xcounter
#

Інтерв’ю з Халуком Байрактаром: виробництво Bayraktar TB2 в Україні, важкий Akıncı для ЗСУ та проривний дрон MIUS (відео)

Очільник компанії Baykar Халук Байрактар
Очільник компанії Baykar Халук Байрактар
7389

Defense Express розпитав очільника компанії Baykar про найцікавіші спільні турецько-українські проекти

Під час виставки SAHA, яка на минулому тижні проходила у Стамбулі, Defense Express та Укрінформ мали унікальну можливість поспілкуватися з генеральним директором компанії Baykar Халуком Байрактаром.

В детальному інтерв’ю мова піде про цілу низку спільних проектів України та Туреччини зі створення передових безпілотних систем, таких як важкий БПЛА Akıncı та безпілотний винищувач MIUS, а також про майбутнє проекту з виробництва Bayraktar TB2 в Україні та його застосування на Донбасі.

Читайте також: Новий B-21 Raider зможе не тільки скидати бомби, буде і "дроновозом" під час бойових місій

Як ви оцінюєте співпрацю з українськими компаніями?

Якщо подивитися на відносини Туреччини та України за останні 5-7 років, то рік від року вони стають все більш активними та розвиваються. Наші президенти мають дуже хороші відносини, що з топ-рівня відбивається на нижчих рівнях. Маємо багато проєктів на стадії реалізації.

В Україні розвинене виробництво двигунів, тоді як в Туреччині реалізуються такі проєкти, як Akıncı та Fighter Jet.

Akıncı
Akıncı оснащується українськими двигунами

У 2019 році перші БПЛА Bayraktar TB2 були поставлені в Україну. Перемовини тривали чотири роки і увесь час я говорив, що цей проєкт має бути обоюдним: ми маємо безпілотники Bayraktar TB2, ви маєте двигуни виробництва "Івченко-Прогрес".

Тоді все й почалося: ми почали купувати двигуни у "Івченко-Прогрес" та інтегрували їх до платформи Akıncı. Ця співпраця створила значний потенціал, а також ринок для двигунів "Івченко-Прогрес". І це дуже наглядний приклад взаємовигідної співпраці.

Це історія успіху, яка потягнула за собою нові проєкти. Наприклад, Turkish Aerospace Industries купує двигуни для вертольотів у компанії "Мотор Січ", інші турецькі компанії купують ракетні двигуни у "Івченко-Прогрес", існують й інші домовленості по двигунам. Проєкт Akıncı у співпраці з "Івченко-Прогрес" став першою історією успіху, яка потягнула за собою всі інші.

ATAK II ТВ3-117
Український ТВ3-117 призначено для ударного вертольоту ATAK II

Також маємо альтернативу - новий потужний двигун "Мотор Січ" МС-500. Його ми також інтегруємо до Akıncı. Ми почали з двигуна АІ-450, який має потужність 450 к.с. Akıncı, як платформа, має різні конфігурації. Ми маємо версії морського базування, розвідувальну та ударну. Різні конфігурації потребують різних двигунів. Двигуни МС-500 та АІ-450 стоятимуть на різних конфігураціях. Так само кінцевий користувач може потребувати різних показників.

МС-500
МС-500 буде інтегровано до Akıncı

Ми також віримо у стратегічні відносини України та Туреччині та діємо з розрахунку того, що МС-500 - це новий двигун на ринку, а платформа Akıncı відома у всьому світі та майже не має аналогів, тому для двигуна це хороша промоція. Це суттєва перевага для двосторонніх відносин.

Перші Akıncı вже стали на озброєння ЗС Туреччини. Чи плануєте експортувати ці безпілотники?

На прикладі Bayraktar TB2 - із шести років оперативного використання два останні роки ми активно його експортуємо. Ми підписали контракти з 13-ма країнами щодо Bayraktar TB2. Наша компанія стала "номер один" у світі за кількістю країн-експортерів. Існує високий запит на ринку на ці безпілотні смарт-системи.

Bayraktar TB2 ЗСУ
ЗСУ зараз експлуатує понад 10 дронів Bayraktar TB2

Akıncı було поставлено на озброєння в кінці серпня цього року. Він має високі льотні показники та автономність. Багато країн зацікавилися й ви побачите результат у дуже короткий час. Ми розраховуємо на експортні контракти найближчим часом, але поки не готові сказати, які саме це країни та терміни підписання.

Чи серед них є Україна?

Вірю, що Akıncı може стати стратегічним засобом і для України, що ми побачимо його і в українському небі. Ми фактично готові до цього. Ми постійно говоримо про Akıncı на наших зустрічах, оскільки на цій платформі стоїть двигун українського виробництва.

Халук Байрактар Залужний
Нещодавно головнокомандувач ЗСУ зустрівся з очільником Вaykar, модель у руках, все таки, натякає

Українські військові розраховують на збільшення кількості БПЛА Bayraktar TB2 у Збройних Силах. Також йде мова про підприємство зі створення цих безпілотників на території України. Як просувається це проєкт?

Ми маємо меморандум про взаєморозуміння з міністерством оборони України, підписаний у присутності Президента України Володимира Зеленського. Згідно з досягнутими домовленостями, ми побудуємо центр з тестування, навчання та технічного обслуговування Bayraktar TB2.

Bayraktar TB2 ВМСУ
У 2021 році Bayraktar TB2 отримали і ВМСУ

У цьому центрі українські військові проходитимуть підготовку, там обслуговуватимуть безпілотники. Роботи по створенню цього центру тривають в напрямі підписання контракту. Після чого ми дуже швидко побудуємо цей центр.

