xcounter
#

Лондон хоче продати Україні ракети для флоту та Повітряних Сил: питань більше, аніж відповідей

2630
Британці говорять, що пропонують нам ракети, котрі можуть "роєм" атакувати цілі
Британці говорять, що пропонують нам ракети, котрі можуть "роєм" атакувати цілі

Велика Британія та Україна побоюються, що взимку РФ може перейти в наступ, тому намагаються відповідно "перестрахуватись". Зокрема, Київ та Лондон ведуть перемовини про купівлю керованих ракет типу Brimstone, пише британська The Times.

У цьому викладі для початку варто пригадати деякі події. Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко 14 жовтня цього року заявив, що у найближчий час наша країна має отримати від британців кораблі та ракетне озброєння. Про які саме ракети мова – Пристайко уточнювати не став.

ВМС України поки що не мають керованих ракет, які можна застосовувати із кораблів та катерів, фото ілюстративне

За чотири дні потому, 18 жовтня цього року стартувала робота Координаційної платформи з розвитку озброєння і військової техніки (ОВТ) при Мінстратегпрому.

Читайте також: ​Україна збільшує кількість підрозділів, що повністю сумісні з партнерами по НАТО

Під час цього заходу заступник міністра оборони Олександр Носов видав фразу "краще ризикувати вкладанням у своє виробництво, аніж купувати чужі дуже хороші ракети". Ну і також сказав, що Міноборони просить керівництво нашої держави "не штовхати до нових міжурядових угод".

Програма ракетного комплексу "Сапсан" як основи "ракетного щиту" України поки що "пробуксовує", фото ілюстративне

Сьогодні ж стало зрозуміло, про що ж говорили Пристайко та Носов. Британська The Times із посиланням на неназваного українського дипломата написала, що Лондон та Київ ведуть перемовини про поставки ракет Brimstone від компанії MBDA UK для Повітряних Сил та Військово-Морських Сил України.

Кожна така ракета коштує мінімум 100 тисяч фунтів за одиницю, названий мотив вести переговори про закупку ракет Brimstone – Україна та Велика Британія побоюються, що РФ може взимку перейти до прямої воєнної агресії проти нашої держави, на тлі "газової кризи", в яку зараз занурився Європейський континент.

Британці стверджують, що їх ракети Brimstone можуть "роєм" атакувати цілі противника, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Залежно від модифікації, ракети Brimstone мають дальність стрільби від 20 кілометрів до 60 кілометрів. The Times стверджує, що Королівські ВПС Великої Британії застосовували такі ракети для повітряним ударів по ІДІЛ в Іраку з винищувачів Eurofighter.

Збройні Сили України мають прогалину із керованим ракетним озброєнням для кораблів і тактичної авіації; хоча за деякими даними, у вересні 2021 року наші Су-24М виконали стрільбу керованими ракетами Х-25МЛ, максимальна дальність пуску яких – 10 кілометрів.

Ракети Х-25МЛ під крилом штурмовика Су-25 Повітряних Сил України, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тому тут можна самостійно припустити, яким може бути місце ракет Brimstone у бойових порядках наших ЗСУ. Тим більш, що наприклад, британці натякають, що їх ракети можна ставити на малі катери, і наші ВМСУ свого часу відпрацьовували сценарій атаки на десантні кораблі умовного противника.

Але поставка ракет Brimstone для України обговорюється як інструмент реагування на кризу, що може трапитись буквально в наступні декілька місяців. І тут лишаються відкритими питання – чи встигне відбутись поставка цих ракет у належний час, аби наші ЗСУ встигли ці ракети освоїти та приготуватись застосовувати у бойових умовах.

Збройні Сили України тренуються застосовувати ПТРК Javelin, фото ілюстративне
Читайте також: Високоточні боєприпаси для Bayraktar TB2: ЗСУ показали закуплене озброєння для БПЛА (відео)