xcounter
#

Делегація Міноборони Іраку в Україні: з ким зустрічались, про що говорили і що підписали

1315
Делегація Міноборони Іраку в Україні
Делегація Міноборони Іраку в Україні

Офіційна делегація Міністерства оборони Республіки Ірак на чолі з Міністром оборони генерал-лейтенантом Джума Інадом Саадуном Аль-Джубурі працює в Україні. Керівництво іракського оборонного відомства прибуло до України на запрошення Міністра оброни Андрія Тарана і пробуде в країні до 6 вересня 2020 року.

Заступник Міністра Олександр Миронюк та генерал-лейтенант Джума Інад Саадун Аль-Джубурі

3 вересня в Міноборони Україна відбулася офіційна церемонія зустрічі делегації, яку за дорученням керівника відомства провів заступник Міністра Олександр Миронюк. Генерал-лейтенант Джума Інад Саадун Аль-Джубурі привітав особовий склад роти Почесної варти Збройних Сил України. Після цього військовослужбовці роти пройшли перед делегаціями України та Республіки Ірак урочистим маршем. Також на церемоніальному майданчику заступник Міністра оборони України та Міністр оборони Республіки Ірак вшанували пам’ять українських героїв, які полягли під час збройної агресії РФ на сході нашої країни, а також тих, хто загинув у бойових умовах, виконуючи військовий обов’язок під час проведення миротворчих операцій в гарячих точках світу, зокрема, у Республіці Ірак.

Як офіційно повідомило Міноборони України, візит керівника оборонного відомства Республіки Ірак "підкреслює прагнення до розвитку всебічного співробітництва в оборонній сфері та має на меті визначення пріоритетних напрямів двосторонньої співпраці у військовій та військово-технічній сферах".

Пізніше відбулися двосторонні переговори Міністра оборони України Андрія Тарана та Міністра оборони Республіки Ірак генерал-лейтенанта Джума Інад Саадун Аль-Джубурі. У рамках переговорів сторони підкреслили значний потенціал партнерства щодо обміну досвідом ведення бойових дій, співпраці за напрямом військової освіти. Також сторони обмінялись інформацією щодо стану безпекової ситуації в Україні та Республіці Ірак, та запевнили в підтримці сталого розвитку дружніх відносин між державами.

Міністр оборони України Андрій Таран та генерал-лейтенант Джума Інад Саадун Аль-Джубурі під час підписання меморандуму про співпрацю

За результатами зустрічі міністрами оборони обох країн підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Республіки Ірак у сфері військового співробітництва.

В цей же день очільник оборонного відомства Республіки Ірак зустрівся з Віце-прем’єр-міністром – Міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олегом Уруським. Керівник українського відомства під час зустрічі проінформував генерал-лейтенанта Джума Інада Саадуна Аль-Джубурі про реформи оборонної промисловості, які відбуваються в Україні. Наголосив, що в країні створене нове Міністерство, яке опікуватиметься не лише оборонними підприємствами країни, а й питаннями військово-технічного співробітництва.

Олег Уруський висловив запевнення, що успішне вирішення наявних питань та подальший розвиток співпраці між країнами будуть перебувати під пильною увагою створеного Міністерства.

Своєю чергою, генерал-лейтенант Джума Інад Саадун Аль-Джубурі виказав зацікавленість в організації військово-технічного співробітництва між Україною та Іраком та впевненість в скорішому розвитку двосторонніх відносин.

Також, як стало відомо Defense Express з власних джерел, очільник оборонного відомства Іраку відвідає окремі вітчизняні підприємства оборонно-промислової галузі.

Як ми повідомляли раніше, керівництво Республіки Ірак налаштоване на те, аби розморозити масштабні збройові контракти, які раніше були укладені з Україною і наповнити їх новим змістом і реальним виконанням. Пару тижнів тому на іракському телебаченні пролунав виступ прем’єр-міністра цієї країни, у якому він привселюдно заявив про готовність співпрацювати з Україною в оборонній сфері і поклав відповідальність за цей напрям на міністра оборони.

Варто нагадати, що країна уклала контракт на поставку озброєнь до Іраку обсягом понад $560,1 млн у 2009 році. Підготовку та підписання контракту провело державне підприємство "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес".

БТР-4Е

Київ зобов'язувався протягом 3-3,5 років забезпечити Багдаду поставку:

- 420 бронетранспортерів БТР-4Е з бойовим модулем "Парус" на суму $457,5 млн;

- 6 військово-транспортних Ан-32Б на суму $99 млн;

- надати послуги з обслуговування та ремонту авіаційної техніки на суму $3,6 млн.

Підписаний контракт був стартовим у серії майбутніх угод, які охоплювали і експорт нових вітчизняних танків "Оплот".

При підписанні усіх угод загальний обсяг поставок до Іраку міг досягти $2,4 млрд.

Поставка українських танків, бронетранспортерів і літаків мала фінансуватися за рахунок коштів, виділених Вашингтоном у рамках переозброєння армії Іраку. Всього США виділяли на цю програму $ 3 млрд. Однак прихід до влади в Україні проросійських сил на чолі з Віктором Януковичем, подальше утворення монопольного концерну "Укроборонпром", внутрішні перипетії і війна з РФ, не дозволили вчасно виконати контракт.

Читайте також: Ірак знову хоче купувати зброю в Україні