Паралельно ми плануємо побудову в Україні центра, де будемо здійснювати дослідження, удосконалення та виробництво безпілотних платформ. Цей план також реалізується зараз - він на порядку денному й ми рухаємося вперед.

Завод Bayraktar TB2
Виробництво Bayraktar TB2 буде налагоджено в Україні

Ми визначилися із земельною ділянкою. Реалізація і центру, і підприємства буде повністю забезпечена за рахунок компанії Baykar. І це буде 100-відсоткова інвестиція. Землю під цей проєкт ми вже придбали й рухаємося далі.

У кінці жовтня цього року Bayraktar TB2 були вперше застосовані Збройними Силами України в бойових умовах. Як ви оцінюєте це?

Для практичного застосування Bayraktar TB2 ми тренували кінцевих користувачів: пілотів, операторів, техніків по електроніці та механічній частині, керівників місії. Це інтенсивна та тривала підготовка, яка займає чотири місяці.

Після того, як ми передаємо системи кінцевому користувачеві, вони повністю у його використанні та всі дії з льотного використання та обслуговування проводяться ним самостійно. Ми можемо допомогти з технічною частиною, всім щодо технічної підтримки.

Було проведено інтенсивну підготовку й все, що стосується оперативного використання, - це виключне та незалежне право користувача. Ми провели ефективну підготовку з українськими військовими й системи повністю під їх контролем та використанням.

Контракт по постачанню Bayraktar TB2 - це угода між двома суверенними та незалежними державами. Це стратегічний рівень відносин у військово-технічній сфері. Після того, як Bayraktar TB2 були поставлені Україні, вони стали їх власністю. Ці системи повністю під її контролем і Україна має повне право використовувати Bayraktar TB2 так, як вважає за потрібне. Назва Bayraktar - це лише назва системи, яка не вказує на власника.

Чи залежить виробництво Bayraktar TB2 від комплектуючих іноземного виробництва?

Ми використовували канадську електронно-оптичну систему. Після війни в Карабаху постачання було припинене. Після чого ми інтегрували систему CATS турецької компанії ASELSAN.

MX-15D
MX-15D від канадського підрозділу L3Harris - WESCAM

Bayraktar TB2 постійно удосконалюється. Щодня ми займаємося покращенням програмного та апаратного забезпечення та розробляємо нові технології. Це динамічний процес.

Наприклад, коли ми починали проєкт Bayraktar TB2, використовували покришки іноземного виробництва, але згодом ми знайшли кращі турецького виробництва. На початку пропелери були іноземного виробництва, згодом перейшли на вітчизняні.

CATS Aselsan
CATS від Aselsan

З самого початку вся електроніка по контролю за польотом, всі основні елементи були турецькими, серед менших були імпортні, але з часом ми замінили їх кращими турецькими аналогами. Система Bayraktar TB2 має 16 тисяч різних компонентів.

Розкажіть, будь ласка, більш детально про програму створення бойового реактивного безпілотника (MІUS - Muharip İnsansız Uçak Sistemi), на якому буде встановлено двигуни українського виробництва.

MІUS
Дрон-винищувач MІUS

Наша компанія має великі амбіції щодо безпілотних систем. Ми працюємо над безпілотним винищувачем і маємо на меті здійснити перший політ через два роки. Це 6-тонна платформа зі швидкістю близькою до звукової. І ми оснащуємо цю платформу українськими двигунами: AI-322Ф та АІ25TЛТ, інтегрованими "Івченко-Прогрес" та "Мотор Січ".

Програма створення безпілотних винищувачів - це проєкт стратегічного рівня. У нас великі амбіції щодо неї. Ця система матиме можливість використання з універсальних десантних кораблів типу Anadolu.

Anadolu MIUS
MIUS має базуватися на морських платформах

Завдяки Akıncı ми маємо величезний досвід роботи з авіонікою та системою керування польотом, значний льотний досвід та високі інтеграційні можливості. Ми будемо застосовувати цей досвід, працюючи з турбореактивними двигунами AI-322Ф та АІ25TЛТ виробництва "Івченко-Прогрес" та "Мотор Січ".

Цей бойовий реактивний безпілотник матиме здатність літати зі швидкістю, близькою до звукової. Результатом цієї тісної співпраці передусім буде успішний та високого класу стратегічний продукт.

AI-322Ф
Двигун AI-322Ф

Це також відкриє двері для подальшої співпраці та нових замовлень. У таких проєктах підходи не можуть бути однобічними, лише тісна співпраця дасть змогу успішно інтегрувати двигуни для цієї платформи. Якщо подивитися на індустрію виробництва двигунів, Туреччина вже інвестує у ці технології. У нас є дизельний двигун ТAІ, компанія працює над двигуном для штурмових гвинтокрилів.

Україна вже має багато досягнень у цій індустрії. Думаю, що в сфері двигунних технологій Україна та Туреччина мають великий потенціал для співпраці. Питання лише в організації та реалізації з підходом "перемога-перемога".

Моя особиста думка полягає в тому, що настав час виводити наші стратегічні відносини у цій сфері на ще більш високий рівень. Ми маємо створювати ту модель співпраці, яка дозволить реалізацію спільних проєктів з розробки.

Халук Байрактар

Зараз ми на рівні: ви маєте технології, ми їх інтегруємо; ми маємо технології, ви їх використовуєте. Моє бачення полягає в тому, що ми маємо достатньо людського ресурсу, накопичених знань та досвіду для спільного створення чогось нового. Ми маємо для цього і підтримку, і всі передумови. Це буде взаємовигідна співпраця.

Читайте також: ДП "Івченко-Прогрес" поставить Туреччині двигуни мінімум для десяти нових БПЛА Akinci