії аж за чотири роки після укладення контракту, то тепер французи хочуть цей строк відсунути ще далі. Тим більш, що окрім будівництва нових корветів, французи пообіцяли румунам також модернізувати два фрегати за британським проектом Type 22 із складу ВМС Румунії.

Один із фрегатів типу Type 22 із складу ВМС Румунії, ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, представники Naval Group вимагають, аби Міноборони Румунії погодилось на збільшення строків та вартості будівництва корветів. У іншому випадку – французи також погрожують, що не підпишуть контракт на будівництво чотирьох корветів Gowind-2500 для Румунії.

Попередню домовленість про поставку чотирьох корветів Gowind-2500 Румунія та Франція досягли у липні 2019 року. Тоді сторони домовились, що Naval Group збудує усі чотири кораблі та модерніхує два фрегати за сім років, а Румунія заплатить за це 1,2 мільярди євро.

Корвет проекту Gowind-2500, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Rafale або МиГ-29К: Індія визначається із палубним літаком для свого авіаносця Vikrant