xcounter
#

Baykar замовив "Івченко-Прогрес" поставку двигунів для безпілотного винищувача MIUS

4941
Безпілотний винищувач за проектом MIUS, ілюстративний рендер
Безпілотний винищувач за проектом MIUS, ілюстративний рендер

Перший політ безпілотного винищувача MIUS запланований на 2023 рік

Турецький безпілотний винищувач Mius отримає український двигун АІ-322Ф.

Договір щодо купівлі партії двигунів був укладений між Івченко-Прогрес та Baykar сьогодні, 11 листопада, у рамках міжнародної виставки озброєння SAHA, що проходить у Стамбулі.

Читайте також: У Туреччині розпочали виробництво винищувача TF-X, в якому будуть агрегати від українських підприємств

Саме завдяки українському двигуну турецький MIUS вперше здійметься у небо, за попередніми планами, у 2023 році.

Відповідну угоду підписали очільники Baykar та "Івченко-Прогрес" Халук Байрактар та Ігор Кравченко.

Таким чином, після налагодження успішної співпраці з інтеграції українських двигунів АІ-450 для важкого БПЛА Akinci, запорізьке "Івченко-Прогрес" продовжує поглиблювати роботу з Baykar.

Безпілотний винищувач MIUS розробляється зокрема для базування на кораблі TGG Anadolu, на першому авіаносці в складі ВМС Туреччини

Точна кількість двигунів та їхня вартість не розголошується. Проте, судячи з усього, мова йде про двигуни для предсерійних машин. А після успішного проходження всіх випробувань - буде налагоджено серійне постачання АІ-322Ф для турецький безпілотних винищувачів.

АІ-322Ф - це найновіший та єдиний український турбореактивний двоконтурний двигун з форсажною камерою. Він призначений для сучасних cверхзвукових навчально-бойових та легких бойових літаків з помірними надзвуковими швидкостями.

Двигун АІ-322Ф, фото ілюстративне

Двигун АІ-322Ф має тягу на форсажі у 4200 кгс при вазі лише у 560 кг. Такі характеристики як найкраще підходять для проекту безпілотного винищувача MIUS, який повинен мати максимальну швидкість біля надзвукової, робочу висоту використання близько 12 км та 1 тонну корисного навантаження у вигляді повноцінного ракетного озброєння. Раніше Defense Express розповідав про те, що двигун АІ-322Ф також був обраний для британсько-українського проекту реактивного БПЛА Ace One.

Читайте також: ​Безпілотний стелс Ace One: як екс-очільник ДП "Антонов" створює британсько-український ударний БПЛА