xcounter
#

ДП "СЗТФ "Прогрес" повертає збройові контракти з Іраком: українська делегація на виставці IQDEX-2021

Україна взяла участь у виставці IQDEX-2021, яка проходила з 10 по 13 квітня в Багдаді
2946
Ірак планує "закупитися" в українських зброярів
Ірак планує "закупитися" в українських зброярів

Виставка IQDEX-2021 для української делегації стала справжнім випробуванням та важливим кроком для розмороження збройових контрактів з Іраком

Попри пандемію та пов’язані з нею обмеження, Іраку вдалося відкрити для відвідувачів двері 9-ї міжнародної виставки товарів та послуг військового призначення IQDEX-2021, яка пройшла з 10 по 13 квітня в Національному виставковому центрі міста Багдад.

IQDEX-2021 Ірак
Українські стенди були переповнені іракськими військовими та високопосадовцями цієї країни

Об’єднану експозицію ДК "Укроборонпром" на виставці очолило ДП "СЗТФ "ПРОГРЕС". Загалом українську "оборонку" на IQDEX-2021 представили такі підприємства, як ДП "ДержККБ "ЛУЧ", авіаційна виробнича компанія ТОВ "Скаетон", ДП "Завод 410 цивільної авіації" та ТОВ "СКБ "Вектор-В".

Читайте також: За "Нептуном" вже шикується черга іноземних армій: першим імпортером РК-360МЦ стане Індонезія - СЗТФ "Прогрес"
Виставка Ірак
Україна демонструвала на виставці макети низки свого високотехнологічного озброєння

Ці компанії представили низку зразків ОВТ, серед яких була і зброя, що вже не один раз доводила свою ефективність безпосередньо на полі бою.

Так, в Іраку демонструвалися натурний зразок автоматичного гранатомета УАГ-40, макети популярних ПТРК "Скіф" та "Корсар", а також макети РСЗВ "Вільха", БпАК Raybird-3, керованого артилерійського снаряда "Квітник-Е", низки радіолокаційних станцій (РЛС П-18, РЛС 36Д6М-1, МРК "Тайра" тощо) та гранатометних пострілів.

Гранатомет УАГ-40 БПЛА Raybird-3
Автоматичний гранатомет УАГ-40 та БпАК Raybird-3 на українському стенді

Представлені на українському стенді зразки зацікавили багатьох відвідувачів виставки. Серед них – Міністр оборони Республіки Ірак генерал-лейтенант Джума Інад Саадун Аль-Джубурі, Міністр промисловості Манхал Азиз Махмуд, Командувач Військово-повітряних сил Збройних сил Республіки Ірак генерал-лейтенант Шихаб Джахід Зенгна, а також Голова корпорації військової індустріалізації та інші високопосадовці Республіки Ірак.

Тарас Шийко ДП СЗТФ ПРОГРЕС
Протягом чотирьох днів виставки українська делегація провела низку важливих зустрічей

Те, що українська зброя цікавить закордонного покупця – це добре. А те, що вона зацікавила очільника іракського оборонного відомства – ще краще, особливо в контексті того, що Ірак знову хоче купувати зброю в України.

Так, ще в серпні 2020 року Defense Express розповідав про те, що керівництво Іраку серйозно налаштоване на те, щоб розморозити масштабні збройові контракти, укладені з Україною ще у 2009 році.

IQDEX-2021
Під час перемовин на IQDEX-2021

Нагадаємо: тоді ДП "СЗТФ "Прогрес" отримав великий контракт на постачання ОВТ в Ірак на понад 550 млн доларів. Йдеться про БТР-4Е з бойовим модулем "Парус", військово-транспортні літаки Ан-32Б та послуги з обслуговування та ремонту авіаційної техніки.

Першим кроком до "потепління" у стосунках з Іраком став візит делегації іракського оборонного відомства до України. У результаті міністрами оборони Іраку та України було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Республіки Ірак у сфері військового співробітництва.

Ірак виставка
Українська продукція зацікавила іракських генералів

Наступним кроком до розвитку співпраці України з Іраком повинна була стати цьогорічна виставка IQDEX у Багдаді. Загалом на цій виставці українська делегація провела важливу роботу та гідно показала себе іноземним партнерам в Іраку, вважає директор ДП "СЗТФ "ПРОГРЕС" Тарас Шийко.

Тарас Шийко ДП СЗТФ
Директор ДП СЗТФ "Прогрес" Тарас Шийко представляє продукцію українських підприємств гостям стенду

"Виставка IQDEX-2021 – важливий крок для повернення України на збройний ринок Іраку і розмороження збройових контрактів. Протягом чотирьох днів ми провели низку важливих зустрічей з нашими колегами з цієї країни. За результатами перемовин ми маємо обнадійливі новини для підприємств українського ОПК та нашої оборонної спільноти", – зазначив у коментарі Defense Express директор ДП "СЗТФ "ПРОГРЕС".

Виставка в Іраку
Українська делегація на виставці в Іраку

Це – короткий висновок з того, що відбувалося на виставці в Іраку. Деталі для нас поки що залишаються "за лаштунками". Сподіваємося, що ненадовго.

Водночас виникає питання: що ж саме можуть обрати іракські військові. Бронетранспортери? Можливо. Водночас є й низка інших пропозицій, які демонструвалися безпосередньо на виставці – відомі у всьому світі протитанкові ракетні комплекси та радіолокаційні станції, ракетна система залпового вогню "Вільха" та інше озброєння від українських виробників.

Виставка в Іраку
Питання щодо того, чому саме нададуть перевагу іракські військові залишається відкритим

Зрештою, і самому ДП "СЗТФ "Прогрес" є що запропонувати. Це і мобільний радіолокаційний комплекс охорони периметру "Харза", спільна розробка з Радіоастрономічним інститутом НАН України. І цікавий проєкт так званої "керамічної броні", держвипробування якої мають пройти вже в цьому році.

Зрештою, що саме оберуть іракські військові – покажуть час та укладені контракти. Україні ж залишилося докласти максимум зусиль до того, щоб це відбулося. Бо нехтувати таким шансом аж ніяк не варто.

Читайте також: "Нам потрібні й державні рішення, і певна підтримка": Тарас Шийко, директор "СЗТФ "Прогрес"